Tipy pro studenty: Jak získat pracovní zkušenosti?

Tipy pro studenty: Jak získat pracovní zkušenosti?

9. 11. 2023 , foto: iStock.com/monkeybusinessimages
Většina studentů touží po absolvování prvních let studia přenést své znalosti do praxe, zjistit, jak funguje pracovní prostředí, a začít se pomalu připravovat na výkon své vysněné práce. Získat potřebné pracovní zkušenosti však může být pro dosud nezkušeného studenta náročné. Pokud nevíte, kde začít, přinášíme vám několik tipů, díky kterým získáte malý přehled studentských možností k získání pracovních zkušeností.

Univerzitní praxe

Nejjednodušším způsobem, jakým můžete získat praxi v oboru bez předchozích pracovních zkušeností, jsou univerzitní praxe. Téměř všechny univerzity nabízejí studentské praxe s vyhrazenými místy přímo pro studenty jednotlivých oborů univerzity.

V některých studijních oborech jsou několikatýdenní praxe povinnou součástí studia a studentovi je tak nalezeno pracovní místo univerzitou. Pokud je to i váš případ, zkuste během vaší praxe získat cenné kontakty v pracovním prostředí a po skončení povinné praxe se informujte, zda by pro vás existovala možnost v praxi pokračovat, případně jestli vám zkušenější kolegové nemohou doporučit jiné pracovní místo.

Některé studijní obory sice nemají povinné praxe, avšak existují volná, většinou placená pracovní místa v rámci univerzity, která jsou také určená přímo pro studenty jednotlivých oborů. Zkuste se o této možnosti blíže informovat na webových stránkách vaší univerzity.

Zahraniční stipendia

Pokud jste o něco odvážnější, máte rádi výzvy a nedělají vám problém cizí jazyky, můžete se ucházet o stipendium, které vám umožní práci v zahraničí. I když vás tato zkušenost obohatí především osobnostně, v životopisu rozhodně zaujme nejednoho budoucího zaměstnavatele. Kromě cenných pracovních zkušeností získáte navíc možnost cestovat a poznávat svět.

Mezi nejznámější programy nabízející zahraniční stipendia patří Erasmus+. O toto stipendium můžete požádat přímo přes vaši univerzitu, která vám navíc pomůže s veškerou potřebnou administrativou. V posledních letech se velké oblibě těší také program Work & Travel, který nabízí především letní stáže. Existují však i mnohé jiné programy, přičemž výběr toho pravého záleží hlavně na typu práce a preferované destinaci.

Stáže a trainee programy

Pracovní zkušenosti můžete vyhledávat i mimo univerzitní prostředí. Mnohé společnosti dnes pravidelně nabízejí stáže a trainee programy určené studentům vysokých škol. Tyto programy obvykle trvají několik měsíců a jsou časově zvládnutelné při studiu.

Výhodou těchto programů je, že pokud se v průběhu stáže osvědčíte, je pravděpodobné, že vám ve společnosti později nabídnou pracovní místo. Podstatou trainee programů totiž není jen dát studentům možnost získat pracovní zkušenosti, ale také najít potenciální nové zaměstnance pro danou společnost. Kromě cenných pracovních zkušeností tak můžete získat také svou první kariérní příležitost.

Dobrovolnictví

Není jednoduché prosadit se na pracovním trhu jako student bez předchozích pracovních zkušeností, neboť soupeříte častokrát s již zkušenými uchazeči s ukončeným studiem. Jednou z příležitostí, kde lze získat potřebné zkušenosti, jsou proto dobrovolnické činnosti.

Ať už je řeč o dobrovolnictví v rámci univerzity nebo mimo ni, jedná se o skvělý způsob, jakým získáte nejen potřebné pracovní zkušenosti, ale také dokážete budoucím zaměstnavatelům, že máte upřímnou motivaci a snahu se ve vašem oboru rozvíjet. Výhodou dobrovolnictví je zároveň jeho dostupnost. Jelikož se jedná o neplacenou práci, počet přijatých uchazečů bývá zpravidla vyšší. V dobrovolnické činnosti navíc zaváží především motivace a chuť do práce, což může být velkou výhodou právě pro studenty, jimž zatím chybí předchozí pracovní zkušenosti.

Práce na zkrácený úvazek

Rozhodně nejoblíbenější možností mezi studenty v současnosti je právě práce na zkrácený úvazek. Výhodou práce na zkrácený úvazek je především možnost širokého výběru, díky jemuž máte příležitost zaměstnat se přímo na pracovní pozici, již byste se chtěli v budoucnu věnovat. Většina studentů si volí tuto možnost také kvůli finančnímu ohodnocení.

Nevýhodou práce na zkrácený úvazek je především náročnost časové organizace práce a studia zároveň. To, zda budete práci vedle školy zvládat, záleží do velké míry na pochopení vašeho zaměstnavatele a jeho ochotě vyhovět vašim časovým možnostem.

Další z nevýhod práce na zkrácený úvazek je, že na pracovním trhu soupeříte častokrát s uchazeči, kteří jsou zkušenější a více kvalifikovaní k výkonu dané práce. Hledání si práce vám proto může trvat výrazně déle než v případě univerzitních praxí či dobrovolnických aktivit.

 

Ať už si vyberete kteroukoli z možností, nezapomeňte vyzdvihnout své dosavadní znalosti a schopnosti ve strukturovaném životopisu, se kterým vám také rádi poradíme.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Syndrom vyhoření: Co o něm vědět?
19. 2. 2024

Syndrom vyhoření: Co o něm vědět?

Malý návod, jak odmítnout neúspěšné kandidáty
23. 11. 2023

Malý návod, jak odmítnout neúspěšné kandidáty

5 tipů: Jak zvládnout pracovní pohovor?
10. 8. 2023

5 tipů: Jak zvládnout pracovní pohovor?