Zaměstnanec chce povýšit: Co teď?

Zaměstnanec chce povýšit: Co teď?

16. 10. 2023 , foto: iStock.com/fizkes
Zvláště u stabilních pracovních pozic je přirozené, že se zaměstnanci mohou ocitnout v situaci, v níž mají pocit, že se potřebují dále kariérně rozvíjet. Je proto zcela běžné, že si po odpracovaných letech požádají o povýšení. Jak zvládnout žádost zaměstnance o povýšení v práci z pohledu zaměstnavatele? Co všechno je třeba si před učiněním tohoto rozhodnutí promyslet? Jaké jsou alternativy v případě, že vašeho zaměstnance nemůžete povýšit? Na tyto otázky se vám pokusíme odpovědět v dnešním článku.

Co si promyslet před tím, než budete souhlasit?

I v případě, že povýšení zaměstnance skutečně zvažujete, se jedná o komplexní rozhodnutí, které je třeba si pořádně promyslet. Toto rozhodnutí navíc obvykle nezávisí jen na vás, proto byste si na něj měli vyhradit určitý čas a zvážit důležité aspekty, které mohou mít na toto rozhodnutí vliv. Mezi ty mohou patřit například:

  • Zhodnoťte, zda daný sektor skutečně potřebuje dalšího člověka na vyšší pozici, případně jestli lze tuto pracovní pozici vytvořit.
  • Pořádně si promyslete finanční stránku věci a spočítejte si, zda má vaše společnost, případně daný sektor dostatečný rozpočet na zaplacení člověka na vyšší pracovní pozici.
  • Připravte si se svým zaměstnancem předběžný plán, na jehož základě bude jasné, jaký bude další postup a jaké povinnosti jej na nové pracovní pozici neminou. Zároveň se ujistěte, zda je na tuto výzvu skutečně připraven a kvalifikován.

Jak odmítnout žádost o povýšení?

Bohužel se v mnoha případech stává, že je zaměstnavatel nucen žádost zaměstnance o povýšení zamítnout. Poradíme vám několik tipů, díky kterým můžete žádost o povýšení svého zaměstnance odmítnout, aniž byste jej demotivovali či znechutili:

1. Zjistěte, co váš zaměstnanec opravdu chce

Pro některé zaměstnance povýšení představuje totéž, co zvýšení platu. Měli byste si proto se zaměstnancem promluvit a zjistit, zda má zájem o další kariérní postup a osobnostní rozvoj, nebo ho zajímá spíše vyšší mzda. Pokud mu nedokážete poskytnout povýšení, mohli byste zvážit zvýšení platu, případně nabídnout placené vzdělávací kurzy.

2. Upravte zaměstnanci pracovní náplň

Někteří zaměstnanci žádají o povýšení, protože jim jejich pracovní náplň přijde rutinní a neposkytuje jim osobní naplnění. V tomto případě zkuste zvážit, zda by bylo možné učinit v pracovní náplni vašeho zaměstnance určité obměny, které by mu vrátily entuziasmus a pocit uspokojení z práce.

3. Buďte vděční

I přesto, že musíte zamítnout žádost o povýšení vašeho zaměstnance, nezapomeňte mu vyjádřit vděčnost za jeho práci. Dejte mu dostatečně najevo, že jste si vědomi jeho přínosu pro firmu, co pro vás jeho práce znamená, a poděkujte mu za jeho loajalitu. Máte-li možnost, zkuste mu nabídnout firemní benefit, který by mu mohl přinést alespoň částečnou formu uspokojení. V každém případě však buďte připraveni na to, že se váš zaměstnanec možná začne rozhlížet po jiných pracovních pozicích.

Občas se stává, že vyhledáváme nové pracovní výzvy proto, že nás naše práce víc nenaplňuje a připadá nám rutinní. Pokud je to i váš případ, přečtěte si náš článek, ve kterém vám poradíme, jak znovu najít entuziasmus v práci.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz

Také by vás mohlo zajímat:

Rekvalifikace aneb jak na změnu profese
8. 1. 2024

Rekvalifikace aneb jak na změnu profese

Proč jsou inzeráty s uvedenou mzdou úspěšnější?
25. 9. 2023

Proč jsou inzeráty s uvedenou mzdou úspěšnější?

Osobní rozvoj v práci: Tipy na nejlepší knihy o seberozvoji
25. 1. 2024

Osobní rozvoj v práci: Tipy na nejlepší knihy o seberozvoji