Fenomén quiet quitting a jak mu předejít

Fenomén quiet quitting a jak mu předejít

15. 8. 2024 , foto: istockphoto.com/ajr_images
Quiet quitting je jev, který se stále častěji objevuje v moderním pracovním prostředí. Jedná se o novodobý fenomén, kdy jsou zaměstnanci ochotni plnit jen nezbytné minimum svých povinností. Tento fenomén sice nezahrnuje ztrátu schopností či kvality práce zaměstnanců, jedná se však o jasný nezájem o kariérní růst a hlubší zapojení ve firmě. Jak tento trend rozpoznat a předcházet mu, vám přiblížíme v následujícím článku.

Co je to quiet quitting?

I když může být pojmenování tohoto fenoménu jistým způsobem matoucí, nejedná se o tichou či tajnou výpověď ze zaměstnání. Quiet quitting označuje poměrně novodobý fenomén zaměstnanců, kteří se vědomě rozhodnou věnovat své práci jen základní a nezbytné minimum. Nemusí se přitom vůbec jednat o zaměstnance, kteří ve své práci nejsou dobří. Tito zaměstnanci zkrátka neprojevují zájem o povýšení, pochvalu od šéfa či celkový stav a fungování firmy. Upřednostňují jiné životní priority a věří tomu, že práci a kariéře stačí věnovat jen nutné minimum času, ve kterém splní všechny povinnosti přesně uvedené v popisu jejich pracovní činnosti.

Proč k němu dochází? 

Mnozí polemizují o tom, zda je fenomén quiet quitting skutečně reálný, nebo jde jen o pojmenování trendu šířícího se především prostřednictvím sociálních sítí.Průzkum z roku 2024 provedený společností Gallup, která každoročně zkoumá globální situaci na pracovišti, poukazuje na to, že až 62 % zaměstnanců neprojevuje zájem o svou práci, dalších 15 % zaměstnanců dokonce projevuje aktivní nezájem. Zatímco mezi zaměstnanci projevujícími aktivní nezájem můžeme častokrát najít lidi aktivně si hledající nové zaměstnání, zmiňovaných 62 % nezajímajících se o svou práci s největší pravděpodobností zahrnuje právě zaměstnance praktikující fenomén quiet quitting.

Proč k fenoménu quiet quitting dochází? Na tuto otázka je obtížné najít jednoznačnou odpověď, protože příčin může být řada. Období pandemie s sebou přineslo inovace způsobu práce, a proto dnes mnozí zaměstnanci ve snaze udržet ve svém životě lepší work-life balance upřednostňují například dálkovou či hybridní formu práce.. Na pracovní trh zároveň postupně vstupuje generace Z, která je mnohem méně než její předchůdci ochotna snášet některé manažerské praktiky jako micromanagement či autoritativní přístup. Pokud se zaměstnavatel nedokáže otevřít novým trendům na pracovním trhu, může to často vést právě k nespokojenosti zaměstnanců a jejich nezájmu věnovat se práci plnohodnotně.

Jak rozpoznat quiet quitting u zaměstnanců? 

Quiet quitting se může projevovat různými způsoby, které naznačují minimální zájem až nezájem zaměstnance o každodenní pracovní činnosti. Mezi některé příklady tohoto chování patří například:

  • pravidelné pozdní příchody do práce nebo předčasné odchody,
  • neúčast na pracovních poradách,
  • snížená až minimální účast na zadaných projektech,
  • neúčast na plánování nadcházejících pracovních aktivit,
  • pravidelné přesouvání pracovních povinností, které není nutné splnit okamžitě,
  • nedostatek snahy a entuziasmu.

Jak mu předejít? 

Nejúčinnějším způsobem, jak zabránit odchodu zaměstnanců, je zlepšení jejich pracovních podmínek. Komunikujte proto se svými zaměstnanci, zajímejte se o jejich názory a najděte, co by mohlo přispět k jejich pocitu zadostiučinění. Někdy to může být něco tak banálního jako patřičné uznání za jejich práci.

Zajistěte, aby pracovní nároky byly zvládnutelné a aby byly stanoveny jasné hranice pro udržení rovnováhy mezi prací a osobním životem. Pravidelně kontrolujte, zda jsou tyto hranice jasně definovány, a usilujte o otevřenou a upřímnou komunikaci se svými zaměstnanci.

Podporujte své zaměstnance ve zvládání stresu a klaďte důraz na jejich duševní zdraví. Stanovení a respektování pracovních hranic je klíčové pro vytváření pozitivní pracovní kultury.

Hovořte se svými zaměstnanci o jejich kariérních cílech a hledejte způsoby, jak jim pomoci jich dosáhnout pomocí jasných a konkrétních úkolů.

Pokud se jako zaměstnavatel ve své firmě chcete vyhnout fenoménu quiet quitting, dopřejte svým zaměstnancům především pocit dostatečného docenění a také realistická očekávání na jejich pracovní výkon.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz

Také by vás mohlo zajímat:

Špatné kariérní rady: Dejte si pozor!
28. 3. 2024

Špatné kariérní rady: Dejte si pozor!

Co na sebe do práce? Nejčastější typy pracovního dress codu
12. 9. 2024

Co na sebe do práce? Nejčastější typy pracovního dress codu

Jak se obléct na pracovní pohovor?
4. 12. 2023

Jak se obléct na pracovní pohovor?