Porady mimo kancelář: Kde je pořádat a jaké jsou výhody

Porady mimo kancelář: Kde je pořádat a jaké jsou výhody

18. 4. 2024 , foto: istockphoto.com/jacoblund
Hledáte efektivní způsob, jak zvýšit produktivitu týmu? Co takhle organizovat porady mimo kancelář? Změna prostředí nabízí zaměstnancům novou perspektivu a uvolnění se ze stereotypu kancelářského prostředí. Podívejte se spolu s námi na několik vhodných míst pro uspořádání produktivních pracovních schůzek.

Jaké jsou výhody porad mimo kancelář?

Práce v rámci každodenní kancelářské rutiny může být vyčerpávající a monotónní. Proč nevyužít změnu prostředí k oživení pracovních schůzek? Zde je několik klíčových výhod, které vám přinesou pracovní porady mimo kancelář:

  • Změna prostředí – Porady v každodenním pracovním prostředí mohou být pro zaměstnance vyčerpávající, zdlouhavé a monotónní. Změnou prostředí umožníte svým kolegům uniknout ze stereotypu, díky čemuž budou na poradě pravděpodobně lépe soustředěni a aktivnější.
  • Lepší soustředění – Je dokázáno, že se lidé pracující v kanceláři mnohdy nevyhnou multitaskingu a odbíhání od jednoho nedodělaného úkolu ke druhému. Změna prostředí by jim mohla pomoci odpoutat se od nedokončených úkolů v kanceláři a plně se soustředit jen na pracovní poradu a její průběh.
  • Zlepšení firemní kultury – I když je pracovní porada jasně pracovní záležitostí, změna prostředí může navodit u kolegů uvolněnější atmosféru, díky níž budou mít možnost lépe se poznat. Změna prostředí při pracovních poradách zároveň podporuje budování uvolněnější firemní kultury, kterou rozhodně ocení nejeden zaměstnanec.
  • Zvýšení kreativity –  V novém prostředí přicházejí i nové nápady. Pokud potřebujete se svým týmem přijít na nová řešení a inovace, porada mimo kancelář vám může přinést potřebnou dávku kreativity.
  • Snížení stresu – Kancelářské prostředí může u mnohých vyvolávat stres z hromadící se práce, zvonících telefonů a nezodpovězených e-mailů. Obzvlášť pokud se rozhodnete zvolit přírodu jako místo pro poradu mimo kancelář, dopřejete svým zaměstnancům možnost odpoutat se od každodenního stresu a být tak produktivnější.

Na jakých místech je pořádat?

Hledáte vhodné místo pro uspořádání pracovní porady mimo monotónní zdi kanceláře? Zvažujete alternativní prostředí, které by podpořilo produktivitu a kreativitu vašich kolegů? Podívejte se na seznam šesti zajímavých míst, která můžete zvážit pro svou nadcházející pracovní schůzku:

1. Kavárna

Jedním z nejoblíbenějších míst pro organizaci porad mimo kancelář jsou kavárny. Během pracovní doby naleznete ve své blízkosti nepochybně mnoho otevřených kaváren, které přinesou vašemu týmu příjemnou změnu prostředí. Jelikož téměř všechny kavárny dnes již nabízejí připojení k wifi, nemusíte s sebou brát kromě počítače žádné podklady navíc. A co je nejlepší, v kavárně se bezpochyby neobejdete bez širokého výběru kvalitní kávy, která je rozhodně nedílnou součástí každé porady. 

2. Restaurace

Podobně jako kavárny, i restaurace jsou skvělou a snadno dostupnou volbou pro poradu, protože umí nabídnout nejen připojení k internetu a prostor k sezení, ale také dobré jídlo. Kdo by přece pohrdnul společným obědem po náročné poradě?

3. Hotel

Jelikož je mnoho hotelů vybaveno konferenčními místnostmi, dělá to z nich perfektní místo pro pracovní poradu. Pronajaté hotelové prostory jsou vhodné především pro velké porady, jelikož vám mohou nabídnout více místa než konferenční místnost v kanceláři. Většina hotelů vám zároveň dokáže za příplatek nabídnout občerstvení, což při dlouhé poradě rozhodně uvítá každý zaměstnanec. Toto řešení je zvláště praktické, pokud potřebujete zorganizovat poradu v jiném městě či zemi. 

 4. Knihovna

Co takhle zkusit návrat do studentských dob? Veřejná knihovna je místem, které ve vašich kolezích rozhodně vyvolá nostalgii. Knihovny jsou však také klidnými místy, která v nejednom z nás probouzejí pracovní morálku, a proto by mohla být tím správným místem pro pracovní poradu. Dávejte si však pozor na to, abyste se usadili v části knihovny, kde nemusíte dodržovat ticho.

5. Muzeum

Toto místo je pro pracovní porady jednoznačně netradičním, dává vám však jedinečnou příležitost své kolegy překvapit. Rozhodně vám nedoporučujeme zvolit si muzeum jako místo pro poradu, která má mnoho účastníků a na které se řeší klíčové věci spojené s chodem firmy. Pokud se však máte setkat s jedním nebo dvěma kolegy, s nimiž chcete po dlouhé době dohnat novinky ve firmě, může být muzeum příjemným zpestřením. Obzvlášť pro kolegy, kteří kvůli poradě přicestovali ze zahraničí a zdrží se ve městě jen krátce.

6. Zahradní terasa

Chcete-li skutečně změnit pracovní prostředí a zbavit kolegy stresu, zkuste poradu zorganizovat na zahradní terase. Příjemné slunečné počasí a čas strávený v přírodě bezpochyby navodí příjemnou a přátelskou atmosféru. Pokud potřebujete v řadách svých kolegů probudit kreativitu, slunce, květiny a čerstvý vzduch jsou k tomu těmi pravými prostředky. Mnoho kancelářských budov má zahradní terasu jako součást. Pokud je to i případ té vaší, nebudete muset na poradu chodit daleko, což je dalším z benefitů.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz

Také by vás mohlo zajímat:

Zkrácený pracovní týden: Co říkají průzkumy
25. 3. 2024

Zkrácený pracovní týden: Co říkají průzkumy

Rekvalifikace aneb jak na změnu profese
8. 1. 2024

Rekvalifikace aneb jak na změnu profese

Silvestr v práci: Oslavte ho s kolegy!
28. 12. 2023

Silvestr v práci: Oslavte ho s kolegy!