Malý návod jak ustát konflikt v práci

Malý návod jak ustát konflikt v práci

19. 10. 2023 , foto: iStock.com/fizkes
Řešení konfliktů patří mezi běžné, i když nesnadné úkoly a člověk se jim mnohdy nevyhne ani v pracovním prostředí. Pracovní konflikty mohou být různé, od těch menších, jakými jsou pozdní příchod nebo špatně udělané kafe, až po neshody týkající se řízení důležitých projektů či společnosti samotné. S konflikty v práci se navíc častokrát pojí stres, nervozita, úzkost nebo emoční vypětí. Jak efektivně řešit konflikty a naučit se spolupracovat s kolegy i ve chvíli, kdy stojíte se svými názory na opačných koncích? Následující tipy vám poradí, jakých strategií je vhodné se při řešení konfliktů držet a kterým je naopak lepší se vyvarovat.

Řešte konflikt co nejdříve

Řešení konfliktů je nepříjemný a obvykle těžký úkol. Právě proto má mnoho lidí tendenci konflikt co nejdéle ignorovat a neřešit v naději, že se situace sama uklidní a napětí tak nějak přirozeně vyšumí. Tato strategie sice působí na první pohled mírumilovně, ve skutečnosti však může dlouhodobé neřešení konfliktu vést k narůstání tichého napětí, které jednoho dne vyvrcholí a situace tak bude daleko horší, než by byla, kdyby se daný konflikt řešil včas. Měli byste proto čelit nepříjemnostem co nejdříve a řešit konflikt na pracovišti ve chvíli, kdy je ještě možné vést racionální diskuzi o vzájemných neshodách.

Identifikujte zdroj problému

Než začnete konflikt v práci aktivně řešit, měli byste se nejprve hlouběji zamyslet nad tím, co je v dané situaci skutečným problémem. Někdy totiž trávíme příliš mnoho času chozením kolem horké kaše a adresováním všech okolností, které však nesouvisí s jádrem problému. K vedení produktivní diskuse je třeba vědět, co konkrétně konflikt způsobuje, abyste se dále mohli věnovat společnému nacházení jeho možných řešení.

Začněte tím, v čem se shodujete

Samotný proces řešení konfliktu byste měli začít tím, že najdete s kolegou společnou řeč. I přes vaše neshody rozhodně existují části, ve kterých se shodujete. I kdyby měl vaši první společnou shodu představovat fakt, že máte zájem daný spor vyřešit, je to dobrý začátek. Začít diskuzi společným základem pomůže upevnit spolupráci při řešení konfliktu již hned na začátku. Uvést diskusi kladným tónem zároveň pomůže naladit vás i vašeho kolegu na klidnou a rozvážnou debatu, čímž se vyhnete zbytečným  slovním útokům a neproduktivní komunikaci. 

Základem je poslouchat

Efektivní debatu můžete vést jedině tehdy, když budete správně komunikovat a aktivně poslouchat. Snažte se proto vyslechnout si názor vašeho kolegy bez přerušování, poslouchejte jej důkladně, zachovejte chladnou hlavu a doplňující dotazy si nechte na závěr. Když váš kolega domluví, ujistěte se, že jste vše pochopili správně ještě před tím, než se pustíte k prezentování vlastních názorů. Vyhýbejte se zároveň urážkám, sarkastickým poznámkám či zvýšenému tónu hlasu. Obě totiž působí neprofesionálně a navíc brání jakémukoli produktivnímu řešení konfliktu.

Mějte pozitivní nadhled

I když je konflikt v práci nepříjemnou záležitostí, nezoufejte a snažte se udržet si pozitivní nadhled. Každá taková situace nám dává příležitost podívat se na věci z jiné perspektivy, učí nás pochopení a efektivní komunikaci. Řešení pracovního konfliktu vám tedy dává příležitost naučit se aktivně naslouchat, asertivně vyjádřit svůj názor či spolupracovat při hledání efektivních řešení, což představuje rozvoj soft skills nezbytných pro vaše další pracovní působení. Zároveň získáte příležitost lépe poznat vašeho kolegu, pochopit jeho komunikační styl a naučit se vzájemné spolupráci.


Při řešení konfliktů v práci myslete hlavně na to, že nikdo nechce mít dobrovolně skřípající vztahy v kolektivu, a právě proto je vzájemná komunikace a ohleduplnost klíčem k úspěšnému vyřešení všech neshod.


Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Zjistěte, kdy je nejlepší čas změnit práci
27. 11. 2023

Zjistěte, kdy je nejlepší čas změnit práci

Jsem nováček: Jak zapadnout v nové práci?
18. 1. 2024

Jsem nováček: Jak zapadnout v nové práci?

Proč je důležité odpovědět také neúspěšným kandidátům?
6. 5. 2024

Proč je důležité odpovědět také neúspěšným kandidátům?