Víkendový relax: Podívejte se na inspirativní filmy z pracovního prostředí!

Víkendový relax: Podívejte se na inspirativní filmy z pracovního prostředí!

25. 4. 2024 , foto: istockphoto.com/Milos Bjelica
Hledáte způsob, jak si užít víkendový večer a zároveň získat trochu inspirace do pracovního života? Podívejte se spolu s námi na malý výběr filmů z pracovního prostředí, které nejen pobaví, ale také vás zasvětí do zajímavých aspektů kariéry a profesního života. Od komedií až po dramata, tato sbírka nabízí něco pro každého. Pohodlně se usaďte, připravte si popcorn a užijte si filmový maraton plný zábavy i inspirace!

1. Ďábel nosí Pradu (The Devil Wears Prada, 2006) 

Tuto komedii, která se v průběhu let stihla stát jednou z klasik, zřejmě již dobře znáte. Film natočený podle knižní autobiografické předlohy Lauren Weisbergerové zobrazuje každodenní problémy mladé stážistky Andy, která je asistentkou přísné a nekompromisní šéfredaktorky módního magazínu. Kromě hvězdného dua Meryl Streep a Anne Hathaway se můžete těšit na mnoho vtipných i dramatických momentů. Podstata filmu poukazuje na morální dilema, zda se kariérní postup vyplatí i za cenu obětování vlastní osobnosti a morálních hodnot. Právě proto patří tato oceňovaná klasika mezi inspirativní filmy z pracovního prostředí a rozhodně byste si ji neměli nechat ujít.

2. Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street, 2013) 

Inspirativní film s Leonardem DiCapriem v hlavní roli je situován do světa finančních trhů v období 90. let. Divák má možnost sledovat rychlý a mimořádně úspěšný kariérní postup Jordana Belforta, který je ale následován trpkým pádem. Chamtivost, manipulativní taktiky, extravagantní způsob života a závislost poukazují na negativní stránky finančního světa, ale také na to, jak může morální úpadek dovést člověka až na samotné dno, a to bez ohledu na jeho společenské postavení.

3. Štěstí na dosah (The Pursuit of Happyness, 2006)

Tento dramatický příběh se odehrává v prostředí velkoměsta a zobrazuje cestu za štěstím rozvedeného otce, který se snaží znovu postavit na nohy a vybudovat nový život pro sebe a svého syna. Roli otce a syna ztvárňují Will Smith a jeho vlastní syn Jaden Smith. Poté, co protagonistu Chrise Gardnera opouští jeho psychicky vyčerpaná manželka, zůstává Chris spolu se svým synem na ulici. Jako dosud neúspěšný obchodník se snaží nechat se zaměstnat v prestižní firmě a udělá vše pro to, aby opět zajistil šťastný a spokojený život pro svého syna. Tento film z pracovního prostředí vám ukáže, že úspěch je založen především na silné motivaci, občas však vyžaduje i trochu štěstí.

4. Sociální síť (The Social Network, 2015) 

Pokud patříte mezi fanoušky autobiografických filmů a technologií zároveň, rozhodně si nesmíte nechat ujít film Sociální síť. Ten zobrazuje příběh mladého Marka Zuckerberga, který se během svého studia na Harvardu rozhodl zrealizovat svůj nápad a vytvořit sociální síť, která bude studentům na škole sloužit k lepšímu seznámení. Z nevinné myšlenky však náhle vzrostl milionový nápad a spolu s ním i nával osobních a legálních komplikací. Potěšit vás může také zajímavé herecké obsazení v podobě Jesse Eisenberga, Andrewa Garfielda či Justina Timberlakea.

5. Stážista (The Intern, 2015) 

Tento film je opět z módního pracovního prostředí, přičemž se v hlavní roli znovu setkáváme s Anne Hathaway, tentokrát však v roli šéfové. Ta si najme za stážistu důchodce ztvárněného Robertem De Nirem. I když je zpočátku práce důchodce v módním magazínu spojena s mnoha vtipnými a nepříjemnými situacemi, postupem času se z něj stává nejen skvělý pracovník, ale také mentor mladší generace. Tento film proto skvěle poukazuje na souznění dvou věkových skupin i na to, že se různé generace od sebe mohou hodně naučit jak v pracovním, tak v soukromém životě.

6. Lítám v tom (Up in the Air, 2009) 

Tento příběh zobrazuje život HR poradce Ryana Binghama. Ryan své kariéře obětuje život a staví se do role mentora jiných. Osudové setkání s ambiciózní novou kolegyní Natalií ho však donutí přehodnotit svůj dosavadní pohled na život a názory, o kterých je do té doby přesvědčen. Náhle si uvědomuje, že je jeho život osamělý a izolovaný a k tomu, aby změnil některé jeho okolnosti, je už bohužel pozdě. Tento film z pracovního prostředí byl natočen podle knižní předlohy Waltera Kirna, kterého inspirovali pasažéři první třídy aerolinek, se kterými se během svého života setkal.

7. Příšerky s.r.o. (Monsters a.s., 2001) 

Pokud chcete o víkendu zhlédnout film i se svými nejmenšími, Příšerky s.r.o. jsou skvělým animovaným filmem z pracovního prostředí, který zabaví celou rodinu. Kromě vtipných situací spojených s nešťastným střetem světa příšer a světa lidí má tento film také své poselství. Nikdy totiž nevíte, kdy se může díky neúmyslnému pracovnímu omylu zrodit inovativní metoda, která zajistí firmě nečekaný úspěch.

Seriálový bonus: Kancl (The Office, 2005)

Pokud patříte mezi fanoušky seriálů, rozhodně si nesmíte nechat ujít tuto seriálovou klasiku. Komediální seriál Kancl je natočen formou fiktivního dokumentu o každodenním životě v kanceláři. Seriál satiricky vystihuje různé typy kolegů, jež nepochybně najdete v každém zaměstnání, a jejich místy tragikomickou spolupráci v kanceláři.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Quiet firing aneb jak se nenechat nahradit
4. 4. 2024

Quiet firing aneb jak se nenechat nahradit

5 tipů: Jak zvládnout pracovní pohovor?
10. 8. 2023

5 tipů: Jak zvládnout pracovní pohovor?

V kterých státech světa se pracuje nejlépe a čím to je?
před 3 dny

V kterých státech světa se pracuje nejlépe a čím to je?