Jak přežít první den v nové práci?

Jak přežít první den v nové práci?

před 2 dny , foto: istockphoto.com/Jovanmandic
První den v práci umí člověka potrápit. Přijdete do nového prostředí, poznáváte nové kolegy a postupně se snažíte zvykat si na již zaběhnuté pracovní prostředí. Máte obavy z toho, jak přežít první den v nové práci? Jste na správném místě! Poradíme vám totiž, jak takový první den v práci probíhá, co byste během něj měli dělat a jak se na něj předem co nejlépe nachystat. Připravte se spolu s námi na úspěšný start vaší nové kariéry!

1. Začněte včasným příchodem

Pokud nevíte, jak se připravit na první den v práci, začněte včasným příchodem. Uděláte tak pozitivní dojem nejenom na svého nového šéfa, ale i kolegy a ukážete svou profesionalitu. Předem si zjistěte, jak se do nové práce dopravíte a počítejte při tom i s možnými dopravními komplikacemi.

Dejte si však pozor i na to, abyste se na pracoviště nedostavili příliš brzy a nezůstali překvapeni prázdnou kanceláří. Ideální doba příjezdu je přibližně 10 minut před začátkem pracovní doby.

2. Nepodceňte vhodný dress code

Další důležitou součástí přípravy na první den v práci je vybrat si ten správný outfit. Ten by měl být na váš první pracovní den formální a slušný, zároveň však v souladu s dress codem společnosti, do níž nastupujete.

Pro lepší představu se pokuste vzpomenout si na to, jaký dress code měli v kanceláři vaši budoucí kolegové v den, kdy jste přišli na pohovor. Pokud si to už dobře nepamatujete, můžete si informace o dress code vyhledat díky fotografiím kolektivu na webových stránkách firmy, případně se přímo zeptejte personalisty, se kterým komunikujete.

Pokud se cítíte být v kancelářských dress codech trochu ztraceni, náš dress code manuál vám hravě poradí! 

3. Připravte si krátký monolog o sobě

Pokud už máte nějaké zkušenosti s tím, jak probíhá první den v práci, jistě víte, že se vás noví kolegové s největší pravděpodobností budou ptát na vaše kariérní pozadí. Předem si proto zkuste připravit pár krátkých vět, kterými stručně shrnete svou dosavadní kariéru, aby vás tato otázka na místě nepřekvapila a zároveň jste se vyhnuli zdlouhavým a zamotaným monologům. Opírejte se však jen o základní body a neučte se svůj projev nazpaměť, abyste nepůsobili příliš strojeně a nepřirozeně.

4. Hodně se ptejte

Je typické, že se první den v práci potřebujete seznámit nejen s kolegy, ale také se všemi pracovními procesy. I v případě, že se nacházíte již na seniornější pozici, se nebojte ptát na vše, co vás zajímá. Každá firma má totiž zažité jiné pracovní postupy, a proto vaši noví kolegové váš zájem rozhodně ocení.

Doporučujeme vám také používat sešit, do kterého si budete zapisovat všechny potřebné poznatky. Radíme vám upřednostnit sešit před mobilním telefonem, u kterého si kolegové mohou vaše ťukání splést s jinou činností než tou pracovní.

5. Zjistěte, co se od vás očekává

První den v práci je vhodné si ujasnit pracovní i osobní očekávání, která od vás kolegové či zaměstnavatel mají. Ať už se jedná o určité pracovní schopnosti a znalosti, dodržování pevně daných postupů nebo účast na týmových aktivitách, je dobré co nejdříve zjistit, na co se máte připravit. Nebojte se na tyto věci proto ptát nejen šéfa, ale i nových kolegů

6. Zapamatujte si, co se kde nachází

Pokud je první den v práci něco opravdu důležité, tak je to seznámení se s kancelářemi a vším, co se v jejich prostorách nachází. Ať už se jedná o kuchyňku, relaxační zónu, zasedací místnost nebo umístění důležitých spisů či kancelářských potřeb, snažte se zapamatovat si již první den, kde se co nachází. Umět se v kanceláři dobře orientovat vám značně usnadní již tak náročné první pracovní dny.

7. Přijměte pozvání na oběd

Je pravděpodobné, že vás první den v práci kolegové pozvou ke společnému obědu. Toto pozvání rozhodně přijměte, protože se jedná o jedinečnou příležitost, jak se s týmem kolegů seznámit v neformální atmosféře. Společné posezení vám rozhodně pomůže lépe si jednotlivé kolegy zapamatovat a zároveň jim ukázat vaši otevřenost a snahu stát se plnohodnotným členem týmu se vším, co k tomu patří.

8. Buďte vděční  

Pokud k tomu budete mít během dne příležitost, nebojte se šéfovi během svého prvího dne v práci vyjádřit vděčnost za to, že vám umožnil pracovat na dané pozici a stát se členem jeho týmu. Takovým projevem vděčnosti ukážete pokoru a nepochybně zanecháte dobrý dojem. Dejte si však pozor na to, abyste svou vděčnost nevyjádřovali přehnaně často. Mohlo by to totiž naopak působit podlézavě a neupřímně.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Šikana na pracovišti: Na koho se obrátit?
22. 2. 2024

Šikana na pracovišti: Na koho se obrátit?

Co je micromanagement a jak ho řešit?
15. 4. 2024

Co je micromanagement a jak ho řešit?

5 tipů: Jak zvládnout pracovní pohovor?
10. 8. 2023

5 tipů: Jak zvládnout pracovní pohovor?