5 tipů: Jak být úspěšný zaměstnavatel

5 tipů: Jak být úspěšný zaměstnavatel

12. 10. 2023 , foto: iStock.com/Paperkites
Konkurence na trhu práce je dnes vysoká, a proto zaměstnavatelé využívají rozličné strategie k získání těch nejlepších zaměstnanců. To, co však skutečně motivuje zaměstnance k výběru pracovní pozice a následně v jejím vytrvání, je dobrý zaměstnavatel. Jak být úspěšným zaměstnavatelem, který je schopen udržet si spokojené zaměstnance? Nabízíme vám našich 5 tipů!

1. Komunikujte otevřeně a upřímně 

Dobrý zaměstnavatel si dává záležet na otevřené a efektivní komunikaci. Je důležité, abyste byli k vašim zaměstnancům upřímní a pravidelně je informovali o všech klíčových změnách a událostech. Díky jasné a efektivní komunikaci máte větší šanci předejít nechtěným nedorozuměním, což může nejen zlepšit vaši celkovou spolupráci, ale také utužit váš pracovní vztah.

Dobří zaměstnavatelé bývají zároveň dobrými a aktivními posluchači, kteří se nebojí vyslechnout si názory svých zaměstnanců a získat tak nový úhel pohledu. Zaměstnanci navíc chtějí být vyslyšeni a mít pocit, že na jejich názoru opravdu záleží. Když je zaměstnavatel schopen s respektem poslouchat názory svých podřízených, pomáhá to budovat důvěru a osobní vztahy na pracovišti.

2. Buďte flexibilní  

Jedním z nejtěžších úkolů, se kterým se všichni v našich životech setkáváme, je najít ten správný balanc mezi pracovním a osobním životem. Dobrý zaměstnavatel chápe náročnost této výzvy a má respekt vůči soukromému a rodinnému životu svých zaměstnanců. Obzvlášť v dnešní vysoce technologicky rozvinuté době by proto měla být flexibilní pracovní doba umožněna na všech pozicích, u kterých je to zvládnutelné. 

Flexibilní pracovní doba poskytne zaměstnancům nejen prostor rozvíjet se i mimo pracovní prostředí, ale také zlepší mentální zdraví, což  povede ke zvýšené produktivitě. Pokud navíc projevíte vůči vašim zaměstnancům důvěru a budete věřit v kvalitu jejich práce, i když jim nestojíte pravidelně za zády, utuží to také váš pracovní vztah.

3. Podporujte osobní růst zaměstnanců

Vědomí zaměstnanců, že mají možnost kariérního postupu, je pomůže motivovat k lepším pracovním výkonům. Dobří zaměstnavatelé proto nezanedbávají osobní růst svých podřízených. Ať už se jedná o možnost povýšení, finanční odměny, nabídku různých kvalifikačních kurzů nebo pozitivní feedback, dejte vašim zaměstnancům najevo, že vidíte jejich potenciál a podporujete jejich snahu neustále na sobě pracovat.

4. Inspirujte své zaměstnance 

Dobrý zaměstnavatel ví, že je inspirace zaměstnanců klíčová, proto se snaží vytvořit pro ně příjemné pracovní prostředí a vhodné pracovní podmínky. Zároveň má jasno v tom, jaký je cíl společnosti, kam chce společnost dále směrovat a jakou roli budou v této cestě hrát právě jeho zaměstnanci. Všechny vaše vize je třeba nastínit také vašim zaměstnancům, aby byli schopni vidět, jaká je jejich konkrétní role ve firmě a jak přispívají k postupnému naplnění vyšších cílů. Když stanovíte jejich práci vyšší cíl, budou se cítit více inspirováni a jejich produktivita a chuť do práce také výrazně stoupnou.

5. Nezapomínejte na feedback

Je důležité dát vašim zaměstnancům najevo, že svou práci dělají dobře, poradit jim, v čem by se mohli zlepšit, a podat jim pomocnou ruku ve chvíli, kdy se v nějakém úkolu ztrácejí. Většina zaměstnanců si feedbacku od svých zaměstnavatelů váží, protože jim pomáhá rozvíjet se a růst nejen kariérně, ale také osobnostně. Naučte se proto svým zaměstnancům dávat pozitivní komentáře, ale také konstruktivní kritiku. Dáte jim tím najevo, že si vážíte jejich práce a vnímáte nejen její výsledky, ale také proces a úsilí, které do své práce vkládají. 

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz

Také by vás mohlo zajímat:

Proč jsou inzeráty s uvedenou mzdou úspěšnější?
25. 9. 2023

Proč jsou inzeráty s uvedenou mzdou úspěšnější?

Vtipy o práci: Pobavte své kolegy!
5. 2. 2024

Vtipy o práci: Pobavte své kolegy!

Silvestr v práci: Oslavte ho s kolegy!
28. 12. 2023

Silvestr v práci: Oslavte ho s kolegy!