Nový rok, nová kariérní předsevzetí: Najděte ty své!

Nový rok, nová kariérní předsevzetí: Najděte ty své!

1. 1. 2024 , foto: istockphoto.com/LanaSweet
Nový rok je tady a spolu s ním i čas novoročních předsevzetí, jejichž realizaci budete moci v nejbližších dnech pozorovat například v přeplněných posilovnách nebo nákupních košících plných zdravé stravy. Co však kariérní předsevzetí? Existuje něco, co vám v práci dlouhodobě vadí a nejste schopni to změnit? Nebo se naopak cítíte zaseklí na jednom místě a nevíte, kam se pohnout? Máme pro vás několik tipů na novoroční předsevzetí spojená s prací, kterými se můžete inspirovat a konečně změnit svůj kariérní život.

Aktualizujte si pracovní profil

Pokud si nevíte s vytvářením novoročních předsevzetí rady, můžete začít s malým nezávazným krokem, který vás motivuje – aktualizujte si svůj pracovní profil! Ať už se jedná o LinkedIn nebo CV, update základních informací a vašich dosavadních zkušeností vám umožní vidět vaši kariéru jako celek a možná vás to inspiruje k dalším možnostem a postupu.

Stanovte si nové pracovní cíle

Ať už chcete kariérně postupovat nebo zůstat na stejné pozici, zkuste si s příchodem nového roku stanovit i nové pracovní cíle. Opět můžete začít něčím menším, jako je úklid pracovního stolu nebo uspořádání skladu. Postupně se však můžete propracovat až k plánu, jak dosáhnout povýšení, zvýšení platu nebo získání nových dovedností. Zkuste si své cíle sepsat například do sešitu, postupně se k nim vracet a pozorovat váš progres. Pokud je pro vás lepší mít vaše cíle neustále před sebou, pořiďte si malou nástěnku, kterou si dáte nad pracovní stůl a napíšete si na ni všechny vaše plány.

Naučte se organizovat si čas

Plánování je v mnoha případech klíčem k úspěchu. Někdy máme však povinností příliš a nedokážeme si v nich najít ten správný systém. Dejte si předsevzetí, že se v novém roce naučíte lépe pracovat s časem, organizovat si povinnosti, ale také osobní život. Uvidíte, o kolik je váš život snazší a pohodlnější.

Učte se novým věcem

I když jste na stejné pracovní pozici už nějakou dobu a neplánujete změnu či kariérní postup, nikdy není na škodu učit se novým věcem. Zkuste zjistit, jaké možnosti vzdělávání nabízí váš zaměstnavatel, případně se podívejte na nabídku online kurzů a webinářů a najděte si něco, co by pro vaši práci mohlo být přínosné. S novými poznatky přijdou také nové nápady, díky nimž můžete například změnit věci, které v práci nefungují právě tak, jak by měly.

Pracujte na komunikaci a mezilidských vztazích

Bez ohledu na to, jakému druhu práce se věnujete, komunikace s lidmi a příjemné mezilidské vztahy vám mohou pomoci výrazně zpříjemnit pracovní prostředí. Zkuste si od nového roku více povídat se svými kolegy nejen o práci, navrhněte zábavné teambuildingy, naučte se pozorně poslouchat a vnímat jejich úhel pohledu. Vyhýbejte se také pomluvám, které by mohly zbytečně rozvrátit pracovní tým. Práce na komunikačních dovednostech vám rozhodně přinese spoustu benefitů nejen v pracovním, ale i v soukromém životě, a proto stojí za to do nich investovat energii.

Učte se zvládat stres

Přestože žijeme v hektické době, kvůli které se nám stresu nepodaří vždy vyhnout, je důležité naučit se stresové situace zvládat a co nejvíce je eliminovat. Zkuste se zamyslet nad tím, co vás v práci stresuje nejvíc. Je to příliš mnoho práce, napjaté mezilidské vztahy nebo to, že na sebe kladete vysoké nároky? Najděte příčiny svého stresu a pracujte na tom, abyste je odstranili. Naučte se například lépe si organizovat pracovní úkoly, empatičtěji komunikovat s kolegy a více odpočívat.

Nevynechejte work-life balance

V návalu stresu a nedostatku času si mnozí nosíme práci domů, ať už doslovně nebo jen tím, že na ni neustále myslíme. Nikdy nekončící myšlenky na práci nám brání si odpočinout, kvůli čemuž jsme pak přepracovaní, vyčerpaní a hrozí nám problémy jako nespavost či snížená imunita. Zkuste od nového roku vnést do vašeho života větší balanc mezi prací a osobním životem. Odpočívejte, věnujte se blízkým a vraťte se ke starým koníčkům, případně zkuste nějaké nové.

Myslete na sebe

Život není jen o práci a chcete-li podávat skutečně kvalitní pracovní výkon, potřebujete si dopřát dostatek odpočinku a péče. Work-life balance zmiňovaný v předchozím bodě by proto měl být vaší prioritou, spolu se zdravým stravováním, dostatkem pohybu a celkovou fyzickou i duševní pohodou. Nezapomínejte na tyto faktory a využijte příchod nového roku k tomu, abyste se více věnovali sami sobě.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Pracovní pohovor: Jak správně použít řeč těla?
24. 8. 2023

Pracovní pohovor: Jak správně použít řeč těla?

Pracovní pohovor online: Jak zaujmout přes internet
14. 9. 2023

Pracovní pohovor online: Jak zaujmout přes internet

Zaměstnanec chce povýšit: Co teď?
16. 10. 2023

Zaměstnanec chce povýšit: Co teď?