V kterých státech světa se pracuje nejlépe a čím to je?

V kterých státech světa se pracuje nejlépe a čím to je?

2. 5. 2024 , foto: istockphoto.com/frantic00
Hledáte ideální místo pro svou kariéru? Víte, ve kterých státech světa se pracuje nejlépe? Pokud ne, připravte se na dávku inspirace. V tomto článku se podíváme na země, které nabízejí nejen skvělé pracovní příležitosti, ale také vysokou životní úroveň a vyváženost mezi prací a osobním životem. Začtěte se spolu s námi a objevte, kde by mohl být váš další profesní domov.

1. Švýcarsko

Švýcarsko patří rozhodně mezi nejlepší země pro život, je-li pro vás kariérní rozvoj prioritou. Ať už se jedná o finanční sektor, práci ve službách nebo ve farmaceutickém průmyslu, ve Švýcarsku budete mít dostatek prostoru pro kariérní rozvoj, stačí se chopit příležitosti. Kromě kariérních možností vás však rozhodně nezklame ani švýcarská životní úroveň, skvěle rozvinutá ekonomická struktura a dechberoucí příroda. Pokud jste fanouškem hor, jezer, čokolády a pracovních příležitostí, Švýcarsko je pro vás rozhodně to pravé.

2. Německo

Přítomnost Německa v tomto žebříčku vás pravděpodobně nepřekvapuje. Jedna z ekonomicky nejsilnějších evropských zemí se kromě vysoké životní úrovně může pyšnit i úžasným technologickým sektorem, který láká nejednoho nadšence do technologií. Německo se však vyznačuje inovativním přístupem k práci a neustálou snahou rozvíjet nové technologie, díky čemuž vás nuda v práci rozhodně nečeká. Postupným a výrazným rozvojem startupů a jejich kultury zároveň Němci v posledních letech začali klást důraz na work-life balance, proto se dnes v mnoha firmách již setkáte s flexibilní pracovní dobou, možností home officu nebo dokonce čtyřdenním pracovním týdnem.

3. Kanada

Díky vysoké životní úrovni patří Kanada již dlouhodobě mezi země, které si dokážou přilákat mnoho skvělých zahraničních zaměstnanců. Kanada se vyznačuje skvěle rozvinutým technologickým průmyslem, finančním sektorem a zdravotnictvím, takže o práci v jednom z těchto odvětví rozhodně nebudete mít nouzi. Kanadský vzdělávací systém rovněž patří mezi světovou špičku, takže pokud uvažujete nad studentskou stáží, také neuděláte krok vedle. Díky multikulturnímu prostředí se zároveň nemusíte bát, že byste v Kanadě nezapadli.

4. Austrálie

Pokud patříte mezi milovníky tepla a pláží, Austrálie je pro vás rozhodně tou pravou volbou! I přes pohodový a klidný životní styl s vysokým důrazem na work-life balance má totiž velmi silnou ekonomiku a skvěle rozvinuté IT, finančnictví, zdravotnictví a strojírenství. Kromě okouzlující přírody a rozlehlých pláží na vás čekají i moderní města plná mrakodrapů a pokročilé infrastruktury. Úředním jazykem v Austrálii je navíc angličtina a do jejího multikulturního obyvatelstva určitě hravě zapadnete.

5. Nizozemsko 

Nizozemsko je v Evropě známé svou vysokou životní úrovní, proto nepřekvapí, že patří mezi země, ve kterých se takto také pracuje nejlépe. Nizozemci patří mezi průkopníky vědy a výzkumu, a to především v otázkách životního prostředí a udržitelných zdrojů energie. Pokud tedy patříte mezi zastánce udržitelného životního stylu a ekologické otázky vám nejsou cizí, je možné, že si v Nizozemsku najdete nejen přátele, ale i úspěšnou kariéru. Hlavně si nezapomeňte zabalit kolo!

6. Jižní Korea          

Pokud jste soutěživí, nebojíte se konkurence a práce je zároveň vaším koníčkem, rozhodně se neztratíte v Jižní Koreji. Zvláště pokud mezi oblast vašeho zájmu patří automobilový a technologický průmysl či elektronika. V této zemi si různé druhy průmyslu zakládají především na inovaci, pokud tedy patříte mezi vizionáře, nemusíte se bát, že byste si v této zemi nenašli práci snů. Pracovní morálka v Jižní Koreji je však opravdu tvrdá, proto se připravte na spoustu přesčasů.

7. Dánsko 

Pokud jste stále studentem nebo jste právě ukončili studium, rádi byste si zkusili život v zahraničí a nasbírali při tom kariérní zkušenosti, Dánsko pro vás může být tím pravým. Mnoho dánských univerzit nabízí bezplatné studium i pro zahraniční studenty, kteří mohou studovat v angličtině, což je bezpochyby obrovskou výhodou. V Dánsku najdete také absolventské praxe, ve kterých vám bude stačit plynulá angličtina. Mimo jiné je Dánsko již dlouhá léta pokládáno za jednu z nejšťastnějších zemí světa, k čemuž přispívá i důraz na work-life balance, skvělé zdravotnictví a systém veřejného pojištění, silná ekonomika či pokroková předškolní péče. 

8. Nový Zéland 

Podobně jako Austrálie, i Nový Zéland se vyznačuje uvolněným a pomalejším pracovním tempem. Přesto patří jeho ekonomika na přední místa žebříčků, proto se o práci či životní úroveň bát nemusíte. Díky rozmanité přírodě nabízí Nový Zéland kariérní možnosti nejen v oblastech technologie či zdravotnictví, ale také v turismu a zemědělství. Navíc není vůbec neobvyklé, že ve větších městech pracují lidé ze zahraničí, kterým život v této zemi usnadňuje mimo jiné i používání angličtiny jako úředního jazyka.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Přírodní dekorace: Tipy na vhodné kytky do kanceláře
1. 2. 2024

Přírodní dekorace: Tipy na vhodné kytky do kanceláře

5 tipů: Jak být úspěšný zaměstnavatel
12. 10. 2023

5 tipů: Jak být úspěšný zaměstnavatel

Přátelství na pracovišti: Je třeba mít hranice?
21. 3. 2024

Přátelství na pracovišti: Je třeba mít hranice?