Čas vánočních večírků: Návod, jak je přežít

Čas vánočních večírků: Návod, jak je přežít

14. 12. 2023 , foto: istockphoto.com/gzorgz
S přicházejícími Vánocemi se blíží i čas vánočních večírků. Zatímco někteří je milují a těší se na ně celý rok, jiní hledají způsoby, jak se jim co nejefektivněji vyhnout. Firemní vánoční večírky však mohou být mimo jiné také skvělou příležitostí sblížit se s kolegy a lépe je poznat v uvolněné mimopracovní atmosféře. Je pro vás firemní vánoční večírek strašákem a nevíte, jak se zúčastnit a úspěšně ho přežít? V našem malém večírkovém manuálu vám poradíme, jak se obléct, čemu se vyhnout a především jak si ho s chutí užít!

1. Zúčastněte se

Možná jste unaveni z práce, vánoční atmosféra na vás útočí z každé strany a uvědomujete si, že ve skutečnosti ani nemáte chuť vidět kolegy mimo pracovní dobu. Tyto myšlenky byste však měli překonat, a pokud k tomu nemáte vážný důvod, vánoční večírek nevynechat. Vaší účastí nejen projevíte vděčnost šéfovi, který se rozhodl firemní večírek zorganizovat, ale také získáte možnost lépe a osobněji poznat své kolegy. Nebojte se, ve chvíli, kdy se dostavíte, začne být večírek zábavným a rozhodně si ho užijete!

2. Nemluvte o práci

I když se nacházíte na firemním vánočním večírku s kolegy, jen málokdo se chce ve volném čase bavit o práci, proto byste si stěžování si na neefektivní byrokracii či krátké polední pauzy měli nechat raději na jindy. Místo toho využijte vánoční večírek jako příležitost lépe poznat zájmy, koníčky a osobnost vašich kolegů

3. Vhodné oblečení

Vánoční večírek je sice neformální aktivita po pracovní době, přesto byste však neměli podcenit vhodný dresscode. Rozhodně byste se neměli dostavit v propocených teplácích hned po tréninku ve fitku, ani v plesové róbě za pár tisíc. Pokud jste se s kolegy nedohodli jinak a nemáte předem určené téma vánočního večírku, outfit ve stylu smart-casual bude ideální volbou, kterou rozhodně nic nezkazíte. Pokud v kanceláři obecně preferujete uvolněný dresscode, tematický vánoční svetr může být také příjemnou alternativou.

4. Nebuďte příliš osobní

Jak jsme zmiňovali výše, vánoční večírky jsou skvělou příležitostí pro lepší a osobnější poznání vašich kolegů. To ovšem neznamená, že byste měli být v uvolněné atmosféře až příliš přátelští a zahodit všechny hranice. Osobním tématům, jakými jsou milostné, rodinné či finanční problémy, se na vánočním večírku raději obloukem vyhýbejte. Vaši kolegové totiž zůstanou vašimi kolegy i po vánočním večírku a sdílení příliš osobních informací by tak mohlo mít dopad na vaši dobrou pověst v práci.

5. Pozor na alkohol

K uvolněné atmosféře vánočních večírků nepochybně patří i alkohol, ať už v podobě tradičního svařáku, medoviny nebo drinků podle chuti. Připít si s kolegy ve vánoční atmosféře je sice hezké gesto utužující pracovní vztahy na neformální úrovni, rozhodně byste si však měli dát pozor na to, abyste to s alkoholem nepřehnali. To by vás totiž mohlo stát pár pomluv a mírné poškození reputace.

6. Vyhněte se romantice

Podle průzkumu Recruiting Times se o intimní sblížení se svými kolegy na firemním vánočním večírku pokusilo až 39 % dotázaných, takže se vůbec nejedná o vzácný jev. Před provedením podobného kroku vám však doporučujeme si dobře rozmyslet, zda jste připraveni na následné drby v kanceláři, dotazy vašeho šéfa a zda tento krok nenaruší váš dosavadní vztah s dotyčným kolegou či kolegyní.

7. Buďte sami sebou

I když vám naše tipy na přežití vánočního večírku rozhodně přijdou vhod, nezapomeňte být především sami sebou a uvolnit se. Berte vánoční večírek jako veselou událost, díky které strávíte příjemný večer a pobavíte se se svými kolegy, přičemž si společně vychutnáte kouzlo předvánoční atmosféry a vzájemně si popřejete krásné svátky.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Co je micromanagement a jak ho řešit?
15. 4. 2024

Co je micromanagement a jak ho řešit?

Proč jsou inzeráty s uvedenou mzdou úspěšnější?
25. 9. 2023

Proč jsou inzeráty s uvedenou mzdou úspěšnější?

Jak se vypořádat s nepříjemnými kolegy na pracovišti?
25. 7. 2024

Jak se vypořádat s nepříjemnými kolegy na pracovišti?