Tipy, jak být správným mentorem nováčků

Tipy, jak být správným mentorem nováčků

4. 3. 2024 , foto: istockphoto.com/Meeko Media
Přijali jste nového kolegu a najednou se ocitáte v pozici mentora. Každý nováček si přeje, aby v nové práci rychle zapadl a stal se díky dobrému zaškolení plnohodnotným členem týmu. Jak se stát skvělým mentorem nováčků, díky kterému získají nejen potřebné znalosti, ale také motivaci pracovat a dále se kariérně rozvíjet? Možná vám v tomto nelehkém úkolu pomůže našich pár tipů.

1. Vzpomeňte si na své začátky

Začátky jsou obtížné pro každého nováčka. Pokud nevíte, jak byste měli s mentorováním začít, vzpomeňte si na to, co pro vás představovalo největší problém, když jste se vy nacházeli v pozici nováčka. Ať už se jedná o věci týkající se jednotlivých pracovních činností, byrokratické procesy nebo začlenění do kolektivu, připravte si seznam věcí, jež pro vás v začátcích představovaly největší problémy. Je totiž pravděpodobné, že to bude váš nový kolega vnímat stejně. Mějte pro nového kolegu také dostatek empatie a pochopení a buďte otevřeni všem otázkám, se nimiž se na vás obrátí.

2. Objevte silné stránky nováčka

Každý člověk vyniká v něčem jiném. Chcete-li být správným mentorem, pozorně sledujte vašeho nového kolegu při výkonu pracovních činností. Dávejte mu zpětnou vazbu a otevřeně se ho ptejte, co si myslí o svém pracovním výkonu v rámci jednotlivých úkolů. Zjistěte, jak se při vykonávání daných úkolů cítí a co mu dělá největší problém. Díky těmto otázkám máte možnost zjistit, v čem váš nový kolega vyniká, a dopřát mu tak co největší prostor k osobnímu rozvoji. Nebraňte se ani názorům nováčka na jednotlivé pracovní postupy, protože nikdy nevíte, zda nepřijde s dobrými nápady na jejich vylepšení.

3. Důvěra je základ

I když je váš kolega nový, postupně se zaučuje a stále neovládá všechny pracovní postupy dokonale, důvěřujte mu. Nechte ho vykonávat práci v klidu a nestůjte mu neustále za zády. Když jste vašeho nového kolegu přijímali, věřili jste, že bude pro firmu skvělou posilou, a proto byste neměli tuto víru ztratit ani v průběhu zaškolování. Zároveň byste měli novému kolegovi otevřeně projevit důvěru v jeho schopnosti. Posílíte tím nejen jeho důvěru vůči vám jako mentorovi, zlepšíte i jeho motivaci a pozvednete mu sebevědomí. 

4. Předejte mu své znalosti

Základním úkolem mentora je předat nováčkovi všechny své znalosti a zkušenosti související s chodem firmy a danou pracovní pozicí. Nebojte se proto naučit svého nováčka kromě zažitých postupů i tipy a triky, které jste si osvojili během své kariéry. Ukažte novému kolegovi různé způsoby řešení problémů a nebojte se ho podpořit v tom, aby vystoupil ze své komfortní zóny. Dovolte mu osvojit si i méně tradiční pracovní metody a naučte jej riskovat.

5. Vytvořte mu prostor pro růst a seberozvoj

I když se většina nováčků plánuje ve své kariéře dále rozvíjet, v začátcích je to pro ně výzva a ne vždy vědí, jak ji uchopit. Vytvořte proto pro nového kolegu prostor, ve kterém se může rozvíjet, a dlouhodobě ho v tom podporujte. Pokud vidíte, že si nějakou činnost již osvojil, zadejte mu náročnější úkol. Dávejte novému kolegovi pravidelnou zpětnou vazbu a nebojte se ani konstruktivní kritiky. Podpořte jej v nových příležitostech a nabídněte mu možnosti, díky nimž bude mít příležitost kariérně růst. Ať už se jedná o vzdělávací kurzy nebo rozšíření pracovní činnosti v rámci firmy, aktivně s ním o těchto příležitostech mluvte a projevte důvěru v jeho schopnosti.

6. Buďte k dispozici

Chcete-li být skutečně dobrým mentorem a poskytnout nováčkovi kvalitní zaškolení, berte svůj úkol vážně. Buďte aktivním mentorem, který se zajímá o pokrok nového kolegy, pozorujte jeho schopnosti a v rámci jeho pracovní pozice pro něj vyhledávejte nové pracovní příležitosti. Vybudujte si vzájemnou důvěru a staňte se jeho oporou. Domluvte si s novým kolegou pravidelná týdenní setkání, a to i v případě, že pracujete převážně na dálku. Právě tato setkání budou sloužit jako prostor k vyjasnění všech potřebných otázek a nejistot.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz

Také by vás mohlo zajímat:

10 tipů na vánoční dárky pro kolegy
7. 12. 2023

10 tipů na vánoční dárky pro kolegy

Malý návod jak ustát konflikt v práci
19. 10. 2023

Malý návod jak ustát konflikt v práci

7 tipů: Úspěšné řešení konfliktů v práci
27. 5. 2024

7 tipů: Úspěšné řešení konfliktů v práci