Jak se vypořádat s nepříjemnými kolegy na pracovišti?

Jak se vypořádat s nepříjemnými kolegy na pracovišti?

25. 7. 2024 , foto: istockphoto.com/AntonioGuillem
S nepříjemnými kolegy jsme se zřejmě už všichni někdy setkali. I když tento typ kolegů dokáže značně znepříjemnit každodenní pracovní život, existuje několik způsobů, jak se s nimi vypořádat. Naučte se efektivní strategie, jak minimalizovat konflikty, udržet si profesionální přístup a zůstat v pozitivní náladě. Začtěte se do našeho dnešního článku a přečtěte si tipy, které vám pomohou zvládnout tuto náročnou situaci a udržet pracovní prostředí v harmonii.

1. Snažte se s nimi trávit co nejméně času

I když není jednoduché vyhýbat se kolegům, se kterými potřebujete denně spolupracovat, v případě kolegy nebo kolegyně, se kterými máte problém vyjít, se snažte omezit společné interakce na minimum. Je důležité, abyste si v této situaci jasně stanovili hranice a slušně se vyhýbali všem osobním konverzacím, při kterých by mohlo dojít ke konfliktu. Držte si od nepříjemného kolegy profesionální odstup a udržujte váš vztah výhradně v pracovní rovině.

2. Reagujte opatrně a promyšleně

Často se vám může stát, že se během konverzace s nepříjemným kolegou či kolegyní máte problém ovládat, jste naštvaní a máte tendenci reagovat podrážděně? Pokuste se v těchto situacích na chvíli pozastavit, zhluboka dýchejte a promyslete si svou reakci dřív, než ve slabé chvíli řeknete něco, čeho budete později litovat. Je důležité, abyste za těchto okolností situaci zbytečně neeskalovali. Raději na chvíli ustupte a nereagujte pod vlivem emocí, abyste zbytečně nevytvořili nepříjemnou atmosféru na pracovišti kvůli nedostatku sebekontroly.

3. Vždy zachovejte profesionální přístup

Myslete na to, že chodíte do práce především proto, abyste tam pracovali, a ne proto, abyste řešili osobní neshody. Nenechte se nepříjemným kolegou či kolegyní rozhodit. Soustřeďte se na svou práci, mějte před očima své kariérní cíle, věnujte jim svou plnou pozornost a postupně si je plňte. Pokud musíte s problematickým kolegou denně spolupracovat na společných projektech, vždy se snažte oddělit své osobní názory od těch profesionálních, i když je pochopitelné, že to není tak jednoduché. Zachovat si profesionální přístup vám však pomůže nejen kariérně, ale také osobně, protože si díky tomu od daného kolegy postupně vybudujete přirozený odstup.

4. Udržujte se v pozitivní náladě

Všední pracovní dny bývají náročné a plné výzev, o to více, pokud se denně potýkáte s nepříjemným kolegou. Zachovat si pozitivní přístup proto může být skutečně oříškem. I když se nejedná o snadný úkol, pozitivní energie vám zaručeně pomůže se nad celou situaci povznést. Zamyslete se nad tím, co vás na vaší práci baví, proč děláte to, co děláte, a jaké každodenní maličkosti vám práci zpříjemňují. Buďte vděční za vše, co vám do života přináší malé radosti. Volný čas a polední přestávky můžete například trávit ve společnosti kolegů, se kterými si rozumíte. Také se vyhýbejte zbytečným drbům, které vám do života jen opětovně vnesou dávku negativity.

5. Požádejte o pomoc

S některými nepříjemnými kolegy bývá situace náročnější a nedá se tak snadno vyřešit promyšlenými reakcemi a profesionálním přístupem. V těchto krajních případech se rozhodně obraťte na personalistu nebo manažera a svěřte se mu se svým problémem. Pokud máte pocit, že vám spolupráce s daným kolegou ztěžuje vaši každodenní práci či znemožňuje podávat adekvátní pracovní výkon, řešení této situace s vedením je na místě. Možná se vám nakonec podaří dosáhnout usmíření díky konverzaci vedené mediátorem nebo vás vedení firmy zkrátka přiřadí k jinému projektu či do jiného oddělení.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Valentýn je tady: Oslavte ho v práci!
12. 2. 2024

Valentýn je tady: Oslavte ho v práci!

Špatné kariérní rady: Dejte si pozor!
28. 3. 2024

Špatné kariérní rady: Dejte si pozor!

10 tipů na vánoční dárky pro kolegy
7. 12. 2023

10 tipů na vánoční dárky pro kolegy