Lži zaměstnavatelů: Čemu u pohovoru nevěřit

Lži zaměstnavatelů: Čemu u pohovoru nevěřit

30. 11. 2023 , foto: iStockPhoto.com/fizkes
Při pracovních pohovorech se často setkáváme s příběhy o uchazečích, kteří si přikrášlili své životopisy a zveličili pracovní zkušenosti za účelem získat tu nejlepší pracovní pozici. I zaměstnavatelé však usilují získat pro svou firmu jen ty nejlepší zaměstnance, proto se i oni občas přikloní ke zkreslování okolností či drobným lžím. Jaké jsou nejčastější lži, které zaměstnavatelé prezentují na pracovních pohovorech? Odhalte spolu s námi některé z nich.

1. „Zůstaneme v kontaktu a ozveme se vám, když pro vás budeme mít vhodnou pracovní příležitost.“

Jedna z nejčastějších lží zaměstnavatelů, které by žádný uchazeč neměl věřit. Po ukončení výběrového řízení a výběru ideálního kandidáta se totiž většinou žádná firma už neohlíží po životopisech neúspěšných kandidátů. I když je v některých společnostech pravidlem uchovávat všechny záznamy o uskutečněných výběrových řízeních, není příliš pravděpodobné, že se k nim personalista vrátí při vyhlášení nového výběrového řízení. Uslyšíte-li od zaměstnavatele tuto větu, neměli byste ji brát vážně a doufat, že vás jednoho dne kontaktují.

2. Výše platu na základě zkušeností

Tento bod v inzerátu sice dává uchazeči naději, že budou jeho zkušenosti odměněny vyšším platem, ve skutečnosti se ale jedná o malý trik společnosti, kterým se snaží na danou pozici přilákat co nejzkušenější uchazeče. Výše nabízeného platu se totiž nejčastěji odvíjí od druhu pracovní pozice a pracovního odvětví, proto byste se měli řídit spíše průměrnou výší platu pro pracovní pozici, o níž se ucházíte. Tu si můžete ověřit také na platformě PrůměrnéPlaty.cz.

3. Firemní benefity

Flexibilní pracovní doba, možnost neomezené dovolené, konkurenční platové podmínky... Existuje mnoho pracovních benefitů, které znějí na první poslech lákavě a společnost jimi prezentuje firemní kulturu, která usiluje vyjít svým zaměstnancům vstříc. Všechny tyto benefity v sobě však mohou skrývat háček, o kterém se na pracovním pohovoru nedozvíte. Flexibilní pracovní doba vůbec není tak flexibilní, jak se na první pohled může zdát, neomezenou dovolenou získáte jen když během ní budete pracovat na dálku a vyšší platové ohodnocení je vám slíbeno za pracovní výkon, který není fyzicky možné splnit. I když si mnohé společnosti na firemní kultuře zakládají a nabízené benefity vnímají jako příjemné odměny pro zaměstnance, na začátku je lepší nebrat všechny přísliby stoprocentně vážně.

4. Příležitost kariérního rozvoje

Tato lež se nejčastěji týká seniorních pracovních pozic. Když se o pracovní pozici uchází velmi zkušený uchazeč, zaměstnavatel se mu často snaží dát najevo, že bude mít v jeho společnosti i přes své bohaté zkušenosti mnoho příležitostí k dalšímu kariérnímu rozvoji a vzdělávání. V mnoha případech se však tyto sliby liší od skutečnosti a po přijetí pracovní nabídky si zaměstnanec uvědomí, že vykonává pořád tutéž rutinní práci.

5. Flexibilní pracovní doba a možnost home office

Obzvlášť v posledních letech se firemní benefit v podobě home officu rozmohl v mnoha pracovních odvětvích. Většina společností svým zaměstnancům běžně umožňuje možnost příležitostného home officu. Přesto je však třeba dát si pozor na to, zda to tak v praxi opravdu funguje, nebo se jedná o frázi, kterou zaměstnavatelé uchazeče lákají do své společnosti. Často se totiž stává, že v praxi pak možnost home officu není zdaleka tak běžná a zaměstnanec může pracovat z domova jen ve skutečně výjimečných případech. Příslib home officu je tedy na pracovním pohovoru třeba brát s rezervou, stejně jako možnost flexibilní pracovní doby.

6. Intenzivní zaškolení ve zkušební době

Zatímco zaškolení ve zkušební době představuje zcela běžnou praxi, kterou rozhodně můžete očekávat od každého zaměstnavatele, pojem jako intenzivní zaškolení může být zavádějící. Rozhodně neočekávejte, že společnost vyhradí na vaše zaškolení specifického zaměstnance, který se vám bude věnovat po celou dobu zaškolení. Všichni zaměstnanci ve firmě mají své vlastní povinnosti a pracovní náplň, kterou musí plnit. Nespoléhejte se proto na to, že budete po celou dobu zaškolení pod nepřetržitou kontrolou jiných zaměstnanců a snažte se samostatně provádět co nejvíce činností. Požádat o pomoc, pokud jste si něčím nejistí je však samozřejmostí a neměli byste na to zapomínat.

7. Zvýšení platu po několika měsících

Ve skutečnosti neexistuje způsob, kterým vám zaměstnavatel může skutečně zaručit zvýšení platu po několika měsících ve firmě. Obvykle se jedná o příslib, který sice přiláká mnohé uchazeče, jeho realizace je však možná až v nedohledné budoucnosti. Zvýšení platu zaměstnanec nejčastěji získá až díky povýšení na vyšší pracovní pozici.

I když patří všechny tyto body mezi nejčastější lži zaměstnavatelů, neznamená to, že každá společnost, která vám něco podobného přislíbí vám nepochybně klame. Je však důležité, abyste hlavně v průběhu pracovního pohovoru nebyli nadšeni ze všech příslibů a výhod, které vám zaměstnavatel nabídne, a přistupovali k nim raději obezřetně.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

I v práci je třeba pít: Tipy pro správný pitný režim
13. 11. 2023

I v práci je třeba pít: Tipy pro správný pitný režim

Přestávky v práci: Jak je využít naplno?
29. 8. 2024

Přestávky v práci: Jak je využít naplno?

Jak pracovat na dálku a nezbláznit se
13. 6. 2024

Jak pracovat na dálku a nezbláznit se