Tipy pro úspěšný návrat do práce po rodičovské dovolené

Tipy pro úspěšný návrat do práce po rodičovské dovolené

5. 9. 2024 , foto: istockphoto.com/tatyana_tomsickova
Vaše rodičovská dovolená se pomalu blíží ke konci a vy se chcete znovu vrátit do práce. Uvědomujete si však, že jste se práci nevěnovali během dlouhého období, a máte přirozené obavy, jak to všechno spolu s rodinnými povinnostmi zvládnete. Pokud jsou tyto pocity přesně tím, co právě prožíváte, přinášíme vám několik tipů, které vám pomohou návrat po rodičovské dovolené usnadnit a díky nimž se znovu hravě dostanete do plného pracovního nasazení.

1. Předem si stanovte datum návratu

Návrat po rodičovské dovolené pro vás bude rozhodně jednodušší, pokud se v práci s dostatečným předstihem domluvíte na konkrétním datu nástupu do práce. Pevně daný termín vám totiž umožní lépe plánovat a připravit se na náhle změny ve vaší každodenní rutině. Nezapomeňte také informovat zaměstnavatele o svém plánu znova se vrátit do práce s dostatečným předstihem. I zaměstnavatel totiž musí podniknout určité kroky, aby se mohl připravit na váš návrat. Jasně stanovené datum návratu po rodičovské dovolené vám navíc dodá pocit jistoty a umožní vám lépe se na tuto změnu psychicky připravit.

2. Zvažte své časové možnosti

Ještě před návratem z rodičovské dovolené je důležité zvážit své časové možnosti vzhledem ke všem rodinným závazkům a povinnostem. Pečlivě zhodnoťte, kolik času můžete opravdu věnovat práci, aniž byste zanedbávali rodinu a nezbytnou péči o potomka. Pokud vám to situace dovoluje, zvažte také možnost návratuna zkrácený úvazek nebo flexibilní pracovní dobu. Se zaměstnavatelem otevřeně diskutujte o svých potřebách a společně se pokuste najít řešení, které vyhovuje oběma stranám a zároveň vám pomůže k lepší rovnováze mezi pracovním a rodinným životem.

3. Před návratem odpracujte pár zkušebních dnů

Pokuste se domluvit se svým zaměstnavatelem a ještě před svým oficiálním návratem po rodičovské do práce zkuste odpracovat několik zkušebních dnů. Tyto dny vám pomohou znovu se adaptovat na pracovní prostředí a novou rutinu, aniž byste se hned ponořili do plného pracovního tempa. Zkušební dny vám také umožní identifikovat případné problémy. Zjistíte tak například, zda potřebujete více podpory ze strany blízkých, což pak můžete vyřešit ještě před svým oficiálním návratem do práce. Změna režimu totiž neovlivní jen vás, ale také vašeho nejmenšího, který si bude muset postupně zvyknout na to, že s ním budete denně trávit méně času. Tento postup vám proto může pomoci cítit se jistější a lépe připraveni na plný návrat do pracovního procesu.

4. Vytvořte si rutinu

Vytvoření pevné denní rutiny je klíčové pro úspěšný návrat po rodičovské dovolené. Denně si plánujte ranní vstávání, přípravu dítěte do školky a organizaci pracovních úkolů. Jasně definovaná rutina vám totiž pomůže snížit stres a zvýšit celkovou produktivitu. Do svého denního rozvrhu ovšem nezapomeňte zahrnout i čas na odpočinek a osobní aktivity, abyste neztratili rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. Dobře naplánovaná rutina vám pak umožní efektivněji zvládat každodenní výzvy spojené s návratem po rodičovské dovolené.

5. Buďte otevření vůči šéfovi a kolegům

Otevřená komunikace se šéfem a kolegy je nepochybně důležitá pro návrat do práce po rodičovské dovolené. Informujte je o svých potřebách, očekáváních, ale i případných obavách. Otevřeně se pokuste s vedením probrat možnost flexibilních pracovních podmínek nebo postupného návratu do plného pracovního nasazení. Otevřený dialog totiž pomůže týmu, do kterého se vracíte, lépe porozumět vaší situaci a podpořit vás během tohoto přechodného období. Upřímnost a transparentnost vám mohou pomoci získat si pochopení kolegů a usnadnit váš návrat po rodičovské dovolené.

6. Nebojte se požádat o pomoc

Nebojte se požádat o pomoc, ať už se jedná o rodinu, přátele nebo kolegy. Podpora může přijít ve formě péče o dítě, sdílení domácích povinností nebo pracovních rad od kolegů. Uvědomte si především, že nemusíte všechno zvládat sami. Pomoc ze strany kolegů a nejbližších vám totiž nepochybně pomůže snížit stres a lépe se přizpůsobit novému pracovnímu režimu. Kolegové, kteří sami prošli podobnou zkušeností, vám také mohou nabídnout cenné rady a podporu. Nebojte se proto využít dostupné zdroje a požádat o pomoc, když cítíte, že ji potřebujete.

7. Nebuďte na sebe příliš tvrdí

Při návratu po rodičovské dovolené je důležité, abyste na sebe byli shovívaví a trpěliví. Návrat zpět do pracovního procesu může být náročný a vyžaduje určitý čas na přizpůsobení. Nesrovnávejte se s ostatními kolegy a nezapomeňte ocenit každý svůj malý úspěch. Uvědomte si, že je normální čelit výzvám a chybám, a místo sebekritiky se z nich snažte poučit.. Důležité je udržet pozitivní přístup a věřit, že se vše postupně vrátí do zaběhlých kolejí.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Fenomén quiet quitting a jak mu předejít
15. 8. 2024

Fenomén quiet quitting a jak mu předejít

Syndrom vyhoření: Co o něm vědět?
19. 2. 2024

Syndrom vyhoření: Co o něm vědět?

Šikana na pracovišti: Na koho se obrátit?
22. 2. 2024

Šikana na pracovišti: Na koho se obrátit?