Valentýn je tady: Oslavte ho v práci!

Valentýn je tady: Oslavte ho v práci!

12. 2. 2024 , foto: istockphoto.com/shironosov
Sladké parfémy, luxusní šperky, červená a růžová srdíčka. Nákupní centra nám již několik dní připomínají, že se blíží den svatého Valentýna. I když se jedná o svátek, který je mnohými pokládán za komerční, většina zamilovaných si pro sebe tento den najde čas a udělají si romantické plány. Co ale v případě, že většinu tohoto dne strávíte s kolegy v kanceláři? Nemějte obavy, s našimi tipy hravě oslavíte svátek zamilovaných i v pracovním prostředí a ani při tom nepřekročíte hranice pracovních vztahů. Tak s láskou do toho!

1. Vyzdobte kancelář

Tematická výzdoba kanceláře je skvělým nápadem pro oslavu každého svátku. Pomůže vám totiž společně se naladit na sváteční atmosféru i přesto, že se v tento den musíte věnovat práci. Nemusí se přitom vůbec jednat o drahou, ani přehnanou výzdobu. Úplně stačí, když použijete například papírová srdíčka, růžové nebo červené balónky či girlandu ve stejné barvě. Většinu těchto dekorací si navíc můžete uchovat pro další roky a vytvořit tak z této činnosti tradici. Společným zdobením kanceláře si zároveň užijete spoustu zábavy a nepochybně posílíte týmového ducha.

2. Oslaďte si život

Svatý Valentýn je dnem, který se mnohým spojuje s pomyslnou přeslazeností. Co takhle si tento den osladit tím, že si osladíte chuťové buňky? Domluvte se s kolegy na tom, že každý přinese do práce svou oblíbenou sladkost, kterou nabídne ostatním. Pokud si troufáte, můžete zorganizovat i valentýnské pečení, přičemž každý přinese do práce zákusek vlastní výroby. Naplno si tak vychutnáte sladkého ducha tohoto svátku.

3. Valentýnská přání

Se dnem svatého Valentýna se tradičně pojí valentýnky neboli malá přání, jejichž prostřednictvím tajní ctitelé vyznávají lásku svým vyvoleným. Co takhle přizpůsobit tuto tradici kancelářskému prostředí? Napište si s kolegy vzájemné valentýnky, ve kterých vyjádříte, co na nich máte rádi. Každý kolega nakonec skončí s hromadou anonymních lístečků s příjemnými komplimenty od svých spolupracovníků, což rozhodně zvedne náladu a zpříjemní den všem v kanceláři.

4. Obdarujte své kolegy

Valentýn je také dnem, kdy se lidé z lásky obdarovávají. V rámci tohoto zvyku můžete s kolegy zkusit zorganizovat valentýnské provedení tajného Santy. Předem si každý vylosuje jedno jméno kolegy, kterému na Valentýna přinese malý, ideálně tematický dárek. Tato aktivita všechny v kanceláři nejen potěší a pobaví, ale i ukáže, jak dobře se v kolektivu znáte.

5. Valentýn v duchu vzájemné laskavosti

Valentýn v práci si můžete zpříjemnit i tím, že posílíte přímo pracovního ducha vašeho týmu. Častokrát když nás kolegové požádají o nějakou pracovní činnost navíc, raději se tváříme, že nemáme čas nebo ani neexistujeme. Co takhle to v tento den otočit a oslavit ho v duchu laskavosti? Domluvte se s kolegy, že si během valentýnského dne nebo dokonce týdne budete vzájemně plnit pracovní laskavosti. Tuto aktivitu můžete přesunout i na vedlejší aktivity například tím, že si vzájemně připravíte kafe nebo přinesete oběd.

6. Společná charitativní akce

Valentýnskou laskavost můžete přenést i mimo kancelář, a to prostřednictvím charitativní činnosti. Najděte společně s vašimi kolegy nějakou dobročinnou sbírku, které věnujete určitou částku peněz a pošlete pěkné valentýnské přání. A pokud by se vás v kanceláři sešlo víc takových, kteří na tento den nemají plány, můžete na nějakou charitativní akci přímo zajít a společně oslavit tento den v dobročinném duchu.

 

A co na Valentýna v práci raději nedělat? Jako bonus vám přinášíme 3 tipy aktivit, kterým byste se měli pro změnu vyhýbat:

1. Neflirtujte s kolegy

I když je svatý Valentýn především svátkem zamilovaných, neznamená to, že máte najednou možnost překročit hranice tam, kde byly dosud jasně stanoveny. Vyhýbejte se proto flirtování, případně romantickým narážkám na své kolegy, pokud víte, že o ně nestojí.

2. Nechvalte se

Jak jsme již zmiňovali, je typické, že se na Valentýna zamilovaní rádi obdarovávají. Je rozhodně v pořádku, pokud vaše valentýnské plány zahrnují luxusní večeři, romantický večer ve wellnessu nebo drahé šperky. Cíleně se však nechvalte, protože vaše kolegy s největší pravděpodobností otrávíte, a to obzvláště ty, kteří na tento den žádné plány nemají.

3. Nekazte kolegům náladu anti-valentýnským postojem

Je samozřejmě úplně v pořádku, pokud tento den neuznáváte a nemáte ve zvyku ho slavit. Existuje mnoho lidí, kteří upřednostňují láskyplná gesta celoročně, a nejen na svatého Valentýna. Pokud tento den nemáte rádi, protože vám přijde příliš komerční, taky v tom určitě nejste sami. Nemusíte však svým postojem k Valentýnu kazit dobrou náladu ostatním kolegům. I když je to pro vás jen den jako každý jiný, zkuste si užít příjemnou atmosféru, která v kanceláři tento den vládne.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Lži zaměstnavatelů: Čemu u pohovoru nevěřit
30. 11. 2023

Lži zaměstnavatelů: Čemu u pohovoru nevěřit

5 tipů: Jak být úspěšný zaměstnavatel
12. 10. 2023

5 tipů: Jak být úspěšný zaměstnavatel

Jak se obléct na pracovní pohovor?
4. 12. 2023

Jak se obléct na pracovní pohovor?