Rekvalifikace aneb jak na změnu profese

Rekvalifikace aneb jak na změnu profese

8. 1. 2024 , foto: istockphoto.com/francescoch
Kariérní sny jsou součástí života většiny z nás. V dětství jsme chtěli být kosmonauty nebo filmovými hvězdami, v dospívání se však naše kariérní cesta přirozeně posunula určitým směrem. Někdy se však stane, že i po vystudování vysněného oboru máme pocit, že pro nás naše práce není ta pravá. Nebo zjistíme, že o absolventy daného oboru není na trhu práce takový zájem. Co dělat v takovém případě? Přinášíme vám potřebné informace o rekvalifikačních kurzech, které vám pomohou lépe si uvědomit, že ke změně profese není nikdy pozdě.

Co je to rekvalifikace? 

Rekvalifikace znamená změnu nebo rozšíření vaší stávající kvalifikace. Jsou případy, kdy k rekvalifikaci nepotřebujete nic jiného než snahu, úsilí a upřímný zájem, které vám pomohou získat vysněnou pracovní pozici. Některé pozice však vyžadují odborné osvědčení. V takovém případě je třeba, abyste absolvovali rekvalifikační kurz, který má zpravidla trvání 3-6 měsíců. Abyste však po absolvování kurzu odborné osvědčení skutečně získali, dohlédněte při výběru kurzu na to, aby měl daný kurz platnou akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Bojíte se, že máte pro absolvování rekvalifikace příliš vysoký věk nebo jste naopak skončili vysokou školu, a tak vám nepřijde možnost změny oboru vhodná? Nemusíte mít obavy, rekvalifikační kurzy jsou skutečně pro každého, a není neobvyklé, že se jich účastní lidé každé věkové kategorie.

Na které pracovní pozice je možné se rekvalifikovat? 

Rekvalifikovat se můžete prakticky na jakoukoli pozici, která nevyžaduje odborné vzdělání v podobě vysokoškolského studia. Na právnické, lékařské nebo vyšší pedagogické pozice se tedy bez příslušného studia jen s pomocí rekvalifikačního kurzu nedostanete. Přesto je však výběr rekvalifikačních kurzů rozsáhlý. Mezi nejpopulárnější rekvalifikační kurzy patří právě ty, jež jsou spojeny s prací v online prostředí. Ať už se jedná o online marketing, informační technologie, grafiku nebo pozici SAP konzultanta, nabídka je široká. 

Populární jsou také rekvalifikační kurzy zaměřené na dělnické profese, jako jsou elektrikáři, řidiči vysokozdvižných vozíků, zámečníci, a dokonce i skladníci. Rekvalifikovat se můžete i na práci tesaře, kuchaře, personalisty nebo účetního. Záleží jen na vaší preferenci a volbě vysněné kariéry.

Jak se přihlásit k rekvalifikačnímu kurzu? 

Existuje několik způsobů, jak se můžete rekvalifikačního kurzu zúčastnit. Pokud chcete úplnou změnu kariéry, přičemž už přesně víte, kterým směrem se chcete ubírat, nebo chcete jen rozšířit dosavadní znalosti ve stejném oboru, můžete si rekvalifikační kurz najít sami. Na internetu najdete širokou nabídku nejen prezenčních kurzů, ale také různých webinářů a online školení. Stačí vyplnit přihlášku, zaplatit poplatek a dodržet všechny podmínky určené k absolvování kurzu. V tomto případě máte sice naprosto volnou ruku ve výběru kurzu, náklady za kurz si však hradíte vy sami v plném rozsahu.

Některé kurzy můžete absolvovat i prostřednictvím vašeho zaměstnavatele, pokud nabízí jako firemní benefit pravidelné vzdělávání zaměstnanců. Právě této možnosti můžete využít v případě, že nechcete zcela změnit vaši kariéru, ale  jen získat nové znalosti a dovednosti. Tyto kurzy bývají zpravidla v plné výši hrazeny zaměstnavatelem. Existuje také možnost kurzů u zaměstnavatele určených pro zaměstnance, kteří jsou ohroženi ztrátou zaměstnání. V tomto případě se na finančním hrazení kurzu může podílet i úřad práce.

Kdy vám rekvalifikaci hradí úřad práce? 

Na rekvalifikační kurz se můžete přihlásit také přímo přes úřad práce. V tomto případě je však proces o něco složitější a k získání možnosti absolvovat rekvalifikační kurz musíte splnit několik podmínek. Základním předpokladem je, že musíte být v evidenci úřadu práce registrováni jako uchazeč nebo zájemce o zaměstnání. Na tom, jak dlouho jste v evidenci, v tomto případě nezáleží.

Následně úřad práce posoudí, zda je pro vás rekvalifikace nutná. To znamená, že pokud je vám úřad práce schopen najít zaměstnání ve vašem oboru, rekvalifikace vám uznána nebude. Zda vám úřad práce na základě této podmínky rekvalifikaci povolí, budou dále zohledňovat okolnosti, zda splňujete podmínky pro daný rekvalifikační kurz, například na základě vašeho nejvyššího dosaženého stupně vzdělání, dovedností nebo jiných odborných znalostí. To však stále není všechno. I když splňujete všechny výše uvedené požadavky na rekvalifikaci, může vám být vaše žádost zamítnuta v případě, že po pracovní pozici, o kterou máte zájem, v aktuálním období není poptávka.

Pokud vám však bude schválena rekvalifikace úřadem práce, měli byste vědět, že kromě nákladů spojených se samotným kurzem vám je úřad práce schopen hradit i náklady spojené například s cestováním či pojištěním.

Jste v evidenci úřadu práce, ale přesto byste rádi absolvovali vámi vybraný kurz?

Pokud jste v evidenci úřadu práce vedeni jako uchazeč nebo zájemce o zaměstnání a sami jste si našli a vybrali rekvalifikační kurz, který byste rádi absolvovali, je to možné. Váš požadavek však musí opět nejprve projít schvalovacím procesem jako v případě rekvalifikačního kurzu zprostředkovaného úřadem práce. V tomto případě si navíc kurz budete hradit jako samoplátce.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Vtipy o práci: Pobavte své kolegy!
5. 2. 2024

Vtipy o práci: Pobavte své kolegy!

Zkušební doba: Návod jak ji úspěšně zvládnout
21. 8. 2023

Zkušební doba: Návod jak ji úspěšně zvládnout

Šikana na pracovišti: Na koho se obrátit?
22. 2. 2024

Šikana na pracovišti: Na koho se obrátit?