I v práci je třeba pít: Tipy pro správný pitný režim

I v práci je třeba pít: Tipy pro správný pitný režim

13. 11. 2023 , foto: iStock.com/IrinaPetrova
Pravidelný pitný režim je jedním ze základních klíčů k našemu zdraví. Nejen že blahodárně ovlivňuje naši energii, pokožku a vylučování škodlivých látek z těla, pomáhá nám také předcházet nepříjemnostem, jakými bývá bolest hlavy či závratě. Jak ale můžete dodržovat správný pitný režim na pracovišti, kde jste neustále zavaleni myšlenkami na přibývající pracovní úkoly? S našimi jednoduchými tipy to zvládnete levou zadní!

Hezká láhev vždy po ruce

Znovupoužitelné lahve se v posledních letech staly především ekologickým trendem, jejich benefity však sahají daleko za hranice ochrany životního prostředí. Mnohé jsou navrženy tak, že si díky odměrce můžete sami sledovat množství přijatých tekutin a právě proto vám doporučujeme si nějakou zakoupit. Díky jejich různým tvarům, barvám, velikostem, vzorům a materiálům rozhodně nebudete mít problém najít tu, která pro vás bude ta pravá. Váš pracovní stůl tak nejen ozdobíte pěknou novou dekorací, ale budete mít také neustále na paměti, že je načase se napít.

Ovocný zlepšovák

Buďme upřímní – pití vody nás občas zkrátka neláká, protože na ni prostě nemáme chuť. Je obtížné dostat chuť na něco, co se prakticky žádnou nevyznačuje. Právě proto mnoho lidí místo vody volí pití různých slazených nápojů, čajů či kávy, ty však kromě nadbytečných kalorií mnohdy přispívají dokonce i k samotné dehydrataci. Jak se tedy přimět k pití vody a dodržování správného pitného režimu?

Zkuste si do vody přidat například ovoce. Citrony, pomeranče, ostružiny nebo meloun obsahují zdravý přírodní cukr, který vám vodu osladí a vytvoří z ní chutný osvěžující nápoj. Na konci dne pak použité kousky ovoce můžete sníst, díky čemuž navýšíte i váš denní přísun vitamínů. Doporučujeme vám připravit si ovocné kousky již doma, jelikož to v práci může být poněkud problematické.

Probuďte v sobě soutěživého ducha

Máte rádi výzvy? Jednou z vašich nových osobních výzev se může stát právě pravidelný pitný režim. Podívejte se, jaké je optimální množství vody, které byste měli denně vypít vzhledem k vašemu pohlaví, věku, fyzickým predispozicím a množství fyzické aktivity. Podle toho si sestavte plán pitného režimu a zkuste se jej držet, přičemž si můžete dopřát malou odměnu na konci každého dne, kdy se vám podaří splnit váš optimální denní příjem tekutin. 

Pokud se vám to podaří, můžete do této výzvy zapojit i vaše kolegy, a to například formou soutěže s malou odměnou pro všechny, co dodrží svůj pitný režim na pracovišti v daný den. Zlepšíte tak náladu a zdraví nejen sobě, ale také vašim kolegům.

Aplikace jako pomůcka

Ponoření do práce na pitný režim mnohdy nechtěně zapomínáme. Naštěstí dnes existuje spousta chytrých aplikací vytvořených právě k připomínkování správného pitného režimu. Pokud vám dělá problém zapomínání, rozhodně vám doporučujeme vyzkoušet například aplikace Sledování pitného režimu, Water Time nebo WaterLama, jež jsou navrženy tak, aby vaše denní cíle nejen monitorovaly, ale také vám pomohly vytvořit si v rámci pitného režimu pravidelné návyky.

Proč je pitný režim na pracovišti důležitý?

Kromě zřejmých zdravotních benefitů má pitný režim přímý dopad i na vaši pracovní produktivitu a výkon, právě proto byste jej neměli zanedbávat. Mezi výhody spojené s pravidelným pitným režimem na pracovišti patří:

  • Zvýšená koncentrace - Příjem tekutin zvyšuje objem krve, díky čemuž se do mozku rychleji dostávají výživné látky, jež jsou klíčem ke zvýšené koncentraci.
  • Vyšší energie - Příjem tekutin urychluje přísun výživných látek nejen do mozku, ale do celého těla, což napomáhá celkovému zvýšení energie.
  • Snížení hladiny stresu - Když je člověk dehydrován, obvykle se mu stahují cévy, což následně vede ke zvýšení hladiny stresu. Stres pak může výrazně zkomplikovat váš pracovní výkon, a proto si na to dávejte pozor.
  • Zlepšení nálady - Správně hydratované tělo je v lepším fyzickém stavu, což má přímý vliv také na zlepšení mentálního stavu člověka. Ne nadarmo se říká - ve zdravém těle zdravý duch!

Na závěr vám ještě přikládáme odkaz na kalkulačku pitného režimu, abyste si mohli vypočítat váš optimální denní přísun tekutin. Na zdraví!

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

7 tipů: Úspěšné řešení konfliktů v práci
27. 5. 2024

7 tipů: Úspěšné řešení konfliktů v práci

Rekvalifikace aneb jak na změnu profese
8. 1. 2024

Rekvalifikace aneb jak na změnu profese

Filozofie Ikigai: Může být práce koníčkem?
14. 3. 2024

Filozofie Ikigai: Může být práce koníčkem?