Jak znovu nalézt entuziasmus v práci?

Jak znovu nalézt entuziasmus v práci?

6. 11. 2023 , foto: iStock.com/jacoblund
Máte práci snů a za sebou řadu kariérních úspěchů, ale i tak cítíte, že už vás práce netěší tak jako kdysi. Je možné znovu nalézt entuziasmus v práci a cítit stejné nadšení jako v kariérních začátcích? Odpověď na tuto otázku a další tipy naleznete v dnešním článku.

Co je entuziasmus?

Pojem entuziasmus označuje potěšení, nadšení, inspiraci a zápal člověka vůči určitému koníčku nebo aktivitě. Zajímavostí je, že tento pojem byl původně asociován s náboženskou tématikou, přičemž symbolizoval vášeň vůči víře v Boha. S postupem času se tento pojem přenesl do každodenního života lidí a lze jej spojovat s jakoukoli lidskou aktivitou, včetně práce. Entuziasmus v pracovním kontextu tedy značí radost a nadšení, které pociťujeme při výkonu naší práce.

Jak znovu nalézt entuziasmus?

I když máme svou práci rádi a máme k ní pozitivní vztah, může se stát, že se v našem životě objeví náročná období, během kterých pro nás práce ztrácí smysl a chybí nám motivace. Obzvlášť po letech má práce tendenci stát se rutinní a je obtížné znovuobjevit náš počáteční zápal. Pokud bojujte s nedostatkem entuziasmu v práci, zkuste těchto pár tipů:

1. Zjistěte, proč ztrácíte vášeň

Nejprve byste se měli zamyslet nad tím, proč nepociťujete stejnou radost z práce jako kdysi. Je za tím firemní kultura, obtížné pracovní období nebo jste se v životě osobnostně posunuli a vaše priority se změnily? Zvažte všechny možné příčiny a zjistěte, zda vaše ztráta entuziasmu souvisí s dočasnými okolnostmi, nebo jsou tyto pocity trvalé.

2. Vzpomeňte si, proč jste si vaši práci vybrali

Když jste se hlásili na vaši pracovní pozici, něco vás k tomu motivovalo a měli jste důvod vydat ze sebe maximum, abyste dané místo získali. Zkuste znovuobjevit svůj prvotní impuls a nenechte se odradit okolnostmi, které jsou jiné, než jste si na začátku představovali. Snažte se do vaší práce vnést autentického ducha, kterého jste v sobě měli v začátcích vaší kariéry.

3. Myslete na přínos vaší práce

I když se vám práce možná zdá být rutinní, zkuste se zamyslet nad tím, jaký má dopad na chod společnosti, případně její zákazníky. Uvědomte si přínos vaší práce a jaké ztráty by mohla představovat vaše nepřítomnost. Pokud znovuobjevíte tento smysl, je možné, že najdete i opětovný entuziasmus z práce.

4. Zrekapitulujte si, kolik jste toho dosáhli

Občas jsme natolik zavaleni v každodenních rutinních povinnostech, že zapomínáme na to, čeho všeho se nám v kariéře již podařilo dosáhnout. Zkuste se nad tím zamyslet a zvažte, kam byste ve své kariéře chtěli dále postupovat. Díky tomu bude pro vás snazší dělat každodenné pokroky k vyššímu cíli, což vám přinese opětovnou radost z práce.

5. Vyhledávejte nové výzvy

V každé oblasti existuje prostor pro zlepšení a objevení nových příležitostí. Pokud se cítíte být zaseknuti na jednom místě, popřemýšlejte, kam dále byste mohli posunout vaši osobní kariéru. Zkuste na sebe převzít nové pracovní úkony a buďte otevření získávání nových zkušeností a znalostí. Podaří se vám tak narušit rutinu a začít pracovat na dalším seberozvoji.

6. Mějte na paměti vaše cíle

Někdy dochází ke ztrátě entuziasmu v práci i přesto, že máte jasně stanovené vyšší cíle, na kterých aktivně pracujete. Cesta k dosažení těchto cílů však může být náročná, klikatá a bez výrazných krátkodobých úspěchů, což vás může demotivovat. Pokud se nacházíte v této situaci, mějte vždy na paměti celkový obraz vašeho cíle, nevzdávejte se a myslete na to, že jste na správné cestě. 

Pokud máte i po přečtení našich tipů pocit, že vás současná práce již více nenaplňuje a cítíte, že nastal čas pohnout se dál, doporučujeme vám portál Personálka.cz, kde naleznete aktuální nabídky práce ve všech regionech.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Přišel jsem o práci: Co teď?
5. 10. 2023

Přišel jsem o práci: Co teď?

I v práci je třeba pít: Tipy pro správný pitný režim
13. 11. 2023

I v práci je třeba pít: Tipy pro správný pitný režim

Proč ne já? Nejčastější důvody odmítnutí kandidáta
26. 2. 2024

Proč ne já? Nejčastější důvody odmítnutí kandidáta