Zajímavé otázky, díky kterým lépe poznáte své kolegy

Zajímavé otázky, díky kterým lépe poznáte své kolegy

8. 2. 2024 , foto: istockphoto.com/Flamingolmages
Poznat své kolegy není vždy jednoduchý úkol. Během všedních pracovních dnů není na povídání dostatek času. Po práci bývají mnozí častokrát unaveni, a proto míří raději domů, čímž je společné posezení po práci spíše výjimkou než pravidlem. Chtěli byste poznat své kolegy po osobní stránce, nevíte však jak? Máme pro vás pár vtipných otázek, které můžete použít při teambuildingu, společné akci nebo i v průběhu běžného pracovního dne. Tyto vtipné otázky vám zaručeně pomohou prolomit ledy a dozvědět se o vašich kolezích něco nového.

1. S jakou osobou, živou nebo mrtvou, bys šel na večeři, pokud bys měl příležitost?

Nad odpovědí na tuto otázku se váš kolega zřejmě bude muset na chvíli zamyslet. Díky jeho odpovědi však máte možnost zjistit, kdo ho v životě nejvíce inspiroval, případně na co v životě klade důraz, což vám napoví víc o tom, jakým je člověkem.

2. Pokud by tvůj běžný den měl 25 hodin, jak bys využil hodinu navíc?

Všichni bychom si občas přáli, aby měl den o hodinu víc. Lépe bychom se vyspali, měli bychom více prostoru k relaxaci, stihli bychom si uvařit nebo bychom konečně šli do fitka. K čemu by hodinu navíc využili vaši kolegové? Jejich odpověď vám napoví, jak asi vypadá jejich život mimo kancelář.

3. Pokud by ses měl stát kýmkoli z této kanceláře, kdo by to byl a proč?

Trochu záludná otázka, která však může pobavit celý tým. Možná totiž dostanete zábavnou odpověď - například že by se vaši kolegové nejraději stali největším flákačem z týmu nebo by naopak nejraději byli šéfem, aby měli nejvíc peněz. Některé odpovědi vás však mohou překvapit a možná zjistíte, kdo z kanceláře má koho rád, koho obdivuje a proč tomu tak je. Tato otázka proto může skvěle pomoci k utužení kolektivu.

4. Které webové stránky nejčastěji navštěvuješ, když prokrastinuješ?

Stejně tak, jako prokrastinujete vy, nepochybně prokrastinují i vaši kolegové, tím si můžete být jisti. Jaký je však jejich oblíbený zabiják času? Tajně si v práci scrollují Facebook, sledují seriály, vyhledávají slevy na e-shopech nebo si ze zoufalství, že musí sedět v kanceláři, raději bookují víkendový pobyt? Zeptejte se jich a společně se pobavte nad odpověďmi.

5. Ve které podivné pozici nejraději sedáváš?

I když rad o tom, jak byste měli správně sedět, najdete všude spoustu (a to dokonce i u nás), většina z nás na ně vůbec nemyslí a místo toho při sezení střídá prapodivné polohy. Čím více hodin sedíme, tím více máme tendenci přibližovat se k různým akrobatickým kreacím. V jaké nejdivnější poloze rádi sedávají vaši kolegové? Nechte je svěřit se vám a pak si jejich sedací zvyky odpozorujte v kanceláři.

6. Jaký největší trapas se ti stal v práci?

Trapasům se zkrátka vyhnout nedokážeme. Ať už jsme nováčci nebo se ve firmě pohybujeme už nějaký ten pátek, jednou za čas se do trapné situace dostaneme všichni. Zkuste se proto s kolegy zabavit při společném sdílení pracovních trapasů. Nejen že je pracovní prostředí přesně tím, co vás spojuje, touto aktivitou se také vzájemně podělíte o zkušenosti, které vás v očích ostatních dělají lidskými.

7. Jaký je tvůj skrytý talent?

U některých skrytých talentů je lepší, když raději zůstanou skrytými. Někdo má schopnost hlasitě pískat, jiný dokáže usnout úplně všude a je téměř nemožné ho pak probudit. Co když má ale někdo z vašich kolegů skrytý talent, který on sám nepokládá za důležitý, ale ve skutečnosti je natolik zajímavý, že by se v něm mohl realizovat přímo v práci? Nikdy nevíte, jaké informace tato otázka odkryje, a proto se na ni neváhejte zeptat svých kolegů. 

8. Na koho z kanceláře se podle tebe můžeš spolehnout v krizové situaci?

Prostřednictvím této otázky můžete zábavnou a nenucenou formou zjistit, co si o vás kolegové ve skutečnosti myslí. Možná si nepřipadáte zrovna zodpovědně, i přesto by se však na vás někteří s důvěrou obrátili. Nebo zjistíte, že tichý kolega, který se moc neprojevuje a se kterým jste zatím nenašli společnou řeč, je právě tím, kdo drží celý chod kanceláře pohromadě.

9. Jaký byl tvůj nejhorší zážitek z pracovního pohovoru?

Pracovní pohovory umí dát člověku zabrat. Nepochybně jste už byli v situaci, kdy jste se účastnili jednoho pohovoru za druhým, ale pracovní příležitost prostě nepřicházela. Při velkém množství pohovorů člověk nejednou narazí i na situace, do kterých by se raději nedostal. Trapné chvíle způsobené stresem, zmatená HR snažící se zjistit, kdo vlastně jste v hromadě životopisů, nebo neseriózní jednání potenciálních zaměstnavatelů. Podělte se s kolegy o své nejhorší zážitky z pohovorů a zavzpomínejte s úsměvem na to, jaké to bylo předtím, než jste se ocitli ve společné kanceláři.

10. Jaký je tvůj tip pro dodržení deadlinu?

Díky této otázce možná zjistíte, jak ti nejpoctivější kolegové zvládají svou práci vždy s přehledem. A možná zjistíte, že na to žádný recept zkrátka nemají, všechno dělají na poslední chvíli stejně jako vy a ve skutečnosti se jen tváří, že jsou nad věcí. To však nezjistíte, dokud se nezeptáte.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Pracovní pohovor: Jak správně použít řeč těla?
24. 8. 2023

Pracovní pohovor: Jak správně použít řeč těla?

Jak být produktivní v práci na dálku? Poradíme vám!
11. 9. 2023

Jak být produktivní v práci na dálku? Poradíme vám!

Odmítli mě: Mám jim odepsat?
8. 4. 2024

Odmítli mě: Mám jim odepsat?