Co je micromanagement a jak ho řešit?

Co je micromanagement a jak ho řešit?

15. 4. 2024 , foto: istockphoto.com/NattakornManeerat
Micromanagement je termín, se kterým se v pracovním prostředí často setkáváme, ať už jako zaměstnanci nebo manažeři. Jeho vliv a důsledky však mohou být mnohem hlubší, než se na první pohled zdá. Jak rozpoznat micromanagement a co dělat, abychom se s ním úspěšně vypořádali? V tomto článku se podíváme na typické znaky micromanagementu a nabídneme několik užitečných strategií, jak mu čelit.

Co je micromanagement?

Micromanagement je způsob managementu, při kterém má šéf přehnanou potřebu kontrolovat své zaměstnance. Tato kontrola se vztahuje především na způsob plnění jednotlivých úkolů, to, jak dlouho zaměstnancům dané úkoly trvají a jaký je jejich postupný progres. Micromanager se snaží mít všechny pracovní činnosti zaměstnanců pod kontrolou a nedovolí jim učinit samostatná rozhodnutí.

Proč volí někteří šéfové micromanagement? Na tuto otázku sice nelze jednoznačně odpovědět, důvodů však může být hned několik. Může se například jednat o šéfa, který je posedlý kontrolou a potřebuje mít ve své pozici pocit dominance. I když vás tento příklad zřejmě napadl jako první, nemusí být vždy tou správnou odpovědí. Někteří micromanageři mohou mít strach ze selhání, cítí se být pod tlakem, a proto chtějí mít průběh projektů pod extrémní kontrolou.

Může se jednat také o nezkušeného manažera, který si je sebou nejistý a nechce to na sobě dát znát. Pokud se z vašeho šéfa náhle stane micromanager, je možné i to, že prochází osobními problémy a nechce, aby se mu sesypalo i pracovní zázemí. I když je velmi jednoduché mikromanagera odsoudit, myslete na to, že tato negativní praktika nemusí být z jeho strany vždy úmyslná.

Jak rozpoznat micromanagement?

Každý manažer má za úkol své zaměstnance určitým způsobem vést, rozdělovat jim pracovní úkoly a kontrolovat je. Kdy je však tato kontrola přehnaná? Podívejte se s námi na několik typických znaků micromanagementu:

  • Každý úkol vyžaduje souhlas – Pokud nemůžete v projektu udělat ani jeden malý krok, aniž by o tom váš šéf věděl a předem vám to schválil, je pravděpodobné, že máte co do činění s micromanagerem.
  • Soustředěnost na detaily – Má váš šéf ve zvyku kritizovat vás za detaily, jako jsou formátování textu v reportu, špatná organizace souborů nebo e-mail zformulován jinak, než si představuje? Micromanageři bývají častokrát zatížení na detaily, přičemž jim uniká širší a opravdu důležitý kontext.
  • Informace o každém postupu – Pro micomanagery je typické, že od svých zaměstnanců vyžadují pravidelné zprávy o každém postupu v projektu, a to i v případě, že se jedná o malý progres, nepatrný v širším kontextu.
  • Šéf musí být vždy v kopii – Jedním ze znaků micromanagementu je také to, že váš šéf požaduje být na kopii všech vašich e-mailů s klientem. Značí to totiž, že chce mít kompletní přehled o vaší aktivitě v reálném čase a zároveň nedůvěřuje způsobu, jakým s klientem komunikujete.
  • Neschopnost vedení – Pokud si myslíte, že je vedení micromanagera detailní a přehledné, opak je pravdou. Nedůvěra micromanagera v zaměstnance ve skutečnosti způsobí, že zaměstnanci ztratí přehled o tom, jakou pracovní činnost mají vykonávat, což zapříčiní, že většina úkolů skončí právě na odpovědnosti manažera.
  • Příliš složité instrukce – Ve snaze mít pod kontrolou každý detail jsou instrukce micromanagera často příliš složité, komplikované a nepřehledné, což zaměstnancům ztěžuje efektivní výkon práce.
  • Nedůvěra v zaměstnance – Pro micromanagement je typické, že šéfovi chybí dostatek důvěry vůči jeho zaměstnancům. Z toho následně pramení mnoho komplikací v plnění úkolů a komunikaci mezi oběma stranami.

Jak se s tím vyrovnat?

Pracovat pod vedením micromanagera není rozhodně příjemné ani snadné. Pokud jste se však ocitli v této situaci, zkuste se s tím vyrovnat následujícími kroky:

Pokuste se pochopit jeho chování

Jak jsme již zmiňovali, ne každý micromanager musí být člověkem, který si libuje v kontrole jiných. Možná se za jeho chováním skrývá nejistota, která micromanagement podněcuje. Pokuste se proto chování micromanagera pochopit dřív, než jej odsoudíte.

Získejte si jeho důvěru

Než se vrhnete do diskuse se svým manažerem, zamyslete se nad svou pracovní morálkou. Skutečně pracujete dostatečně poctivě a svědomitě? Splnili byste všechny pracovní úkoly správně a se stoprocentním nasazením, i kdybyste nad sebou neměli neustálou kontrolu? Pokud o tom nejste zcela přesvědčeni, pokuste se o to a uvidíte, jestli se vám nepodaří získat si jeho důvěru, abyž vám dopřál více osobní svobody a méně kontroly nad vaší prací.

Snažte se pochopit jeho požadavky

Chcete-li se vyhnout micromanagování, můžete zkusit pozorovat a předvídat požadavky svého šéfa. Pokud víte, že si každé pondělí žádá přehled aktivit z minulého týdne nebo že vás bude honit s evidováním nových dokumentů, udělejte to dřív, než vás o to požádá. Nejen že tak máte šanci vymanit se jeho přehnané kontrole, možná vás dokonce začne vnímat jako spolehlivého a vždy připraveného zaměstnance.

Navrhněte změnu

Pokud víte, že se váš šéf předtím nechoval jako micromanager a jedná se o náhlou změnu v jeho chování, případně máte-li co do činění s nezkušeným manažerem, navrhněte mu změnu. Jestli je mezi vámi důvěra, dejte mu najevo, že máte pocit, že je kontrola z jeho strany poněkud přehnaná. Možná se právě nachází ve stresové situaci a své chování si neuvědomil. Pokud však víte, že je micromanagement jeho dlouhodobou strategií již od začátku, otevřenou konfrontaci vám nedoporučujeme.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Přestávky v práci: Jak je využít naplno?
29. 8. 2024

Přestávky v práci: Jak je využít naplno?

Je fotka na životopisu důležitá?
7. 9. 2023

Je fotka na životopisu důležitá?

Fenomén quiet quitting a jak mu předejít
15. 8. 2024

Fenomén quiet quitting a jak mu předejít