Pracovití studenti: Jak zvládat práci při studiu?

Pracovití studenti: Jak zvládat práci při studiu?

11. 4. 2024 , foto: istockphoto.com/VasylDolmatov
Vstoupit do světa práce během studia může být náročné, ale i plné nečekaných odměn. Jak však skloubit náročný harmonogram studia s prací a zároveň udržet rovnováhu mezi školními povinnostmi a profesními ambicemi? Dnes se podíváme na to, jak zvládat práci během studia, a přineseme vám osvědčené tipy, jak se s touto výzvou poprat.

Výhody práce při studiu

Práce při studiu je náročná, může vám však nepochybně přinést spoustu výhod. Díky práci při studiu získáte možnost uplatnit znalosti ze školy přímo v praxi, což vám dá lepší obraz o tom, jak fungují procesy, o kterých jste do té doby slyšeli jen teoreticky. Praktické zkušenosti vám zároveň pomohou vyniknout na trhu práce. Když si po škole budete hledat práci na plný úvazek, potenciální zaměstnavatelé nepochybně ocení, že jste v daném oboru již pracovali nebo že jste již zjistili, jak to v pracovním světě chodí. Práce při studiu vám přinese také finance navíc, což rozhodně ocení většina studentů

Tipy, jak zvládat práci při studiu

I když jsou výhody nepochybně lákavé, zvládat práci při studiu, být dobrým zaměstnancem a nezanedbat školní povinnosti není zas tak jednoduché. Pokud si nejste jistí jak na to, vyzkoušejte následující tipy:

1. Klíčový je správný rozvrh

Pokud chcete zvládat práci při studiu, musíte si nejprve sestavit vhodný rozvrh. Důsledně si naplánujte všechny předměty, které musíte mít splněny, berte v úvahu přiměřený počet kreditů a nezapomeňte se přihlásit do těch správných předmětových skupin.

Při sestavování rozvrhu je také důležité, aby se vám podařilo vytvořit si v rozvrhu co největší okna. Není totiž mnoho zaměstnavatelů, kteří vám dovolí přijít do práce na 2 hodiny denně. Pokud je to možné, snažte se mít co nejvíce hodin přímo po sobě a rozdělte si tak čas na bloky, které trávíte ve škole, a ty, jež můžete pracovat. Pokud se vám dokonce podaří, že vám v rozvrhu vznikne volný den, můžete jej využít k tomu, abyste šli do práce třeba i na standardních osm hodin.

2. Domluvte se se zaměstnavatelem

Při hledání práce dbejte na to, aby zaměstnavatel neměl problém s tím, že budete pracovat při studiu. Když si budete prohlížet pracovní nabídky, zaměřte se na poloviční úvazky, částečné úvazky, brigády či stáže. Pro jistotu vysvětlete už na pohovoru, že stále aktivně studujete, a upřesněte zaměstnavateli své časové možnosti.

Můžete se zaměstnavatele také zeptat také na to, zda by vám věděl umožnit flexibilnější pracovní dobu v průběhu zkouškového období. Zatímco mnozí zaměstnavatelé jsou ochotni studenty z práce v průběhu tohoto náročného období uvolnit, jiné s tím mohou mít problém. Vše totiž záleží také na celkových potřebách firmy a charakteru práce, kterou pro ni vykonáváte. Je důležité, abyste měli tyto okolnosti vyřešeny předem a nesetkali se s nečekaným stresem v tu nejnevhodnější chvíli.

3. Vyhraďte si dostatek času na učení

I když se rozhodnete věnovat svůj čas mimo školu práci, nezapomeňte na to, že se dříve či později budete potřebovat učit. Vysoká škola totiž nepředstavuje jen čas strávený na přednáškách. Myslete na to, že jednotlivé předměty zřejmě budou vyžadovat i dodatečnou přípravu v podobě přípravy projektů či seminárních prací. Při časovém plánování si proto vyhraďte několik hodin týdně také na tyto aktivity.

4. Zvažte možnost dálkového studia

Chcete-li se od školy pomalu odpoutat a soustředit se převážně na práci, zvažte možnost dálkového studia. Zvládat práci při studiu je náročné a mnohdy se vám nepodaří věnovat práci naplno. Dálkové studium obvykle probíhá ve velké míře online, což vám zajistí lepší časovou flexibilitu a ušetří čas, jež byste strávili například cestováním. Zjistěte si proto, zda pro váš studijní obor existuje i tato alternativa.

5. Nezapomínejte na volný čas

I přes časovou vytíženost, kterou práce při studiu vyžaduje, však nezapomínejte na odpočinek. Pokud nebudete relaxovat, riskujete vyhoření, kvůli kterému byste mohli ztratit jak chuť do práce, tak do studia. Snažte se stravovat vyváženě, nepodceňujte zdravý spánkový režim a najděte si čas i na přátele a koníčky. Ať už je to páteční akce s kámoši nebo nedělní lekce jógy, pokuste se aspoň na pár hodin vypnout a věnovat se svým zálibám.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

5 tipů: Jak být úspěšný zaměstnavatel
12. 10. 2023

5 tipů: Jak být úspěšný zaměstnavatel

Proč jsou inzeráty s uvedenou mzdou úspěšnější?
25. 9. 2023

Proč jsou inzeráty s uvedenou mzdou úspěšnější?

Jak poznat, jestli je zaměstnavatel důvěryhodný
29. 1. 2024

Jak poznat, jestli je zaměstnavatel důvěryhodný