Zkušební doba: Návod jak ji úspěšně zvládnout

Zkušební doba: Návod jak ji úspěšně zvládnout

21. 8. 2023 , foto: iStock.com/edhar
Zkušební doba může být stresujícím obdobím pro každého nového zaměstnance. Každý nováček se snaží co nejlépe zapadnout do kolektivu, ukázat své schopnosti, ale zároveň se naučit novým věcem a již zaběhnutým pracovním postupům. To rozhodně nebývá jednoduchým úkolem, obzvlášť pod tlakem vědomí, že ho jeho nadřízený i kolegové pozorují. Jak zvládnout zkušební dobu a dokázat, že si místo v pracovním týmu zasloužíte? Máme pro vás několik rad, díky kterým rozhodně nešlápnete vedle a uděláte dobrý dojem.

Udělejte dojem na kolegy

Na prvním dojmu záleží, a proto byste si především ve zkušební době měli vybudovat dobré jméno u nových kolegů. Buďte přátelští, účastněte se společných pracovních i mimopracovních aktivit a snažte se být pozitivně naladěni. Nebojte se zeptat svých nových kolegů na jejich koníčky, ale také například na jejich dřívější pracovní zkušenosti a dosavadní kariérní cestu. Může vám to pomoci nejen k lepšímu pochopení osobností vašich kolegů, ale také k získání nové perspektivy ohledně vlastního kariérního rozvoje.

Udělat dobrý dojem na kolegy byste se měli snažit nejen po osobní, ale i po pracovní stránce. Proto se nebojte nabídnout jim pomoc s novým projektem nebo úkolem, případně jim pomozte dát dohromady potřebné materiály. Vždy nabídněte pomocnou ruku tam, kde může být potřebná. Vaši kolegové na vás díky tomu podají pozitivní feedback nadřízenému, což pak může ovlivnit jeho finální rozhodnutí.

Ptejte se

Zkušební doba je ideálním obdobím pro zdokonalování schopností a učení se novým věcem. Nebojte se proto ptát vašich kolegů nebo nadřízených na věci týkající se náplně vaší práce nebo zažitých pracovních postupů. Každému zaměstnavateli je jasné, že učený z nebe nespadl a že i ten nejzkušenější člověk se má v nové práci vždy čemu přiučit. Pokládání takových otázek navíc značí, že máte zájem se učit nové věci a dále se vzdělávat v otázkách týkajících se vaší pracovní pozice, což je vždy znakem pozitivního a zodpovědného přístupu.

Přiznejte si chybu

Zkušební doba a zaučování se v nové práci se častokrát pojí i s občasným děláním začátečnických chyb. Zaměstnavatelé, stejně jako vaši kolegové, s těmito chybami počítají a rozhodně se nemusíte bát, že vás během zkušební doby vyhodí jen proto, že se vám něco na první pokus nepovede tak, jak by mělo. Důležité je ovšem to, jak k dané chybě přistoupíte. Poté, co budete na chybu upozorněni, byste neměli zaujmout defenzivní postoj, měli byste se naopak omluvit a snažit se pochopit, kde a proč daná chyba nastala. Když váš nadřízený uvidí, že jste schopni se z chyby poučit, rozhodně si tím u něj šplhnete a ukážete se jako zaměstnanec, kterého si ve firmě rádi udrží i po skončení zkušební doby.

Požádejte o feedback

Zpětná vazba je důležitá a měli byste na ni dbát již během zkušební doby. Pokud si nejste jisti vaším pracovním výkonem, zeptejte se vašich kolegů nebo přímo vašeho nadřízeného, zda jsou s pracovním výkonem spokojeni a v čem byste se mohli i nadále zlepšovat. Zpětná vazba vám pomůže uvědomit si, na čem jste a jak se můžete dále kariérně i osobnostně rozvíjet. Vyžádáním si zpětné vazby zároveň dáte zaměstnavateli najevo, že si vážíte jeho názoru a jste ochotni na sobě pracovat, což je pozitivní vlastností, která bývá zaměstnavateli vysoce ceněna.

Pozor na dochvilnost

Říká se, že dochvilnost je ctností, na což byste měli myslet především, dokud jste ve zkušební době. Hlídejte si včasné příchody do práce a nesnažte se odcházet domů co nejdříve je to možné. Zároveň se nedoporučuje, abyste zaměstnavatele během zkušební doby žádali o dovolenou. Je důležité, abyste v průběhu tohoto období byli v práci vždy, pokud je to možné, a využili všech příležitostí k tomu, abyste předvedli nejen své osobnostní a pracovní kvality, ale také ukázali, že máte o práci skutečný zájem.

Kromě včasných příchodů byste měli dbát také na dochvilnost termínů odevzdání pracovních úkolů. Dodržováním pracovních deadlinů dokážete kolegům i nadřízenému, že je na vás spoleh a že svou práci berete vážně. Zároveň máte možnost ukázat, že k pracovním úkolům přistupujete zodpovědně a že dokážete pracovat i pod tlakem časové tísně.

Na závěr bychom vám ještě rádi poradili, abyste hlavně zůstali klidní, pozitivně naladěni a nechali vyniknout vaše nejlepší kvality. Odpovědný přístup k práci, snaha účastnit se pracovních aktivit a ochota spolupracovat s kolegy jsou totiž základními klíči k tomu, jak uspět ve zkušební době. Buďte proto sami sebou a zkušební dobu zvládnete levou zadní. Hodně štěstí!

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Návod, jak být produktivní, ale ne přepracovaný
2. 11. 2023

Návod, jak být produktivní, ale ne přepracovaný

Malý návod jak ustát konflikt v práci
19. 10. 2023

Malý návod jak ustát konflikt v práci

Vyšší plat? Návod, jak si požádat o zvýšení platu
16. 11. 2023

Vyšší plat? Návod, jak si požádat o zvýšení platu