Pracovní pohovor: Jak správně použít řeč těla?

Pracovní pohovor: Jak správně použít řeč těla?

24. 8. 2023 , foto: iStock.com/nortonrsx
Všichni se na pracovním pohovoru snažíme vytvořit na personalisty co nejlepší dojem. I když včasný příchod, propracované CV a vhodné oblečení představují základní znaky důvěryhodnosti, mnozí personalisté pozorují také méně viditelné signály, mezi jež patří například řeč těla. Věděli jste, že řeč těla tvoří až 90 % celkového dojmu, kterým na lidi působíme? V dnešním článku vám proto přinášíme několik tipů, díky kterým dokážete využít řeč těla na pracovním pohovoru ve váš prospěch.

Pozor na oblečení

I když je důležité, abyste se na pracovní pohovor oblékli vhodně a formálně, měli byste myslet především na své pohodlí. Pokud na sobě budete mít oblečení, ve kterém se nebudete cítit dostatečně komfortně a sebejistě, nejistota se odrazí i na vaší řeči těla. Tu si pak zaměstnavatel může vysvětlit jako nedostatek sebevědomí nebo nepříjemný pocit ze samotného pohovoru. Vyvarujte se proto nepohodlným střihům, materiálům nebo botám, které nemáte předem dobře rozchozené.

První dojem je základ

Už ve chvíli, kdy vstoupíte do budovy, potkáváte lidi pracující pro společnost, o jejíž volné pracovní místo se ucházíte. Šanci na první dojem máte jen jednu, a proto byste při vstupu do budovy měli klást důraz na klid, zdravé sebevědomí a příjemné vystupování. Pokud máte problém se stresem a bojíte se improvizace, zkuste si vystupování natrénovat doma před zrcadlem a pozorujte, jaký výraz tváře a postoj na vás působí co nejvíce sympaticky.

Stůjte vzpřímeně

Při chůzi se snažte držet vzpřímený postoj těla. Díky vzpřímenému postoji bude vaše chůze vypadat sebevědoměji, díky čemuž máte příležitost vytvořit na personalistu sebejistý dojem. Zároveň doporučujeme, abyste si s sebou na pracovní pohovor vzali jen to, co nutně potřebujete. Kromě vašich osobních věcí se jedná například o CV nebo portfolio. Pokud budete mít s sebou připraveno jen to, co k pohovoru skutečně potřebujete, budete působit organizovaně a méně chaoticky.

Pevné potřesení rukou

Potřesení rukou je jedním ze základních znaků řeči těla, na které personalisté kladou důraz. Váš pozdrav by měl být dostatečně pevný a sebevědomý, ale ne přehnaný a arogantní. Při potřesení rukou byste se personalistovi měli dívat do očí. Důležitý je také pozitivní tón hlasu a úsměv. Pokud máte problém s potícími se dlaněmi ve stresu, můžete zkusit si na ně dát před pohovorem kousek deodorantu. Máte-li naopak v zimě promrzlé ruce, zkuste je před pohovorem na chvíli ohřát pod tekoucí vodou.

Správné sezení

Během sezení na pracovním pohovoru byste neměli dělat žádné rušivé pohyby, jakými jsou například zouvání bot, pohupování nohama pod stolem nebo houpání se na židli. Neměli byste zároveň sedět příliš daleko od stolu, protože to může budit dojem, že jste z pohovoru vyděšeni. Zkuste také nemít překřížené nohy, jelikož to vzbuzuje dojem uzavřenosti a nejistoty. Pokud byste zároveň chtěli překřížení nohou po chvíli povolit, mohlo by to působit nejistě a nepřirozeně.

Pozor na ruce

Během pohovoru se vyvarujte klepání prsty do stolu, hraní si se šperky, oblečením nebo nehty. Všechny tyto pohyby totiž naznačují, že jste netrpěliví, nervózní nebo znudění. Snažte se mít ruce položené volně na stole a neprovádějte žádné výrazné pohyby mimo vaši přirozenou gestikulaci v momentě promluvy. Dávejte si pozor také na zkřížené ruce na hrudi, které působí uzavřeně a arogantně.

Udržujte oční kontakt

Oční kontakt patří, stejně jako potřesení rukou, mezi často pozorované znaky řeči těla. Udržování očního kontaktu s druhou osobou značí důvěryhodnost a sebevědomí. Nesmíte to však přehnat, proto se vyhýbejte nepřirozenému zírání, které může působit děsivě. Pokud s vámi vede pohovor několik lidí najednou, udržujte oční kontakt s člověkem, se kterým právě komunikujete, a po ukončení vaší promluvy věnujte letmý pohled i ostatním, abyste dali najevo, že berete v úvahu přítomnost všech zúčastněných.

Nezapomeňte se usmívat

Úsměv je vždy znakem dobré nálady a reakce na něj bývá zpravidla pozitivní. Předstírání dobré nálady se však nevyplácí, falešný úsměv bývá rychle rozpoznatelný a vnímaný spíše negativně. Klíčem k přirozenému úsměvu je, abyste se před pohovorem skutečně naladili na pozitivní vlnu. Berte pracovní pohovor jako skvělou příležitost získat práci svých snů a buďte za ni vděční. To vám rozhodně pomůže k přirozenému pozitivnímu vyzařování, které bývá navíc nakažlivé. 🙂

Reagujte tělem

Řeč těla o vás hodně prozrazuje i ve chvíli, kdy se nesnažíte komunikovat. Je proto důležité, abyste byli během pracovního pohovoru přítomni v konverzaci nejen duchem, ale i tělem. Udržujte pravidelný oční kontakt s personalistou a občas přikývněte na znak souhlasu nebo pochopení informace, která je s vámi sdílená. Snažte se také neverbálně naladit na řeč těla personalisty. Pokud vidíte, že se usmívá, můžete mu úsměv také opětovat. Rozhodně byste se neměli zasněně dívat do rohu místnosti, hrát si s vlasy nebo nervózně měnit polohy sedu.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Zkušební doba: Návod jak ji úspěšně zvládnout
21. 8. 2023

Zkušební doba: Návod jak ji úspěšně zvládnout

Jsem nováček: Jak zapadnout v nové práci?
18. 1. 2024

Jsem nováček: Jak zapadnout v nové práci?

Jak být produktivní v práci na dálku? Poradíme vám!
11. 9. 2023

Jak být produktivní v práci na dálku? Poradíme vám!