Příklady nejhorších otázek z pracovních pohovorů

Příklady nejhorších otázek z pracovních pohovorů

18. 7. 2024 , foto: istockphoto.com/Siphotography
Pracovní pohovory bývají pro všechny kandidáty stresující. O to více, když čelí nevhodným otázkám. Některé běžné otázky z pohovorů vám ale nemusí přinést požadované informace a mohou kandidáty zbytečně uvést do rozpaků. V tomto článku se proto podíváme na příklady nejhorších otázek z pracovních pohovorů a ukážeme vám, jak se jim vyhnout pro efektivnější a příjemnější konverzaci.

 1. Řekněte nám něco o sobě

I když tato otázka patří mezi běžné otázky často pokládané na pracovních pohovorech, nejedná se o nejlépe zvolenou otázku k uvedení konverzace. Přestože na této otázce není nic nevhodného, jedná se o velmi neefektivní otázku. Tato otázka je totiž hodně obecná a dává kandidátovi příležitost odpovědět způsobem, který zaměstnavateli neřekne žádnou podstatnou informaci. Chcete-li nenuceně zahájit konverzaci a zároveň se o kandidátovi dozvědět více, připravte si pro něj konkrétnější otázky týkající se jeho dosavadní práce.

 2. Proč bychom vás měli najmout? 

I když je pochopitelné, že chce zaměstnavatel touto otázkou zjistit, jak adekvátní zkušenosti má kandidát na danou pozici, formulace této otázky působí poněkud agresivně. Kandidát je touto otázkou obvykle zahnán do kouta a v panice odpoví, že má o pozici skutečně vážný zájem. Chcete-li vědět více o pracovních zkušenostech kandidáta, otevřeně se ho zeptejte, které z jeho dosavadních pracovních zkušeností by podle svého názoru mohl využít ve vaší společnosti.

3. Proč odcházíte z aktuálního zaměstnání? 

Lidé poměrně často mění zaměstnání v případě, že se neshodnou s vedením firmy. Dalšími důvody bývají i chaotické pracovní postupy, špatná firemní kultura či nedostatečné platové ohodnocení. Pokud tedy nechcete uchazeče nepřímým způsobem zahnat do úzkých tím, že ho možná podnítíte ke kritizování své poslední pracovní zkušenosti, této otázce se na pohovoru raději vyhněte. Chcete-li zjistit, proč se kandidát uchází o práci právě u vás, zeptejte se ho raději, co ho na vaší pracovní nabídce zaujalo. 

4. Jaká je vaše největší slabina? 

Opět jedna z otázek poměrně často pokládaných na pracovních pohovorech. I když se jedná o otázku, která má za úkol dát kandidátovi prostor pro sebekritiku, obvykle zaměstnavateli neřekne žádné informace, které by byly důležité v procesu samotného výběrového řízení. Chcete-li odhalit slabiny kandidáta, případně zjistit, zda dokáže uvažovat sebekriticky, zeptejte se ho například na to, v jakých kariérních oblastech by se chtěl v budoucnu zlepšit a dál rozvíjet.

5. Jaké je vaše aktuální platové ohodnocení? 

Tato otázka se týká důvěrné osobní informace, a proto se jí za všech okolností vyhněte. Platové ohodnocení je dohoda výhradně mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, proto tuto informaci nemůžete od žádného kandidáta požadovat. Pokud vás zajímá, jaké platové ohodnocení si daný uchazeč představuje, zeptejte se ho na to otevřeně.

6. Kde se vidíte za 3/5/10 let? 

I když všichni máme své sny a plány, jejich uskutečnění často závisí na mnoha vnějších faktorech a okolnostech. Život se neustále mění, a proto nemůžete očekávat, že bude mít kterýkoli kandidát na pohovoru hned jasno v tom, kde se vidí za několik let. Pokud si chcete při pohovoru ověřit, zda uchazeč bere svou práci seriózně, doporučujeme vám zvolit jinou formu otázky. Můžete se ho například zeptat, jestli by se v příštích letech ve svém kariérním odvětví i nadále rád rozvíjel. Pokud si původní otázkou naopak chcete otestovat loajalitu kandidáta, nedoporučujeme vám to. Je totiž poněkud předčasné očekávat věrnost firmě od uchazeče, jež zatím ani neprošel pracovním pohovorem.

Témata, kterým se při pohovoru rozhodně vyhněte:

Následující témata osobního charakteru patří na pohovorech mezi tabuizovaná, přičemž je v některých případech požadování těchto informací dokonce nezákonné, proto se jim rozhodně vyhýbejte: 

·        Zdravotní stav a mentální zdraví,

·        otázky týkající se rodiny, jejího plánování či mateřské dovolené,

·        politické názory a preference,

·        náboženství,

·        otázky týkající se genderové identity či sexuální orientace,

·        důvěrné dotazy o předchozím zaměstnání (např. firemní postupy, platové podmínky, výše obratů ve firmě).

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz

Také by vás mohlo zajímat:

Vyšší plat? Návod, jak si požádat o zvýšení platu
16. 11. 2023

Vyšší plat? Návod, jak si požádat o zvýšení platu

Workoholismus: Jak poznáte, že pracujete příliš
4. 7. 2024

Workoholismus: Jak poznáte, že pracujete příliš

Všechno nejlepší! Co dát k narozeninám kolegům?
30. 10. 2023

Všechno nejlepší! Co dát k narozeninám kolegům?