Vyšší plat? Návod, jak si požádat o zvýšení platu

Vyšší plat? Návod, jak si požádat o zvýšení platu

16. 11. 2023 , foto: iStock.com/Deagreez
Už pracujete na stejné pozici delší dobu a máte pocit, že si zasloužíte vyšší plat. Pokud vaše společnost nenabízí pravidelné zvyšování platů a nemáte ani zájem o povýšení, nezbývá vám nic jiného než si o vyšší plat požádat. Jakým způsobem byste si měli požádat o zvýšení platu? Poradíme vám, jak se připravit na tuto konverzaci, která vůbec nemusí být tak nepříjemná, jak se na první pohled může zdát.

1. Správné načasování je důležité

I šéfové jsou jen lidé, a proto je pravděpodobné, že si během dne procházejí různými emocemi. Chcete-li získat pozitivní odpověď na váš požadavek, snažte se zvolit co nejvhodnější načasování. Rozhodně byste neměli vašeho šéfa žádat o zvýšení platu, když je zaneprázdněný, nervózní z nadcházející schůze nebo právě investoval velké množství financí do nového projektu. Dbejte na to, aby rozhovor s vaším šéfem byl soukromý a mohl se vám během něj v klidu věnovat.

2. Zmiňte vaše pracovní úspěchy

Chcete-li požádat o zvýšení platu, musíte nejprve začít tím, že připomenete šéfovi výsledky své dosavadní práce. Zaměřte se především na prezentaci toho, jaké pozitivní dopady měla vaše práce za poslední měsíce či odpracované roky na celkový chod společnosti. To vám umožní šéfovi ukázat, že jste týmový hráč, kterému záleží na dobrém jménu a výsledcích firmy jako takové. Máte-li příležitost, shrňte své úspěchy také do číselných statistik. Můžete například zmínit, o kolik procent se díky vaší práci zvýšily prodeje. Číselné statistiky bývají totiž mnohdy neprůstřelným argumentem.

3. Mějte přehled o průměrné výši platu pro vaši pozici

Ještě před tím, než půjdete za šéfem a požádáte si o zvýšení platu, byste si měli udělat přehled o průměrném platu pro pracovní pozici, na které pracujete. S tímto průzkumem vám hravě pomohou platformy jako LinkedIn či PrůměrnéPlaty.cz. Díky této informaci si ověříte, zda jste za svou práci placený adekvátně v porovnání se zbytkem republiky a zároveň máte možnost vyhnout se návrhu platu, který by byl přehnaný, kvůli čemuž by váš požadavek zřejmě dopadl neúspěšně.

4. Proč chcete zvýšit plat?

Tato otázka vám možná připadá zbytečná, je však pravděpodobné, že se jí během rozhovoru se šéfem nevyhnete. Musíte si uvědomit, že navýšení hypotéky, drahá dovolená či nečekané výdaje v domácnosti nejsou adekvátními důvody pro zvýšení platu. Chcete-li svého šéfa skutečně přesvědčit, musíte mu objasnit, co získá tím, že vám zvýší plat. Kromě svého dosavadního přínosu pro firmu mu představte také konkrétní vizi do budoucnosti, nápady na nové projekty či zefektivnění pracovního výkonu. Pokud šéf uvidí, že pro něj vaše práce představuje výhodnou investici, rozhodně nebude mít problém zvýšit vám plat.

5. Mějte sebedůvěru

Žádat o zvýšení platu je normální, proto byste z toho neměli mít zbytečné obavy. Pokud máte dostatečně dobré důvody a žádáte adekvátní částku, nemusíte se bát, že je vaše žádost o zvýšení platu nemístná. Buďte proto sebevědomí a věřte si. Připravte se však také na možnost, že může být vaše žádost zamítnuta. V tomto případě byste měli ustát celou situaci s pokorou, více na sobě pracovat a počkat si ještě nějaký čas na vhodnější situaci.

6. Připravte si své požadavky písemně

Tento tip vám pomůže nejen mít přímo před sebou celkový přehled všeho, co žádáte, může vám také pomoci usnadnit byrokratický proces. Je totiž pravděpodobné, že vaši žádost o zvýšení platu bude muset váš šéf prokonzultovat s dalšími nadřízenými, proto je lepší, když mu ji hned po osobním rozhovoru dodáte v písemné podobě. Zároveň tím zajistíte, že bude nadřízenými konzultován přesný a konkrétní vámi vypracovaný požadavek.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Zajímavé otázky, díky kterým lépe poznáte své kolegy
8. 2. 2024

Zajímavé otázky, díky kterým lépe poznáte své kolegy

Rekvalifikace aneb jak na změnu profese
8. 1. 2024

Rekvalifikace aneb jak na změnu profese

Zkrácený pracovní týden: Co říkají průzkumy
25. 3. 2024

Zkrácený pracovní týden: Co říkají průzkumy