Jak být produktivní v práci na dálku? Poradíme vám!

Jak být produktivní v práci na dálku? Poradíme vám!

11. 9. 2023 , foto: iStock.com/dusanpetkovic
Práce na dálku je novodobým fenoménem, který se rozšířil především v období pandemie. Ať už pracujete z domova občasně nebo trvale, určitě víte, že domácí prostředí má na naši produktivitu jiný dopad než sezení v kanceláři. Jak je možné zvýšit vaši produktivitu při práci na dálku? Nabízíme vám několik jednoduchých tipů.

Zorganizujte si den

I když se při práci na dálku člověku nabízí využít pohodlí domácího prostředí pro práci z postele a v pyžamu, není to zrovna nejlepší volba z hlediska pracovní produktivity. Doporučujeme vám proto si nastavit pravidelnou ranní rutinu, která vás nabudí a motivuje do práce. Zkuste například začít tím, že si nastavíte budík o něco dřív, ustelete postel, osprchujete se a vezmete si čisté oblečení.

Vhodným tipem pro zvýšení produktivity je také předem si naplánovat veškeré povinnosti, co máte v daný den v úmyslu splnit. Zkuste si sepsat seznam všech svých pracovních povinností a plnit je postupně v průběhu dne. I když se možná zdá, že se jedná o zbytečnou práci navíc, vytvoření si podobného seznamu vám zabere jen několik minut, ale postupné odškrtávání úspěšně splněných úkolů vás následně bude motivovat do další práce, díky čemuž budete mnohem produktivnější.

Vytvořte si pracovní prostor 

I v domácím prostředí je důležité mít pro práci vyhrazený samostatný prostor. I když máte doma málo místa, pokuste se vyhradit si k práci samostatný kout. V dnešní době existuje široký výběr cenově dostupných pracovních stolů, takže pokud máte možnost, můžete investovat například do sklápěcího stolu, který vám ušetří spoustu prostoru. Doporučujeme také investovat do ergonomické židle, abyste při dlouhých hodinách sezení měli pohodlí a šetřili tím zároveň svá záda.

Jako pracovní stůl můžete v nouzi použít klidně i ten kuchyňský, pokud jej dokážete dočasně přizpůsobit k výhradně pracovním záležitostem. V tomto případě vám ale doporučujeme dostatek úložného prostoru v jiné místnosti, kde budete skladovat všechny pracovní materiály a dokumenty. Pokud je u vás ovšem práce na dálku pravidelností, bude lepší, budete-li mít vyčleněn samostatný prostor určený pro pracovní záležitosti.

Zvolte vhodné osvětlení

Psychologické výzkumy ukazují, že i samotné osvětlení je faktorem ovlivňujícím produktivitu práce. Všimli jste si někdy, že je většina kanceláří vybavena velkými okny? Zaměstnavatelé totiž vědí, že nejvhodnějším typem osvětlení je denní světlo, protože obecně zlepšuje zdraví a životní spokojenost lidí. To má samozřejmě výrazný vliv také na celkovou produktivitu a spokojenost zaměstnanců v práci.

Doporučujeme vám proto pracovat na místě, kde máte přístup k dennímu světlu. Dejte si ale pozor na to, aby na daném místě nesvítilo slunce příliš ostře a neměli jste problém vidět na monitor počítače. Pokud nemáte možnost mít při práci přístup k dennímu světlu, doporučujeme vám dělat si při práci malé přestávky, během kterých strávíte alespoň pár minut na čerstvém vzduchu.

Investujte do stabilního připojení 

Práce na dálku funguje především online, a právě proto byste se neměli bát investovat do kvalitního připojení k internetu. Ať už se jedná o výkonný router nebo kabelové připojení, stabilní internet výrazně zvýší kvalitu nejen vašich konferenčních hovorů, vyhnete se také problémům se zbytečně dlouhým nahráváním či odesíláním souborů. To rozhodně pomůže zvýšit i produktivitu vaší práce, přičemž pro vás stabilní domácí internet bude nepochybně výhodou také při jeho používání pro soukromé účely.

Pozor na to, co posloucháte

Věděli jste, že poslouchání hudby při práci skutečně zlepšuje naši produktivitu? Je totiž dokázáno, že hudba dokáže zlepšit naši motivaci a redukovat hladiny stresu. Tento tip můžete rozhodně využít ke zvýšení produktivity práce na dálku, dávejte si však pozor na to, co posloucháte. 

Zatímco rychlá a energická hudba obecně pomáhá udržovat motivaci a zvyšovat pracovní výkon, v momentě, kdy se potřebujete soustředit, je vhodnější zvolit pomalejší písničky. Pokud děláte monotónní a rutinní úkoly, uděláte je rychleji také při energické hudbě, při které si můžete například prozpěvovat. Doporučuje se však zvolit akustické verze písní při úkolech, co vyžadují vaše soustředění.

Dekorujte rostlinami

Produktivita práce je mimo jiné ovlivněna i vzhledem pracovního prostředí. Zkuste proto do toho svého přidat i několik přírodních prvků. Trochu zeleně v pracovním prostředí vám může pomoci cítit se ve spojení s přírodou, což je všeobecně skvělý prostředek k odbourání stresu. Některé pokojové rostliny jako fíkus nebo různé druhy sukulentů mají navíc schopnost pročišťovat ovzduší a zbavovat jej elektrosmogu, což může být prospěšné zvláště při práci s počítačem. Další výhodou těchto rostlin je jejich nízká náročnost na péči – většinu z nich stačí zalévat přibližně jednou za dva týdny, a proto je zvládne i úplný začátečník.

Doufáme, že vám těchto pár tipů pomůže podávat vytoužené pracovní výkony i z pohodlí vašeho domova!

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Nechci dělat s lidmi! Jaké jsou práce vhodné pro introverty?
29. 2. 2024

Nechci dělat s lidmi! Jaké jsou práce vhodné pro introverty?

Vtipy o práci: Pobavte své kolegy!
5. 2. 2024

Vtipy o práci: Pobavte své kolegy!

Zajímavé otázky, díky kterým lépe poznáte své kolegy
8. 2. 2024

Zajímavé otázky, díky kterým lépe poznáte své kolegy