Jídlo v práci: Které potraviny odbourávají stres?

Jídlo v práci: Které potraviny odbourávají stres?

30. 5. 2024 , foto: istockphoto.com/Daisy-Daisy
Patříte mezi mlsouny a neodpustíte si každodenní malý snack ani při práci? Nebo patříte naopak mezi lidi, kteří mají tendenci zajídat stresové situace? Mlsat se dá i zdravě, a to přímo potraviny, které vám pomohou se stresem zatočit. Dnes se proto společně podíváme na nejběžnější potraviny, jež odbourávají stres.

1. Borůvky

Jednou z lehce dostupných a zdravých svačin do práce jsou borůvky. Kromě toho, že jsou zdravé a jejich sladká chuť vám rozhodně zpříjemní den v práci, patří zároveň mezi potraviny, které odbourávají stres. Borůvky jsou totiž plné antioxidantů a vitamínu C, které mají protizánětlivé vlastnosti a mohou tak pomoci snížit úroveň stresu v těle. Studie také naznačují, že konzumace potravin bohatých na antioxidanty může pomoci snížit hladinu kortizolu, který je hlavním z hormonů spojených se stresem. Borůvky navíc obsahují látky, které mají pozitivní účinky na mozek a nervový systém, čímž také přispívají k odbourávání stresu. Pokud se tedy v nejbližší době budete rozhodovat pro zdravý a lehký snack do práce, rozhodně vám doporučujeme sáhnout po borůvkách.

2. Citrusy

Další lehce dostupný ovocný kandidát, který vám snadno pomůže s odbouráním stresu. Citrusy jsou známé především díky svému vysokému obsahu vitamínu C, který má pro náš organismus blahodárné účinky. Výzkumy však poukazují na to, že kromě posílení imunitního systému dokáže vysoký příjem vitamínu C i odbourávat hladiny stresu. Někteří vědci jsou dokonce přesvědčeni o tom, že pravidelný a vysoký příjem vitamínu C dokáže zmírňovat příznaky úzkosti a deprese. Zkuste tak své ráno začít například s čerstvě odšťaveným pomerančem, který vám do nového dne přinese nejen pohodu, ale také posílí vaše zdraví.

3. Avokádo

Dostatečný příjem vitamínu B dokáže také výrazně snižovat příznaky úzkosti. Jednou z potravin, které vitamin B obsahují ve velkém množství, je avokádo. Avokádo je častou součástí pomazánek, salátů a nedílnou ingrediencí oblíbeného guacamole. Díky jeho popularitě dnes naleznete mnoho rychlých a volně dostupných receptů, jejichž základní složkou je právě avokádo. Zkuste doma trochu zaexperimentovat a zpříjemněte si den v kanceláři touto zelenou pochoutkou.

4. Oříšky

Oříšky patří mezi jídla, která jsou známá vysokým obsahem zdravých tuků. Kromě jejich bohatých výživových  hodnot však obsahují také mnoho vitamínu B a hořčíku, které výrazně pomáhají k odbourávání stresu a úzkosti. Mandle, pistácie a vlašské ořechy dokonce přispívají ke snížení tlaku. Dávejte si však pozor na to, kolik oříšků sníte. Jelikož se jedná o potravinu s vysokou kalorickou hodnotou, doporučuje se hlídat jejich denní příjem.

5. Hořká čokoláda

Kdo nemá rád čokoládu? To, že je čokoláda skvělým lékem proti stresu, není žádná novinka. V mnoha lidech totiž vyvolává emoční reakci spojenou s pocitem klidu, díky čemuž dochází k odbourávání stresu. Pokud jste milovníkem hořké čokolády, měli byste vědět, že její schopnost odbourávat stres je víc než jen emoční reakcí. Díky vysokému obsahu antioxidantů totiž dokáže výrazně snižovat hladinu stresových hormonů v těle. V případě hořké čokolády však platí pravidlo “čím více, tím lépe”, a proto se pro dosažení co nejlepších účinků nebojte sáhnout po čokoládě, která obsahuje alespoň 85 % kakaa.

A co k pití pro odbourání stresu?

I výběr toho správného nápoje vám může pomoci odbourat stres v práci. Se kterými nápoji se v práci s odbouráváním stresu popasujete o něco snáz?

1. Heřmánkový čaj

Pokud se potřebujete v práci uvolnit a odbourat stres, šálek heřmánkového čaje je pro vás tím pravým. Podobně jako borůvky, i heřmánek obsahuje flavonoidy, tedy antioxidanty, které dokážou úspěšně bojovat proti úzkosti. Jeho příjemná bylinková vůně vám navíc pomůže navodit klidnou atmosféru v kanceláři.

2. Zelený čaj

Zelený čaj není jen oblíbeným teplým nápojem, může vám také pomoci při odbourávání stresu. Díky obsahu látky L-theanin pomáhá zelený čaj zklidnit mysl a odbourávat stres. Navíc už samotný rituál přípravy a pití čaje vyvolává v mnohých lidech pocit klidu a relaxace. Zkuste si proto dopřát chviličku odpočinku se šálkem zeleného čaje!

3. Matcha

Matcha prášek patří mezi oblíbená lákadla kaváren, ve kterých vám vždy rádi nabídnou matcha čaj nebo latte okouzlující zelené barvy. Každý vyznavač zdravého životního stylu však ví, že má matcha také obrovské zdravotní benefity. Mezi ně patří také bohatý obsah antioxidantů, který je dokonce mnohem vyšší než v případě klasického zeleného čaje. Nechte se proto okouzlit uklidňující zelenou barvou a nebojte se proměnit matcha latte ve svůj každodenní kancelářský rituál.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Jak poznat, jestli je zaměstnavatel důvěryhodný
29. 1. 2024

Jak poznat, jestli je zaměstnavatel důvěryhodný

Příklady nejhorších otázek z pracovních pohovorů
18. 7. 2024

Příklady nejhorších otázek z pracovních pohovorů

Tipy, jak být správným mentorem nováčků
4. 3. 2024

Tipy, jak být správným mentorem nováčků