Jak rozpoznat špatného šéfa co nejdřív?

Jak rozpoznat špatného šéfa co nejdřív?

9. 5. 2024 , foto: istockphoto.com/grinvalds
Špatný šéf může značně a negativně zasáhnout do pracovního prostředí. Jak ho ale rozeznat? Rozpoznání špatného šéfa ve firmě může být klíčové pro váš kariérní rozvoj i spokojenost. Seznámit se s varovnými signály vám může ušetřit čas i energii, a navíc vám pomůže rychleji identifikovat, zda je vaše pracovní prostředí to pravé místo pro vaše ambice. Proto vám dnes přinášíme 8 varovných signálů, které vám pomohou rozpoznat, že máte co dočinění se špatným šéfem.

1. Nejasná komunikace

Jedním ze základních znaků špatného šéfa je nejasná komunikace. Pokud s vámi totiž šéf nekomunikuje jasně, zřetelně a narovinu, je pravděpodobné, že zadané pracovní úkoly nepochopíte správně, čímž může nastat mnoho zbytečných chyb. Pod nejasnou komunikací se chápe i to, když vám úlohu zadá navenek srozumitelně, v závěru však očekává úplně jiný výsledek a vy nedokážete pochopit, kde nastala chyba. Dobrá a jasná komunikace je základem k tomu, aby v práci vše fungovalo jak má, ať už se jedná o komunikaci s jednotlivcem nebo v týmu.

2. Chybí mu řídící schopnosti

Základním úkolem šéfa je vést a mentorovat svůj tým, díky čemuž společně dosáhnou vytouženého úspěchu. Úspěšné řízení zaměstnanců však vůbec není jednoduchým úkolem a bohužel ne každý šéf má k tomu přirozené schopnosti. Někteří šéfové se snaží svůj tým vést zodpovědně a nechtěně se uchýlí k micromanagementu, jiní jsou zase příliš empatičtí a mají problém na své zaměstnance přitlačit ve chvíli, kdy je to nutné. Občas se ve vedoucí pozici ocitne i skvělý zaměstnanec, který si svoji práci užívá, ale řízení lidí pro něj není tím pravým. Šéf, kterému chybí schopnost svůj tým vést, však mnohdy nechtěně způsobí chaos, kvůli kterému je obtížné pracovní úkoly dotáhnout do úspěšného konce, proto se jedná o špatného šéfa.

3. Nedostatečná nebo žádná zpětná vazba

Zpětná vazba je důležitá bez ohledu na to, zda jste juniorní nebo seniorní zaměstnanec. Díky zpětné vazbě totiž dokážete lépe porozumět tomu, v čem svou práci děláte dobře, čemu byste měli věnovat více úsilí a co vám pomůže v kariérním růstu. Špatného šéfa rozpoznáte i podle toho, že vám přiměřenou zpětnou vazbu neposkytuje, a tak jste na neustálých pochybách, jestli svou práci děláte opravdu dobře. Znakem špatného šéfa je i to, pokud vám poskytuje nekonstruktivní zpětnou vazbu, jež je plná negativních komentářů, ne však rad, jak byste měli své chyby napravit a na čem zapracovat.

4. Není otevřený novým nápadům

Některé pracovní postupy bývají ve firmách zažité a je obtížné je změnit. Mnohokrát se nováčci pokoušejí o inovace, které jim bývají zamítnuty starším a zkušenějším šéfem, který už ví, proč by daný návrh nefungoval. Pokud vám však šéf nedovolí přijít s žádnou změnou i přesto, že jste si vy i vaši kolegové jisti, že by mohla firmě pomoci, zřejmě máte problém se špatným šéfem. Dobrý šéf totiž vždy ocení iniciativu svých zaměstnanců a snaží se být otevřený novým nápadům, díky nimž by se firma mohla postupně dostat až na vrchol.

5. Nepodporuje vás

Dobrý šéf obvykle rozumí tomu, že pokud chce, aby jeho tým pracoval správně a efektivně, potřebuje jeho členy podpořit. Pokud se u šéfa častokrát setkáváte s nepochopením, je pravděpodobné, že máte co dočinění se špatným šéfem. Ať už se jedná o to, aby vás podržel a podpořil při pracovním selhání, případně empaticky zareagoval na náhlou složitou situaci ve vašem osobním životě, která ovlivňuje váš pracovní výkon, dobrý šéf vždy pozná, kdy se za vás postavit. S nedostatečnou podporou se u špatného šéfa můžete setkat i v případě, kdy dosáhnete pracovního úspěchu a on na něj nereaguje a nepochválí vás.

6. Připisuje si vaše zásluhy

Pokud pracujete na velkém týmovém projektu, je zřejmé, že zásluhy za finální výsledek se budou připisovat celému týmu v čele s jeho manažerem. To ovšem neznamená, že má váš šéf právo připsat si zásluhy za práci, kterou jste vykonali. Špatný šéf má tendenci prezentovat hotové projekty jako výsledek svých řídících schopností, přičemž opomíjí zaměstnance, kteří na jednotlivých úkonech skutečně pracovali. Máte-li dobrého šéfa, bude se z vašich pracovních úspěchů těšit a nechá vás zazářit v momentech, kdy si zasloužíte získat za svou práci patřičné uznání.

7. Má oblíbence

I v práci jsme jen lidé, a proto není neobvyklé, když máme kolegy, se kterými si rozumíme lépe než s jinými. Správný šéf ale nikdy nedá najevo, že má ve svém týmu oblíbence. Pokud u svého šéfa vidíte, že otevřeně upřednostňuje některé kolegy před jinými, přičemž jim dává více pracovních příležitostí, je více otevřen jejich nápadům, případně jim častěji vyhoví v osobních záležitostech, jedná se o špatného šéfa, který se chová vůči svému týmu neprofesionálně. Dobrý šéf totiž ví, že ty správné nápady mohou přijít z míst, odkud je nejméně čekáte, a proto dopřeje všem stejnou možnost se projevit.

8. Často ztrácí kontrolu

Pokud váš šéf často ztrácí kontrolu v krizových situacích, přičemž se uchyluje k panice, případně agresivnímu chování, rozhodně se jedná o špatného šéfa. Ne vždy se vše daří podle plánů, správný šéf s tím ovšem počítá a dokáže v těžkých situacích zachovat chladnou hlavu. Od dobrého šéfa se mimo jiné očekává právě racionální chování a schopnost zvládání stresových situací. Pokud takové situace váš šéf nezvládá, zřejmě nemá povahu k tomu, aby zvládl být silným lídrem.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Máte sedavé zaměstnání? Naučte se správně sedět!
2. 10. 2023

Máte sedavé zaměstnání? Naučte se správně sedět!

Lži zaměstnavatelů: Čemu u pohovoru nevěřit
30. 11. 2023

Lži zaměstnavatelů: Čemu u pohovoru nevěřit

Špatné kariérní rady: Dejte si pozor!
28. 3. 2024

Špatné kariérní rady: Dejte si pozor!