Jsem nováček: Jak zapadnout v nové práci?

Jsem nováček: Jak zapadnout v nové práci?

18. 1. 2024 , foto: istockphoto.com/fizkes
Nástup do nové práce bývá plný očekávání, zároveň však i nejistoty. Při nástupu do nové práce se všichni ze začátku cítíme jako outsideři, a to bez ohledu na věk či předchozí pracovní zkušenosti. Všechno je pro nás nové a snažíme se co nejlépe zapadnout do kolektivu. Pokud nevíte, jak se stát plnohodnotným členem kolektivu v nové práci a najít si cestu ke svým kolegům, náš dnešní článek je právě pro vás. Přečtěte si naše tipy, díky kterým se z nováčka stanete plnohodnotným a oblíbeným členem pracovního týmu.

Na outfitu záleží

První dojem je důležitý a k tomu, abyste ho udělali, máte jen jeden pokus. K vizuálnímu prvnímu dojmu vám může pomoci i správná volba outfitu. Nemusíte se snažit o speciální módní kreace, stačí, když si předem zjistíte firemní dresscode. Ten můžete odpozorovat už během pracovního pohovoru, případně se můžete zeptat personalisty. Ve vhodně vybraném oblečení se navíc budete cítit sebejistěji i vy sami, jelikož nebudete mít pocit, že příliš vyčníváte z davu.

Všem se představte

Chcete-li zapadnout v nové práci, měli byste začít nejprve tím, že se všem představíte. Projevíte tím nejen základní slušnost, ale také iniciativu stát se plnohodnotným členem týmu. Snažte se zapamatovat si jména svých kolegů a nebojte se je během konverzace jménem také oslovit. Dáte jim tak nepřímo najevo, že máte o  konverzaci s nimi upřímný zájem, což u lidí z  psychologického hlediska vyvolává větší sympatie.

Sebevědomě, ale s pokorou

První dny v nové práci bývají náročné. Najednou jste zavaleni mnoha informacemi a úkoly, které jsou pro vás nové a kterým ještě úplně nerozumíte. Je snadné se v této situaci cítit ztraceně a trochu neschopně. Možná máte za sebou dlouholeté pracovní zkušenosti na dané pracovní pozici, a naopak máte pocit, že to, jak jsou věci v nové práci zažité, není efektivní. V každém případě je důležité, abyste našli správný balanc mezi sebedůvěrou a pokorou.

Myslete na to, že jelikož si vás firma vybrala, věří, že jste pro danou pozici stvořeni. Zároveň myslete na to, že zažité firemní procesy mají své pozadí, do kterého zatím nevidíte, a právě proto jsou možná osvědčené jako ty nejlepší. První měsíce v nové práci zatím důkladně pozorujte své okolí, ptejte se spousty otázek a věřte, že se vše o chodu firmy postupně dozvíte.

Hlavně optimisticky

Nic vám nepomůže zapadnout do kolektivu lépe než pozitivní přístup a dobrá nálada. Optimismus je nakažlivý, a proto se nebojte přenést ho na své nové kolegy. Když vaši kolegové uvidí, že máte nadšení do práce a jste dobře naladěni, budou vás chtít lépe poznat nejen po pracovní, ale i po osobní stránce. Díky tomu se budete ve firmě cítit lépe a do kolektivu zapadnete levou zadní.

Dělejte si zápisky

Nová práce se sebou přináší také množství nových informací, ve kterých se můžete snadno ztratit. Pořiďte si proto univerzální zápisník, který vám poslouží k zaznamenávání všeho potřebného. Na rozdíl od elektronických zařízení má tato forma poznámek i tu výhodu, že je můžete mít při jakékoli činnosti vždy po ruce a jejich používání je mnohem sympatičtější než obtížně identifikovatelné ťukání a hledání v mobilu.

Projevte iniciativu

Snaha se vždy cení a zvláště u nováčků v nové práci. Nikdo od vás na začátku neočekává nadlidské či bezchybné výkony, projevíte-li však dostatek snahy, vaši kolegové si toho všimnou a nepochybně to také ocení. Zkuste se iniciativně zapojovat například do úkolů, které zatím plně neovládáte, a to tím, že nabídnete kolegům svou pomoc a budete se ptát, jak daný pracovní postup funguje. Projevíte tak chuť učit se nové věci a rozvíjet své schopnosti, což patří mezi ideální vlastnosti každého zaměstnance.

Požádejte o feedback

I když jste zodpovědní, snaživí a podáváte svůj nejlepší výkon, možná se vám vše nedaří hned na první pokus a práce vám nejde zdaleka tak od ruky, jak byste chtěli. Neměli byste se však cítit sklesle a demotivovaně. Pokud máte pocit nejistoty, zkuste své  kolegy nebo nadřízeného požádat o zpětnou vazbu na vaši dosavadní práci. Možná jste na sebe jen příliš tvrdí a zjistíte, že jsou s vaší prací ve skutečnosti všichni spokojeni. V horším případě vám kolegové určitě rádi poradí, na čem byste mohli více zapracovat, přičemž nepochybně ocení vaši snahu a zájem.

Přijměte pozvání

Jedním z osvědčených kroků, které byste měli podniknout, pokud chcete zapadnout do kolektivu, je přijímat pozvání od kolegů. Ať už se jedná o společný oběd, dopolední kafe nebo posezení po práci, rozhodně se těchto akcí účastněte. Nejlépe své kolegy totiž poznáte v uvolněnější mimopracovní atmosféře. Zároveň jim také dáte najevo, že chcete být plnohodnotnou součástí týmu a že vám na dobrých mezilidských vztazích záleží.

Nepomlouvejte

Po prvních týdnech v nové práci možná narazíte na to, že si někteří kolegové rozumějí lépe než jiní. Možná budete mít i vy sami pocit, že vám někteří z vašich kolegů tak trochu nesedí. Za žádných okolností se však nezúčastňujte šíření pomluv a ani nikoho nepomlouvejte. Obzvlášť ze začátku totiž nevíte, jaké jsou skutečné důvody chování vašich kolegů. Zároveň nemůžete vědět, jestli od méně sympatických kolegů nebudete v budoucnu něco potřebovat, a proto byste se měli vyvarovat pálení mostů a skřípějících vztahů.

Buďte sami sebou

I když pro vás naše rady, jak zapadnout do kolektivu, mohou být přínosné, nezapomeňte být především sami sebou. Nejlepší dojem v nové práci totiž uděláte díky přirozenému kouzlu vaší osobnosti. Věřte si, buďte optimističtí a směle do toho! Budeme vám držet palce. :)

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

7 tipů: Úspěšné řešení konfliktů v práci
27. 5. 2024

7 tipů: Úspěšné řešení konfliktů v práci

Přátelství na pracovišti: Je třeba mít hranice?
21. 3. 2024

Přátelství na pracovišti: Je třeba mít hranice?

Tipy, jak být správným mentorem nováčků
4. 3. 2024

Tipy, jak být správným mentorem nováčků