Workoholismus: Jak poznáte, že pracujete příliš

Workoholismus: Jak poznáte, že pracujete příliš

4. 7. 2024 , foto: istockphoto.com/master1305
Máte pocit, že jste pořád u svého pracovního stolu nebo si pracovní počítač nosíte dokonce i do postele? To může být známkou toho, že jste workoholik. Ale co vlastně znamená být workoholikem? Od neustálého sledování e-mailů po zanedbávání koníčků a vztahů - workoholismus má mnoho podob. Jak poznáte, že jste se ocitli na této strastiplné cestě? Přečtěte si náš dnešní článek, abyste lépe poznali příznaky, které by vás mohly varovat před pracovní závislostí.

Co je to workoholismus?

Workoholismus není jen moderní pojmenování tvrdě pracujících zaměstnanců, je to reálný jev, který může dramaticky ovlivnit váš život. Workoholismus častokrát začíná jako kariérní ambice, ze které se však snadno může stát závislost. Od neustálého čekání na e-maily večer až po pozdní noční schůzky - workoholismus proniká do vašeho života bez varování.

Workoholismus, někdy označovaný také jako pracovní závislost nebo pracovní zaneprázdnění, je stav, kdy jedinec projevuje přehnanou touhu nebo potřebu pracovat nebo být zaměstnán. Tito lidé často věnují nadměrnou část svého času práci a pracovním povinnostem na úkor svého osobního života, volného času a sociálních vztahů.

Důsledky workoholismu mohou být rozsáhlé. Ztráta osobního času, vyhoření, rozpad vztahů a zhoršené fyzické a duševní zdraví jsou jen několika z vážných dopadů pracovní závislosti na váš osobní život. Důležité je proto vždy najít rovnováhu mezi prací a soukromím a přijmout fakt, že pracovní život není všechno.

Jaké jsou příznaky workoholismu?

1. Pracujete i během osobního volna

Jedním z typických znaků workoholismu je, že nedodržujete hranici mezi soukromým a pracovním životem, kvůli čemuž se práci často věnujete i v době osobního volna. I když je dokonalý work-life balance ve skutečnosti velmi obtížně dosažitelný, neznamená to, že je v pořádku věnovat se práci značně více než svým koníčkům, rodině či přátelům. Pokud u vás tato situace přetrvává dlouhodobě, je třeba, abyste se opětovně pokusili vnést do svého života rovnováhu.

2. Neumíte říct ne 

Patříte mezi zaměstnance, kteří se dobrovolně hlásí ke každému úkolu, odpovídají na telefonáty či e-maily po pracovní době, o víkendech, či dokonce během dovolené? Rádi pomáháte kolegům s každým zadaným úkolem a nikdy neodmítnete přibývající povinnosti? V tom případě je dost pravděpodobné, že máte workoholické tendence. Říkat ne v situacích, kdy víte, že skutečně nezvládnete více povinností, není selháním. Právě naopak, pomůže vám to stanovit si hranice a vytvořit si tak méně stresující a více produktivní pracovní prostředí.

3. Máte neustálou potřebu někomu něco dokazovat

I přes dosažení mnoha pracovních úspěchů máte pocit, že se potřebujete posouvat stále dál a rychleji? Máte-li tendenci brát na sebe stále více povinností jen proto, že se cítíte být nedostateční a máte strach, že budete nahrazení, může se jednat o příznak workoholismu. Zpomalte proto a zkuste si uvědomit, kolik toho firmě svou každodenní prací přinášíte.

4. Chybí vám koníčky

Jedním z příznaků workoholismu může být také ztráta zájmu o své hobby a koníčky. Pokud každý den pracujete dlouho do noci, případně i o víkendech, na volnočasové aktivity vám zkrátka už nezbývá čas, čímž se vám opět jednou rozmazává hranice mezi osobním a profesním životem. Workoholismus má zároveň tendenci negativně ovlivňovat vztahy s vašimi blízkými, jelikož vám neustálé soustředění se na práci nedovolí věnovat svou pozornost a energii lidem ve vašem životě.

5. Stále jste ve stresu a spěchu

I když se na první pohled může zdát, že mají workoholici díky svému pracovnímu nasazení všechny úkoly pod kontrolou a včas splněny, opak bývá mnohdy pravdou. Kvůli pracovnímu přetížení bývají workoholici pod neustálým tlakem a stresem, jejichž vedlejším efektem může být právě neefektivní a neproduktivní pracovní nasazení. Pokud máte pocit, že stále někam spěcháte, jste vystresovaní a nemáte čas si ani vydechnout, rozhodně zpomalte a zkuste se zamyslet nad tím, jak můžete tyto negativní vlivy ve svém životě co nejvíce minimalizovat.

Je možné ho vyléčit? 

Rehabilitační programy bývají sice obvykle spojovány s drogovými nebo alkoholovými závislostmi, i workoholismus však může být léčen tímto způsobem. Existuje dokonce možnost si v případě workoholismu vybrat mezi hospitalizací nebo ambulantní léčbou. Záleží jen na tom, za jak vážnou svou situaci pokládáte. Hospitalizace totiž vyžaduje, abyste během léčby zůstali po celý čas ve zdravotnickém zařízení, zatímco ambulantní léčba vám umožní zůstat doma a docházet na terapie během dne. 

Skupinová terapie, může být také skvělým zdrojem podpory, díky kterému získáte možnost potkat lidi, kteří si procházejí stejnými potížemi. Workoholismus může být zároveň doprovázen duševními poruchami, jako OCD nebo bipolární porucha, a může způsobit i další problémy, jako je deprese. Proto je vhodné podstoupit posouzení duševního zdraví a získat tak potřebné informace o vašem zdravotním stavu.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Valentýn je tady: Oslavte ho v práci!
12. 2. 2024

Valentýn je tady: Oslavte ho v práci!

Návod, jak být produktivní, ale ne přepracovaný
2. 11. 2023

Návod, jak být produktivní, ale ne přepracovaný

Malý návod jak ustát konflikt v práci
19. 10. 2023

Malý návod jak ustát konflikt v práci