Je fotka na životopisu důležitá?

Je fotka na životopisu důležitá?

7. 9. 2023 , foto: iStock.com/Jovanmandic
Pokud jste si někdy prohlíželi vzory strukturovaných životopisů na internetu, určitě jste natrefili jak na šablony obsahující fotografii uchazeče, tak na šablony, kde prostor pro fotografii naopak chyběl. Je fotografie v životopisu nutností, jaké jsou její výhody a podle čeho byste se měli rozhodnout, jestli tam tu svou uvedete? Odpovědi na tyto otázky naleznete v našem dnešním článku.

Fotka na životopisu – ano, nebo ne?

Měli byste do životopisu vložit i svou fotografii, nebo je lepší životopis bez ní? Odpověď na tuto otázku není zas tak jasná, jak se může na první pohled zdát. Průzkumy ukazují, že preference fotografie v životopisu závisí na typu pracovní pozice, ale také na státu, ve kterém se o práci hlásíte.

Podle průzkumů státy jako USA, Spojené království, Kanada, Austrálie a Nový Zéland preferují životopis bez fotografie. Přidání fotografie do životopisu vám v těchto zemích může při výběrovém řízení dokonce uškodit. Tyto státy mají totiž velmi přísnou antidiskriminační politiku a upřednostňují neutrální životopisy, ve kterých vynikají především zkušenosti jednotlivých kandidátů. V zemích Evropské unie jsou naopak stále upřednostňovány životopisy s fotografií. Zaměstnavatelé zde vnímají životopisy s fotkou jako osobnější a reprezentativnější.

Důležitost fotografie v životopisu závisí i na druhu zaměstnání, o které se ucházíte. Pokud se hlásíte na pozice v oblasti herectví, modelingu nebo na pozici hostesky, bude budoucí zaměstnavatel zřejmě upřednostňovat životopisy s fotografiemi. U povolání, která nejsou nijak spojena s fyzickým vzhledem uchazeče, se můžete rozhodnout, zda fotografii uvedete, nebo ne.

Výhody životopisu s fotkou

Jaké výhody má uvedení fotografie do životopisu? Psychologové se shodují na tom, že fotografie v životopisu dokáže u personalistů aktivovat vizuální paměť, díky čemuž si vaše znalosti a zkušenosti dokážou lépe zapamatovat tím, že si je v mysli propojí s konkrétním obličejem. Jelikož stráví personalisté čtením životopisu dle průzkumů jen hodně krátkou chvíli, můžete být díky této vizuální pomůcce ve výhodě.

Někteří personalisté si zároveň všímají postoje, který z vaší fotografie vyzařuje. Profesionální výraz a řeč těla, neutrální pozadí a jednoduchá úprava mohou náborářům naznačovat seriózní a profesionální přístup, což je právě to, co většina z nich u potenciálních zaměstnanců vyhledává.

Jestliže se personalisté rozhodnou pozvat vás na pracovní pohovor, budou mít díky uvedené fotografii v životopise alespoň určitou představu, koho příchod mají očekávat. Tím je ušetříte počátečních rozpaků a nejistoty.

Jakou fotografii zvolit?

Při výběru fotografie na životopis byste měli dbát na profesionalitu. Vyhýbejte se fotografiím z dovolených, rodinným fotografiím nebo selfies. Fotka na životopisu by měla mít nerušivé pozadí. Vaše oblečení a celková úprava by zároveň měly být slušné a neutrální. Fotografie by měla být zaměřena především na váš obličej. Nemusíte se tvářit stroze a nepřívětivě, vyvarujte se však póz určených spíše pro sociální sítě.

Při uvedení fotografie v životopisu záleží i na její celkové úpravě. Nemělo by se jednat o výřez z fotografie, jejíž původní verze obsahovala širší záběr pozadí nebo vašeho těla. Při úpravě fotografie si dejte pozor také na přehnané použití filtrů. Velikost fotografie by měla být optimální, rozhodně by se nemělo jednat o velké formáty, jakými jsou A4 nebo A5. Fotografie v životopisu by měla být jen doplňkem uvedeným v záhlaví a neměla by zabírat zbytečně velkou část životopisu.

Pokud se hlásíte na vysoce postavenou pracovní pozici, jakou je například manažer nebo ředitel společnosti, doporučujeme dbát i na oblečení, které bude v záběru zachyceno. V tomto případě je lepší zvolit si formálnější outfit, jako je například košile. Ženám je zároveň doporučeno zvolit jednodušší formu líčení a účesu.

To, zda fotografii do životopisu uvedete, je ovšem výhradně na vás. Pro většinu pracovních pozic platí, že to, zda fotografii uvedete, nebo ne, nijak neovlivňuje vaše šance ve výběrovém řízení. Jedinou výjimkou jsou v tomto případě povolání založená na fyzickém vzhledu, jakými jsou například modeling nebo herectví.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Start-up vs korporát: Jaký je rozdíl?
4. 9. 2023

Start-up vs korporát: Jaký je rozdíl?

Pracovní pohovor: Jak správně použít řeč těla?
24. 8. 2023

Pracovní pohovor: Jak správně použít řeč těla?

Jak poznat, jestli je zaměstnavatel důvěryhodný
29. 1. 2024

Jak poznat, jestli je zaměstnavatel důvěryhodný