Špatné kariérní rady: Dejte si pozor!

Špatné kariérní rady: Dejte si pozor!

28. 3. 2024 , foto: isphoto.com/AntonioGuillem
V dnešní době není snadné nezahlcovat se radami týkajícími se kariéry. Mnoho lidí má pocit, že zná něco, co by mělo být klíčem k úspěchu a štěstí v pracovním životě. Jakmile však tyto rady a názory začneme zkoumat, častokrát zjistíme, že je realita o něco složitější než jednoduchá hesla a fráze. Podívejte se s námi na některé z nejběžnějších špatných kariérních rad a objevte, proč byste se měli při hledání pracovního štěstí raději držet nohama na zemi.

1. Musíš dělat to, co tě baví. Pokud tě to nebaví, odejdi

Věnovat se práci, která vás baví, je bezpochyby důležité. Nejen že budete v práci šťastnější, budete mít pocit osobního rozvoje a naplnění, ale je také pravděpodobné, že budete díky upřímnému zápalu podávat lepší pracovní výkon. To, že najdete práci, která vás bude vždy jen bavit a budete ji vnímat jako koníček, však není moc pravděpodobné.

V každé práci se totiž najdou úkoly, do kterých se vám nikdy nebude chtít. Nebo se může stát, že si bude firma procházet těžším obdobím, kvůli čemuž se na vás navalí spousta náročných a nepříjemných povinností. Ani jedna z těchto okolností by však neměla být důvodem k výpovědi. Pokud se v podobné situaci nacházíte, zkuste se zamyslet nad tím, co vás na vaší práci baví a naplňuje, případně nad tím, jestli si skutečně dokážete představit, že by vás něco jiného bavilo víc. Možná zjistíte, že i přes všechny komplikace již máte práci snů, což vám pomůže překonat všechny překážky.

2. Peníze nejsou důležité

Buďme upřímní, většina z nás nechodí do práce jen pro dobrý pocit. Peníze bývají často rozhodujícím faktorem, na jehož základě si lidé volí zaměstnání. Ne všechny však uspokojuje jejich kariérní volba, a proto se mnohdy setkáváme s radou, že bychom měli dělat to, co nás baví, a vyhnout se honu za penězi. I když má tato myšlenka hluboký význam, ne vždy je možné se živit jen tím, co nás skutečně naplňuje. Následovat své sny za to rozhodně stojí, vždy je však třeba promyslet si strategii a najít ten správný balanc mezi tím, co nás baví, a tím, co nás dokáže uživit.

3. Na to potřebuješ vysokou školu / Na VŠ se nic nenaučíš

Téma vysoké školy dokáže u některých lidí vyvolat opravdu vášnivé diskuze. Zatímco někteří jsou přesvědčeni o její nezbytnosti, jiní tvrdí, že je zbytečná. Za úplně pravdivé však nelze pokládat ani jedno z těchto tvrzení. Vysoká škola umí dát člověku do života všeobecný rozhled, naučit ho samostatnosti, disciplíně a dát mu důležitý základ potřebný k výkonu budoucího zaměstnání. To ovšem neznamená, že člověk bez vysoké školy nemá šanci prosadit se ve své vysněné kariéře. Úspěch závisí na mnoha faktorech, mezi něž patří například osobnostní předpoklady, specifika daného pracovního odvětví nebo množství vynaložené snahy.

4. Když budeš tvrdě makat, povýší tě

Pokud jste přesvědčeni o tom, že vás povýší, když budete odepisovat na e-maily o půlnoci, zvedat telefony o víkendech, brát na sebe povinnosti kolegů a chodit do práce, i když jste nemocní, mýlíte se. Většině zaměstnavatelů ve skutečnosti stačí, že budete svou pracovní náplň provádět kvalitně, včas a s upřímným zápalem. Pokud dokážete prostřednictvím své práce firmě přinést inovace a prosperitu, můžete si být jisti, že to váš zaměstnavatel ocení bez ohledu na to, že trávíte pohodový víkend s rodinou a vypnutým firemním telefonem.

5. Vydrž tam alespoň rok

Žádný zaměstnavatel nemá rád uchazeče s vysokou fluktuací. Většina firem totiž hledá zaměstnance, kteří budou na dané pozici pracovat alespoň několik let a postupně se vyvíjet. To ovšem neznamená, že se nově získané práce musíte držet zuby-nehty, i když v ní nejste spokojeni. To, že ukončíte pracovní poměr po několika měsících, ještě neznamená, že si nedokážete udržet zaměstnání. Právě naopak vám to umožní najít si práci, ve které opravdu můžete zužitkovat své schopnosti a dále se rozvíjet v něčem, co vás naplňuje.

6. Bude to dobře vypadat v CV

S touto radou se nejčastěji setkávají mladí lidé, kteří se snaží svůj životopis vyplnit co nejlepšími pracovními zkušenostmi ve snaze nakopnout svoji kariéru. I když umí profesionální název pracovní pozice personalisty rozhodně zaujmout, neznamená to, že vám pomůže získat lepší práci. To, co budoucí zaměstnavatele skutečně zajímá, jsou totiž zkušenosti.

Pokud jste tedy byli zaměstnáni na pozici, která se v životopise sice vypadá ukázkově, ale ve skutečnosti jste tam nezískali potřebné zkušenosti, budete odhaleni pravděpodobně ještě v průběhu pracovního pohovoru. Odborné názvy sice skutečně dokážou vyzvednout vaše CV, pokud ovšem máte příležitost pracovat na pozici, kde se budete moct skutečně realizovat, rozhodně ji upřednostněte, i kdyby měl být její název méně lákavý.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Přišel jsem o práci: Co teď?
5. 10. 2023

Přišel jsem o práci: Co teď?

Zajímavé otázky, díky kterým lépe poznáte své kolegy
8. 2. 2024

Zajímavé otázky, díky kterým lépe poznáte své kolegy

Silvestr v práci: Oslavte ho s kolegy!
28. 12. 2023

Silvestr v práci: Oslavte ho s kolegy!