Filozofie Ikigai: Může být práce koníčkem?

Filozofie Ikigai: Může být práce koníčkem?

14. 3. 2024 , foto: istockphoto.com/marekuliasz
V dnešním uspěchaném světě a rychlém tempu pracovního života je skutečným oříškem najít vysněnou kariéru a harmonický životní styl. Právě filozofie Ikigai může být tím správným nástrojem, jež nám pomůže spojit naše vášně s pracovním životem a dosáhnout tak skutečného pocitu naplnění. V čem koncept ikigai spočívá, jaká je jeho historie a jak nám pomůže k vysněné práci? Seznamte se s ikigai v našem dnešním článku!

Co je to ikigai?

Ikigai je japonská životní filozofie, která lidem slouží k nalezení smyslu života. Zatímco slovo iki označuje život, slovo gai překládáme jako mušli, tedy předmět, který byl pokládán za velmi ceněný v historickém období Heian, kdy filozofie ikigai vznikla. Spojení ikigai je tedy označením pro smysl života. Jedná se o starověkou filozofii, která dodnes tvoří nedílnou součást japonské kultury a celkového způsobu myšlení. Japonci totiž věří, že jim nalezení smyslu života přinese celkový životní blahobyt.

I když má filozofie ikigai své kořeny už ve starověku, dnešní západní civilizace pojala její myšlenku poněkud jiným způsobem. V kontextu moderního západního myšlení se totiž filozofie ikigai používá jako prostředek k nalezení vysněné kariéry, díky objevení smyslu našeho života a tedy toho, pro co jsme byli stvořeni.

V čem spočívá ikigai?

Filozofie ikigai je postavena na čtyřech pilířích, kterými jsou vášeň, mise, volání a povolání. Dokážete-li ve svém životě tyto čtyři pilíře vzájemně propojit, objevíte smysl svého života, a tedy jeho celkové naplnění. Chcete-li najít smysl svého života, pokuste se odpovědět si na následující otázky:

  • Co je vaším koníčkem? -  Identifikujte oblasti, které vás skutečně naplňují, máte pro ně vášeň a rádi se jim věnujete ve svém volném čase. Co byste dělali i zadarmo jen proto, že to milujete? Zkuste si odpovědět na tuto otázku.
  • V čem jste dobří? - Promyslete si, v čem jste opravdu dobří. Co vám jde lehce a co děláte s přehledem, přičemž se ani nemusíte snažit? Najděte oblasti, v nichž můžete vyniknout.
  • Co společnost potřebuje? - Zamyslete se nad tím, co dnešní svět potřebuje. Jaké každodenní problémy můžete řešit svými schopnostmi a vášní? Nalezení tohoto spojení může být vaším klíčem ke smysluplné kariéře.
  • Co vás může živit? -  Vnímejte svou kariéru nejen jako povinnost, ale také jako příležitost živit se tím, co vás skutečně baví a naplňuje. Jakým způsobem můžete své vášně a schopnosti zkombinovat s tím, co je na pracovním trhu žádoucí?

Pro jasnější představu si můžete nakreslit Vennův diagram, díky němuž si vytvoříte vizuální zobrazení vašich odpovědí. Stačí, když si nakreslíte 4 vzájemně se prolínající kruhy a do každého z nich napíšete odpověď na jednu z uvedených otázek. Prostřední část, ve které se kruhy protínají, by měla obsahovat vaše ikigai, čímž může být například vaše vysněné povolání.

 Jak najít práci snů?

Pokud zkusíte použít ikigai jako prostředek ke zlepšení svého pracovního života, můžete nejen najít smysluplnou práci, ale také zlepšit celkovou kvalitu svého života. Když totiž objevíte kariéru, která rezonuje s vašimi vášněmi a schopnostmi, s velkou pravděpodobností získáte také klíč k dlouhodobému naplnění a spokojenosti v osobním životě. Chcete-li filozofii ikigai prakticky zakomponovat do svého kariérního života, vyzkoušejte následující tipy:

  • Vytvářejte si kariérní cíle: Stanovte si kariérní cíle, které jsou nejen o finanční odměně, ale také o osobním naplnění. Co vám přináší radost a pocit úspěchu?
  • Experimentujte s novými úkoly: Nebojte se ve své práci vyzkoušet nové věci. Získávání nových zkušeností vám může pomoci odhalit nové oblasti, které vás v rámci vaší kariéry naplňují a osobnostně obohacují.
  • Zjistěte, čím můžete v týmu přispět: Podívejte se na své schopnosti a vášně s přihlédnutím k tomu, jak díky nim můžete přispět k dosažení firemních cílů. Jak se můžete stát neocenitelným členem týmu jen díky činnostem, které jsou pro vás přirozené?
  • Konzultujte s mentorem: Najděte si zkušeného mentora, který vám může poskytnout cenné informace přispívajícík vašemu kariérnímu růstu. Jeho zkušenosti pro vás mohou zároveň představovat cenné vodítko při hledání svého Ikigai.

Pokud byste chtěli zkusit najít své ikigai, ale nevíte, kde začít, můžete zkusit ikigai test, díky kterému se výsledek dozvíte rychle a jednoduše. 

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Valentýn je tady: Oslavte ho v práci!
12. 2. 2024

Valentýn je tady: Oslavte ho v práci!

Přírodní dekorace: Tipy na vhodné kytky do kanceláře
1. 2. 2024

Přírodní dekorace: Tipy na vhodné kytky do kanceláře

Jak znovu nalézt entuziasmus v práci?
6. 11. 2023

Jak znovu nalézt entuziasmus v práci?