Quiet firing aneb jak se nenechat nahradit

Quiet firing aneb jak se nenechat nahradit

4. 4. 2024 , foto: istockphoto.com/fizkes
V pracovním světě se bohužel stále častěji setkáváme s fenoménem nazývaným "quiet firing" – tichým propouštěním. Tento zákeřný postup zaměstnavatelů spočívá v ukončení pracovního poměru zaměstnance, aniž by bylo nutné přistoupit k tradičnímu vyhazování. Místo toho využívají podmínky, které lze považovat za nátlak – psychologický či organizační. Jak poznat, že jste se stali obětí quiet firingu? V tomto článku prozkoumáme různé formy quiet firingu, jeho motivy ze strany zaměstnavatelů a také jak se mu můžete bránit.

Co je to quiet firing?

Za quiet firing se považuje snaha zaměstnavatele ukončit pracovní poměr zaměstnance, aniž by jej přímo vyhodil. Místo toho zaměstnavatel využívá nepříjemné praktiky jako psychologický nátlak, nedostatečné poskytnutí prostředků nezbytných k práci zaměstnance, nedostatečné proškolení zaměstnance nebo minimální komunikace či zpětná vazba. Tyto všechny kroky zaměstnavatel podniká v naději, že se daný zaměstnanec sám rozhodne pracovní poměr ukončit a on ho nebude muset vyhodit.

Jak vypadá quiet firing?

Quiet firing může mít různé podoby. Rozpoznáte ho však zejména podle toho, že o cokoli se v práci snažíte, prostě nejde. Možná jste zavaleni nadměrným množstvím povinností nebo vám naopak vzali úkoly i ze základní pracovní náplně a přesunuli je na někoho jiného. Nebo jste slíbené firemní benefity nedostali už přes rok. Možná se vás management intenzivně snaží přesunout na jinou pobočku. Jste ztraceni, protože máte pocit, že od nikoho nedokážete dostat jasnou odpověď. Jsou vám tyto situace povědomé? Tak se podívejte typické znaky quiet firingu:

  • Přesun pracovních úkolů daného zaměstnance na jiné zaměstnance, obzvláště těch důležitých,
  • Nadměrné množství pracovních povinností, přičemž mnohé z nich nesouvisí s pracovní náplní zaměstnance,
  • Náhlá změna pracovní náplně,
  • Náhlá změna v rozvrhu pracovní doby,
  • Snaha zamezit povýšení zaměstnance,
  • Snaha zamezit zaměstnanci možnost přivydělat si díky přesčasům,
  • Nedostatečná až téměř zcela chybějící komunikace s vedením,
  • Neinformování zaměstnance o důležitých firemních procesech a změnách,
  • Nepřiměřená a nekonstruktivní kritika zaměstnance,
  • Odpírání zaslouženého uznání zaměstnanci.

Proč zaměstnavatelé volí quiet firing?

1. Nedůvěra v zaměstnance

Někdy se může stát, že má management pocit, že jejich zaměstnanec naplno nevyužívá svého potenciálu. Možná má vedení dojem, že daného zaměstnance práce nebaví, neprovádí ji plnohodnotně nebo mu prostě nesedla. Právě tyto situace bývají častým počátečním důvodem pro quiet firing a to obzvlášť tehdy, když se vedení bojí možného konfliktu.  V mnoha případech manažera  totiž slabý pracovní výkon zaměstnance trápí, jsou však situace, kdy není dostatečně špatný na to, aby byla výpověď zaměstnance oprávněná.

2. Snaha vyhnout se konfliktu

Někteří manažeři zkrátka nechtějí být za ty špatné, a tak upřednostní metodu quiet firingu před těžkou konverzací se zaměstnancem, který by byl s velkou pravděpodobností naštvaný a frustrovaný. Pokud má manažer osobní konflikt se zaměstnancem, je pro něj mnohdy výhodnější zbavit se ho prostřednictvím quiet firingu, aby se vyhnul jakékoli další konfrontaci, případně podezření, že byla výpověď neoprávněná a silně ovlivněna antipatií. Právě v těchto situacích se s quiet firingem můžeme setkat nejčastěji.

3. Šetření výdajů

Je obtížné vyhodit zaměstnance, kterého ve skutečnosti vyhodit nechcete. Právě tato situace může nastat, když se firma rozhodne hromadně propouštět kvůli šetření výdajů. Hromadné propouštění zároveň vrhá negativní světlo na zaměstnavatele samotného, a proto se v tomto případě mnohé firmy raději uchýlí ke quiet firingu. Zároveň to firmám ušetří dodatečné výdaje na odstupné pro zaměstnance, kteří na něj mají nárok v případě, že byli propuštěni z organizačních důvodů.

4. Neúmyslný quiet firing

Ne vždy musí být quiet firing úmyslným krokem ze strany zaměstnavatele. Možná si firma prochází problémy, o kterých nevíte, co na pracovišti vytváří obtížněji zvládnutelné podmínky. Pokud se firmě například nedaří finančně, výdaje na školení, benefity, ale i na některé nástroje potřebné k výkonu práce mohou být sníženy. To může zaměstnance vést k dojmu, že se je firma snaží z práce nenápadně vyštvat. Ve skutečnosti se však může jednat jen o špatnou komunikaci managementu v dané situaci. Chaotický a slabý management bývá zároveň také důvodem, proč se zaměstnanci častokrát uchylují k výpovědi, i když bývá tato forma managementu většinou neúmyslná.

Jak mu předejít?

Nejprve se vždy ujistěte, zda se náznaky quiet firingu dějí jen vám nebo je zpozorovali i vaši kolegové. Někdy může být quiet firing totiž snadno zaměnitelný se špatným vedením. Pokud však zjistíte, že jste jediní, kdo vnímá vaše pracovní prostředí jako negativní, zpozorněte a zkuste podniknout některé z následujících kroků:

  • Monitorujte situaci – Vždy, když budete mít pocit, že se vám udála nějaká neférová situace, zapište si ji spolu s datem a časem. Zároveň si shormažďujte všechny důkazy, které potvrzují, že se tato situace odehrála. Nikdy nevíte, co z toho se vám bude hodit při řešení nastalého problému.
  • Promluvte si s vedením – Otevřená komunikace je vždy nejlepším řešením, a proto zkuste jít za vedením osobně. Otevřeně a slušně jim vysvětlete, jaké chování vám z jejich strany přijde nepřiměřené. Možná zjistíte, že došlo k vzájemnému nedorozumění, což vám situaci pomůže vyřešit rychle a bez problémů.
  • Jděte za vyšším vedením – Pokud náhodou u svého přímého nadřízeného nepochodíte a setkáte se s popíráním situace, jděte za vyšším vedením. V tomto případě vám však doporučujeme předložit také důkazy o konkrétním nevhodném chování ze strany vašeho nadřízeného.
  • Poraďte se s právníkem – Pokud je situace skutečně vyhrocená do krajnosti, nevhodné chování se stupňuje a cítíte se být diskriminováni, utlačováni nebo jste otevřeně nuceni k podepsání výpovědi, poraďte se s právníkem o tom, jaké máte v dané situaci práva a možnosti.
Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Tipy pro studenty: Jak získat pracovní zkušenosti?
9. 11. 2023

Tipy pro studenty: Jak získat pracovní zkušenosti?

Přišel jsem o práci: Co teď?
5. 10. 2023

Přišel jsem o práci: Co teď?

Rekvalifikace aneb jak na změnu profese
8. 1. 2024

Rekvalifikace aneb jak na změnu profese