Zjistěte, kdy je nejlepší čas změnit práci

Zjistěte, kdy je nejlepší čas změnit práci

27. 11. 2023 , foto: iStockPhoto.com/gzorgz
Jak se cítíte, když máte jít ráno do práce? Těšíte se, jak budete pracovat na novém projektu, přemýšlíte, že byste si ráno raději přispali, nebo dokonce pociťujete stres, strach či nechuť? Zatímco některé negativní pocity spojené s prací jsou občas přirozené, jiné byste neměli ignorovat, protože vám naznačují, že nastal čas na změnu. Kdy je nejlepší čas změnit práci? Jaké pocity a situace byste neměli ignorovat? Podívejte se spolu s námi na nejčastější příznaky, které vám zaručeně napoví, že je čas na změnu práce.

1. Jste v práci více nešťastní než spokojení

I v práci snů se stává, že má člověk náročný den, týden nebo určité období. Občasné turbulence rozhodně nejsou důvodem k okamžité změně zaměstnání. Pokud však cítíte, že u vás převažují více negativní než pozitivní emoce, do práce chodíte s odporem, pracovní činnost vás nebaví a celý den trávíte sledováním hodinek, abyste mohli co nejdříve odejít, nastal pro vás zřejmě nejlepší čas pro změnu práce.

2. Cítíte se vystresovaně a unaveně

Je obtížné (a téměř nemožné) najít práci, ve které nikdy nezažijete ani trochu stresu. Pokud však máte pocit, že se cítíte vystresovaně mnohem častěji než normálně a toto období přetrvává již příliš dlouhou dobu, měli byste zřejmě zvážit změnu zaměstnání. Vysoká hladina stresu často vede k úzkosti a nespavosti, přičemž celková únava může zapříčinit vyčerpání organismu a zhoršení imunitního systému. Když se kvůli práci cítíte vyčerpaní, máte pocity úzkosti a problémy se spánkem, bude pro vás lepší rozhlédnout se po nové práci.

3. Toxické pracovní prostředí

Nefungující kolektiv, téměř neexistující spolupráce, hádky mezi kolegy a k tomu všemu šéf, který nemá ke svým zaměstnancům žádný respekt. Ani jeden z těchto faktorů není v pracovním prostředí v pořádku. Pokud pracujete v toxickém pracovním prostředí, nedomnívejte se, že je to všude stejné a že podání výpovědi nemá smysl. V mnoha společnostech zaměstnavatelé kladou důraz na pozitivní vztahy v kolektivu a well-being svých zaměstnanců, proto myslete na to, že si takovou pozitivní změnu rozhodně zasloužíte.

4. Zhoršení zdravotního stavu

Ne každý zdravotní problém musí být nutně důsledkem vyčerpání z práce. Pokud ale máte pocit, že se váš zdravotní stav zhoršuje kvůli zvýšené pracovní zátěži a toxickému či stresujícímu pracovnímu prostředí, je důležité si lépe posvítit na možnou spojitost mezi pracovními podmínkami a zdravím. Může se jednat stejně tak o fyzickou, jako o mentální nepohodu v podobě nespavosti, úzkosti či syndromu vyhoření. Příznaky zhoršujícího se zdraví byste nikdy neměli ignorovat, a pokud jste si jisti, že je na vině vaše pracovní prostředí, měli byste se zamyslet nad změnou zaměstnání.

5. Ztrácíte důvěryhodnost vůči zaměstnavateli

Když jste nastoupili do práce, byli jste plní entuziasmu a hrdí na to, že jste zaměstnancem právě ve vaší společnosti. Měli jste pocit, že máte nespočet možností kariérního rozvoje, firemní benefity byly více než uspokojivé a kolektiv přátelský. S odstupem času však máte vůči vašemu zaměstnavateli stále větší nedůvěru. Může se jednat o změnu vedení, pracovní náplně a atmosféry či pochybné investice firmy. Pokud cítíte, že vašemu zaměstnavateli už nedůvěřujete tak jako kdysi, zřejmě je nejlepší čas změnit práci.

6. Chtěli byste se rozvíjet v jiném odvětví

Možná jste zaměstnáni v práci, se kterou máte dlouholeté zkušenosti, protože jste daný obor vystudovali a uplatnění jste v něm našli  snadno po škole, nebo se jedná o odvětví, které bylo kdysi vaším vysněným. Lidé se však mění a někdy se stává, že se mění také jejich ambice. Pokud máte pocit, že v práci zůstáváte spíše ze setrvačnosti nebo strachu, že v ničem jiném nejste dobří, měli byste si promyslet, jaký druh práce by vás osobně více naplňoval. Proces rekvalifikace není sice úplně jednoduchý, čím dříve se do něj ale pustíte, tím dříve máte šanci dostat se k povolání, ze kterého budete mít opravdu radost.

7. Cítíte se nedocenění

Pokud máte pocit, že vykonáváte v práci své maximum, ale přesto byli místo vás povýšeni vaši kolegové, nedostali jste se do vedení nového projektu a zdá se vám, že vaše názory nebývají vyslyšeny, měli byste se nad celou situací zamyslet. Možná vaši kolegové ignorují vaše návrhy a později je za ně oceněn někdo jiný nebo váš tým prostě nespolupracuje a nekomunikuje tak jako kdysi. Pokud jste si skutečně jisti tím, že děláte své maximum, a přesto jste neviditelní a nedocenění, je na místě začít se ohlížet po nových pracovních nabídkách.

8. Nemáte možnost kariérního růstu

Dostali jste se v práci do určitého bodu a máte pocit, že víc nerostete. Práce vám připadá rutinní, nemáte možnost naučit se nic nového, zaměstnavatel vás nepodporuje v dalším vzdělávání a povýšení nepřichází v úvahu. Pokud vám v práci chybí možnosti kariérního a osobního růstu a víte, že se tato situace nezmění a v práci zůstáváte jen kvůli pocitu loajality, bude pro vás lepší, když zvážíte změnu práce.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Ghosting v pracovním vztahu: Jak mu předejít?
20. 5. 2024

Ghosting v pracovním vztahu: Jak mu předejít?

Malý návod jak ustát konflikt v práci
19. 10. 2023

Malý návod jak ustát konflikt v práci

Filozofie Ikigai: Může být práce koníčkem?
14. 3. 2024

Filozofie Ikigai: Může být práce koníčkem?