Profesní rozvoj aneb jak dosáhnout kariérní růst

Profesní rozvoj aneb jak dosáhnout kariérní růst

4. 1. 2024 , foto: istockphoto.com/Choreograph
Nový rok je v plném proudu a my jsme pořád v jeho počáteční fázi plni nadějí a očekávání, co nám přinese. Toto období zároveň bývá vnímáno jako příležitost začít nanovo a posunout se, ať už osobnostně, finančně nebo kariérně. Pokud v letošním roce chcete nastartovat svůj kariérní růst, ale nevíte, kde začít, jsme tu pro vás. V našem dnešním článku vám vysvětlíme, co všechno kariérní posun obnáší a jak kariérního růstu dosáhnout.

Kariérní růst je dlouhodobý proces

Hned na začátku je důležité si uvědomit, že kariérní růst je dlouhodobý proces, pro který musíte vynaložit spoustu úsilí. Chcete-li dosáhnout kariérního růstu, musíte se nejprve zamyslet, co je vaše vysněná kariérní meta. Chcete se stát manažerem pobočky, zůstat na stejné pozici, ale mít víc zkušeností, nebo jít úplně jiným kariérním směrem? Zvažte své možnosti a sestavte si plán dílčích kroků, které vás dovedou k finálnímu úspěchu. Nejste si jisti, jaké kroky byste měli podniknout? Inspirujte se našimi tipy:

1. Mějte jasnou vizi

Není vám zcela jasné, co od své kariéry očekáváte? To je v pořádku. Dopřejte si dostatek času na promyšlení. Je vaším cílem postoupit na vyšší pracovní pozici, nebo jste spokojeni s vaší stávající pozici, jen byste rádi získali nové zkušenosti? Kariérní růst totiž nemusí vždy zahrnovat jen postup nahoru, občas se může jednat také o zdokonalení dovedností na pozici, na níž dlouhodobě pracujete. Když se vám podaří stanovit si jasný směr, můžete si postupně vypracovat plán, který vám pomůže dostat se k vytouženému cíli. Zaměřte se také na získávání nových dovedností, případně certifikátů, které vám mohou pomoci se na vaší kariérní cestě posunout vpřed. Ty vám mohou pomoci také v případě, že máte zájem o úplnou změnu profese.

2. Buďte zodpovědní

Jestli chcete dosáhnout kariérního postupu, měli byste vedení společnosti dokázat, že si ho doopravdy zasloužíte. Pokud chcete ukázat, že vám na vaší práci záleží a berete ji vážně, nejjednodušším a nejspolehlivějším způsobem je zodpovědnost. Dodržujte termíny, buďte organizovaní a předávejte kvalitně vypracované úkoly. Odpovědnost byste měli projevovat i ve zcela běžných věcech, jakými jsou včasný příchod do práce nebo věnování se pracovním, a ne soukromým záležitostem v pracovní době. Zvláště z dlouhodobého hlediska jsou všechny tyto maličkosti nezanedbatelné a můžete si být jisti, že si jich váš šéf nejen všimne, ale i ocení.

3. Zdokonalujte se v oboru

Pokud se skutečně chcete kariérně rozvíjet, musíte vystoupit z komfortní zóny a získat nové dovednosti. Vytvořte si seznam všech dovedností, které vám mohou pomoci ve vaší současné práci nebo v jiném kariérním odvětví, ve kterém byste se rádi dál rozvíjeli. Důraz byste měli klást také na zdokonalování soft skills, jakými jsou například vedení kolektivu nebo řešení problémů. Bez nich se totiž neobejdete téměř v žádném profesním odvětví.

Efektivním způsobem, jak se kariérně rozvíjet, je absolvování vyšších vzdělávacích programů, online kurzů nebo mentorských programů. Díky široké nabídce placených i neplacených online kurzů a webinářů se navíc nemusíte bát, že byste na vzdělávání kvůli práci neměli dostatek času kvůli docházení. Zjistěte také, jestli byste se nemohli účastnit vzdělávacích kurzů přímo skrz vašeho zaměstnavatele, jelikož dodatečné vzdělávání zaměstnanců patří k častým a atraktivním firemním benefitům. 

4. Přijímejte nové výzvy

Kariérní růst je proces, během kterého budete čelit mnoha výzvám. Když se vám proto v práci naskytne nová příležitost, neodmítejte ji. Ať už se jedná o rozšíření pracovních kompetencí, absolvování nového školení nebo účast na novém projektu, nebojte se do toho pustit. Nikdy totiž nevíte, jakým způsobem vám mohou tyto příležitosti pomoci dosáhnout kariérního růstu. Rozhodně získáte také možnost nabýt nové znalosti, rozšířit si pracovní portfolio nebo poznat nové zajímavé lidi. Naučte se říkat ano a otevřete tak dveře novým příležitostem.

5. Budujte si pracovní vztahy

I když proces kariérního růstu stojí především na systematickém plnění vašich osobních cílů, je také úzce propojen s pozitivní sebeprezentaci a mezilidskými vztahy. Chcete-li dosáhnout kariérního růstu, vybudujte si síť pracovních kontaktů, které vám mohou pomoci kariérně postoupit, ať už se jedná o kolegy z práce, kteří již pracují na vaší vysněné pozici, nebo o lidi z venku, které například potkáte na vzdělávacích kurzech a seminářích. Udržujte pozitivní vztahy s lidmi, od kterých se můžete naučit co nejvíce o oblasti, jež vás zajímá. Tito lidé vám navíc mohou pomoci získat vaši vysněnou pozici, jelikož se v daném oboru již pohybují.

Pracovní vztahy ale nezanedbávejte ani na svém současném pracovišti, zvláště v případě, že nestojíte o úplnou změnu kariéry. A protože schopnost týmové práce patří mezi požadavky ve většině zaměstnání, zlepšit si komunikační schopnosti a jiné soft skills v rámci spolupráce se současnými kolegy pro vás může být i tak velmi přínosné. Pokud si navíc váš šéf všimne, že vám spolupráce s kolegy funguje hladce a že bez problémů dosahujete uspokojivých pracovních výsledků, může se stát, že se k vedoucí pozici přiblížíte rychleji, než byste čekali.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Máte sedavé zaměstnání? Naučte se správně sedět!
2. 10. 2023

Máte sedavé zaměstnání? Naučte se správně sedět!

Jak podat výpověď krok po kroku
1. 7. 2024

Jak podat výpověď krok po kroku

Přišel jsem o práci: Co teď?
5. 10. 2023

Přišel jsem o práci: Co teď?