Chci nahoru! Tipy jak požádat o povýšení

Chci nahoru! Tipy jak požádat o povýšení

12. 8. 2024 , foto: istockphoto.com/andrei_r
Toužíte po kariérním růstu, avšak nevíte, jak si o povýšení správně říct? V tomto článku vám přinášíme praktické rady a postupy, jak zvýšit své šance na získání vyšší pozice. Zjistěte, kdy je nejlepší čas na žádost, jak se na rozhovor připravit a čemu se při žádosti vyhnout. Přečtěte si naše tipy a připravte se na úspěšné vyjednávání o vaší budoucí kariéře.

Kdy si požádat o povýšení?

1. Převzali jste nové pracovní povinnosti a větší zodpovědnost

Když se vaše pracovní náplň rozšíří a vy na sebe vezmete nové pracovní povinnosti, nastal ideální čas zvážit žádost o povýšení. Tato změna totiž často znamená, že se vám podařilo prokázat schopnost zvládat náročnější úkoly a větší zodpovědnost, což jsou klíčové důvody pro získání vyšší pozice. Před žádostí o povýšení je dobré dokumentovat tyto změny a připravit se na rozhovor s nadřízeným, kde mu podrobně vysvětlíte, jak jste se s novými výzvami vypořádali.

2. Vaše práce přímo přispěla k růstu firmy

Pokud jste svou prací přispěli k významnému růstu či úspěchu firmy, měli byste zvážit žádost o povýšení. Úspěchy firmy mohou zahrnovat zvýšení tržeb, získání nových klíčových zákazníků nebo dokončení důležitých projektů. Připravte si konkrétní příklady a čísla, která dokládají váš přínos. Při žádosti o povýšení zdůrazněte, jak vaše úsilí a výsledky přinesly firmě měřitelné výsledky a proč si zasloužíte uznání ve formě vyšší pozice.

3. Zdokonalili jste se a získali jste nové znalosti v oboru

Pravidelné vzdělávání a získávání nových znalostí a dovedností ve vašem oboru je dalším důvodem, proč byste mohli zvážit žádost o povýšení. Absolvování kurzů, získání certifikátů nebo účast na odborných školeních ukazuje vaši ochotu se v oboru neustále zlepšovat a přinášet do firmy nové poznatky. Při žádosti o povýšení také předložte důkazy o vašem dalším vzdělávání a vysvětlete, jak tyto nové dovednosti přispívají k lepšímu plnění pracovních povinností.

Jak si požádat o povýšení?

1. Promyslete si, čeho chcete dosáhnout

Než si požádáte o povýšení, důkladně si rozmyslete, čeho vlastně chcete dosáhnout. Máte zájem o vyšší pozici z důvodu kariérního růstu nebo vás zajímá spíše vyšší platové ohodnocení? Jasně si definujte své kariérní cíle a zvažte, jak vám k nim vyšší pozice může dopomoci. Uvědomte si, jaké nové odpovědnosti a výzvy byste chtěli přijmout a jak by vás tato změna mohla profesně i osobně posunout. Mít jasno v tom, proč chcete povýšení, vám totiž vždy pomůže přesvědčivěji argumentovat před nadřízeným.

2. Zjistěte, co všechno vyšší pozice obnáší

Před požádáním o povýšení je důležité si nejprve zjistit, co vyšší pozice ve vaší firmě obnáší. Prozkoumejte, jaké požadavky, odpovědnosti a dovednosti jsou nezbytné pro tuto roli. Promluvte si například s kolegy, kteří již tuto pozici zastávají, a zjistěte, jaké jsou jejich zkušenosti. Tímto způsobem se připravíte na to, co vás čeká, abyste mohli lépe vysvětlit, proč jste právě vy vhodným kandidátem pro danou pozici.

3. Domluvte si s šéfem osobní schůzku

Jakmile máte jasno ve svých cílech a víte, co vyšší pozice ve firmě obnáší, domluvte si s šéfem osobní meeting. Vyberte vhodný čas a místo, kde budete mít dostatek klidu a prostoru pro otevřenou a konstruktivní diskuzi. Připravte se na tento rozhovor předem, aby vaše argumenty byly přesvědčivé a dobře strukturované. Osobní schůzka je nejlepším způsobem k osobnímu a detailnímu projednání vašeho požadavku na povýšení.

5. Zdůrazněte své silné stránky a důvody k povýšení

Během schůzky se šéfem zdůrazněte své silné stránky a konkrétní důvody, proč si myslíte, že si povýšení zasloužíte. Připravte si také konkrétní příklady svých úspěchů pro firmu, které jasně demonstrují vaši hodnotu a dosavadní přínos. Ukážete tím, že jste nejen schopní, ale také připravení na vyšší odpovědnost a náročnější úkoly.

Čemu je lepší se vyhnout?

1. Nesrovnávejte se s ostatními

Při žádosti o povýšení se vyhněte srovnávání se s ostatními kolegy. Zdůrazňování toho, že někdo jiný byl povýšen a vy si myslíte, že si to zasloužíte více, může působit negativně a kontraproduktivně. Zaměřte se raději na své vlastní úspěchy, dovednosti a přínosy pro firmu. Vaše žádost by měla být především postavena na tom, co jste dokázali vy sami a díky čemu jste skvělým a perspektivním zaměstnancem. 

2. Nebuďte na setkání nepřipraveni

Jít na schůzku s nadřízeným nepřipravený může značně snížit vaše šance na úspěch. Před schůzkou si proto důkladně promyslete své argumenty, sepište si konkrétní příklady svých úspěchů a připravte se na možné dotazy. Nepřipravenost může působit dojmem, že nejste dostatečně zodpovědní nebo motivovaní, což pak může negativně ovlivnit rozhodnutí o vašem požadavku.

3. Nemyslete si, že MUSÍTE být povýšeni

Při žádosti o povýšení je důležité si uvědomit, že na povýšení nemáte automatický nárok. Nemyslete si, že máte povýšení jisté jen proto, že jste ve firmě nějakou dobu. Přístup, který naznačuje, že si povýšení zasloužíte bez ohledu na vaše výkony, může na zaměstnavatele působit arogantně. Místo toho se zaměřte na to, abyste jasně a objektivně ukázali své dosavadní hodnoty a přínosy pro firmu.

4. Držte své emoce pod kontrolou

Při rozhovoru o povýšení je klíčové držet své emoce pod kontrolou. I když jste nadšení nebo nervózní, snažte se zůstat klidní a profesionální. Nevhodné emoční projevy, ať už jde o hněv, frustraci nebo nadměrné nadšení, mohou působit neprofesionálně a negativně ovlivnit vnímání vaší žádosti. Udržujte jasnou a věcnou komunikaci, která lépe zdůrazní vaši připravenost na vyšší odpovědnost.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Jak znovu nalézt entuziasmus v práci?
6. 11. 2023

Jak znovu nalézt entuziasmus v práci?

Nový rok, nová kariérní předsevzetí: Najděte ty své!
1. 1. 2024

Nový rok, nová kariérní předsevzetí: Najděte ty své!

Online prezentace aneb jak na úspěšné online setkání
9. 9. 2024

Online prezentace aneb jak na úspěšné online setkání