Syndrom vyhoření: Co o něm vědět?

Syndrom vyhoření: Co o něm vědět?

19. 2. 2024 , foto: istockphoto.com/gzorgz
Syndrom vyhoření není jen běžný pocit únavy a nechuti k práci, se kterým se jednou za čas setká každý z nás. Ve skutečnosti se jedná o dlouhodobější fyzický a emocionální stav, jež nepatří mezi klinická onemocnění, může však výrazně ovlivnit všechny sféry našeho života a v krajních případech vést až k depresi. Co je syndrom vyhoření, jaké jsou jeho příznaky a jak mu můžete předejít?

Co je syndrom vyhoření?

Vyhoření je stav emocionální, psychické a fyzické únavy, která je způsobena nadměrným a dlouhotrvajícím stresem. K vyhoření dochází ve chvíli, kdy máte pocit, že jsou na vás kladeny příliš vysoké nároky, cítíte se emocionálně vyčerpaní, ztrácíte motivaci pracovat a máte problém se splněním zadaných úkolů.

Důsledkem vyhoření je neschopnost být produktivní, která častokrát vede k pocitům beznaděje, odporu a cynismu vůči okolí. Syndrom vyhoření může negativně ovlivnit všechny oblasti vašeho života, kterými jsou kromě práce i společenský a rodinný život. Dlouhodobé vyhoření může zároveň vést k oslabení imunity, a proto můžete být náchylnější k běžným chorobám, jako je rýma nebo chřipka.

Příznaky syndromu vyhoření

Syndrom vyhoření se nejčastěji spojuje s příznaky podobnými depresi. Člověk trpící syndromem vyhoření se obvykle cítí na dně a nemá žádnou motivaci do práce, zároveň je však neustále vystresován z toho, že není schopen podávat plnohodnotný pracovní výkon. U lidí dlouhodobě trpících syndromem vyhoření se také zvyšuje riziko deprese. Nelze ale tvrdit, že by každý člověk trpící syndromem vyhoření nevyhnutelně směřoval až ke stavu deprese.

Příčiny syndromu vyhoření

Pracovní příčiny

Nejčastější příčinou vyhoření jsou neadekvátní podmínky v pracovním prostředí. Ty mohou souviset s náplní práce, jako například nezvladatelné množství pracovních úkolů nebo nutnost plnění úkolů, na které nemáte kvalifikaci. Dalším faktorem může být stresující pracovní prostředí, jež může být způsobeno neshodami s kolegy, chaotickou organizací, nedostatkem potřebných materiálů k práci nebo denními přesčasy. Všechny tyto faktory negativně ovlivňují psychiku a produktivitu práce. Pokud se v práci denně setkáváte hned s několika z těchto podmínek současně, hrozí vám vysoká pravděpodobnost vyhoření.

Životní styl

Syndrom vyhoření může být způsoben i nevyváženým životním stylem. Pokud veškerý svůj čas věnujete práci a nevyhradíte si dostatek času k odpočinku, hrozí vám vyšší riziko vyhoření. Syndrom vyhoření se často spojuje i s vysokými požadavky okolí na váš pracovní výkon. Pokud jste například hlavním zdrojem příjmu pro vaši rodinu, je na vás vyvíjen vyšší tlak okolí, což může také zapříčinit, že vyhoříte.

Osobnostní charakteristiky

Patříte-li mezi lidi, kteří se snadno vystresují, jste perfekcionista nebo máte potřebu ovládat a kontrolovat každý jeden aspekt práce až do nejmenších detailů, hrozí vám vyšší riziko vyhoření než lidem, kteří jsou schopni vnímat svou práci s nadhledem.

Prevence

Pokud na sobě zpozorujete některé z příznaků vyhoření, měli byste se v rámci prevence zaměřit především na dostatek odpočinku. Soustřeďte se na zachování work-life balance a rozdělte si pracovní úkoly tak, abyste ty nejdůležitější splnili včas a ty méně prioritní odložili na později. Poraďte se také s kolegy, zda by nebylo možné, abyste si některé pracovní úkoly rozdělili.

Snažte se nebrat si práci domů a najděte si hobby, kterému se budete věnovat ve volném čase. Vhodnou prevencí je i cvičení, díky kterému vaše tělo nabude energii a budete se cítit zdravěji. V rámci zdravého životního stylu byste se měli vyvarovat cigaretám, alkoholu a přehnanému množství kofeinu. Pokuste se jíst pravidelně a dodržujte vyvážený jídelníček.


Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Tipy pro úspěšný návrat do práce po rodičovské dovolené
5. 9. 2024

Tipy pro úspěšný návrat do práce po rodičovské dovolené

V kterých státech světa se pracuje nejlépe a čím to je?
2. 5. 2024

V kterých státech světa se pracuje nejlépe a čím to je?

Pracovní pohovor online: Jak zaujmout přes internet
14. 9. 2023

Pracovní pohovor online: Jak zaujmout přes internet