Přišel jsem o práci: Co teď?

Přišel jsem o práci: Co teď?

5. 10. 2023 , foto: iStock.com/SeventyFour
Každý člověk, který zažil ztrátu práce, by tuto okolnost zřejmě charakterizoval jako psychicky a emočně náročnou situaci. Při ztrátě zaměstnání nás často popadají pocity frustrace a beznaděje. Vynořují se vám v hlavě otázky, co dál a jak si najít práci? Přinášíme vám krátký manuál základních kroků, jež byste v této situaci měli podniknout.

První krok – úřad práce

Na úřad práce byste měli zajít do tří dnů od podání výpovědi, abyste byli v databázi úřadu práce evidováni již od prvního dne nezaměstnanosti. Evidence na úřadu práce vám zajistí nejen nabídku volných pracovních míst, ale také podporu v nezaměstnanosti a úhradu zdravotního pojištění, které bude díky této evidenci v období vaší nezaměstnanosti hrazeno státem.

Sociální pojištění za vás už stát hradit nebude, nemusíte se ale bát, že byste si jej museli platit na vlastní náklady. Doba evidence v databázi uchazečů o práci se vám totiž započítá do vašeho důchodového pojištění. Tato doba je standardně omezena na období, během kterého máte nárok na podporu v nezaměstnanosti, plus období jednoho roku navíc.

Úřad práce byste měli navštívit co nejdříve i v případě, že máte nárok na odstupné. Za měsíce, za které vám bylo vyplaceno odstupné, sice nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti, stát za vás ale přesto bude hradit zdravotní pojištění. Pokud by vám zaměstnavatelem nebylo vyplaceno odstupné, na které máte nárok, úřad práce vám může přiznat kompenzaci odstupného ve výši maximálně 65 % částky odstupného. Podpora v nezaměstnanosti vám však nebude vyplacena ani v tomto případě.

Kdy máte nárok na odstupné?

Pokud jste byli propuštěni z takzvaných organizačních důvodů, přičemž jsou tyto důvody uvedeny i ve výpovědi, případně v dohodě o ukončení pracovního poměru, máte nárok na odstupné. Mezi organizační důvody patří například nadbytek pracovní síly, zánik části společnosti nebo nevyhovující zásadní změna pracovní náplně.

Výše odstupného záleží na tom, jak dlouho jste u zaměstnavatele pracovali. Pokud jste byli v dané společnosti zaměstnáni méně než rok, máte nárok na odstupné ve výši jednoho platu. Odstupné ve výši dvou platů dostanete, pokud jste ve společnosti pracovali více než rok, a na odstupné ve výši tří platů máte nárok po odpracování více než dvou let.

Co říct svému okolí?

Při ztrátě zaměstnání se nevyhnete otázkám ze strany kolegů, klientů, ale i rodiny, přátel a blízkých. Právě proto byste se měli na tyto otázky předem psychicky připravit a zároveň si promyslet, co komu odpovíte. Ztráta práce je nepříjemnou záležitostí, kvůli které často pociťujeme frustraci, strach z budoucnosti, případně máme pocit méněcennosti. I přesto byste však neměli sebe ani svou bývalou práci prezentovat v negativním světle. Snažte se ztrátu práce vnímat jako otevření nových životních příležitostí a možností dále na sobě pracovat a rozvíjet se. Pokud lidem navíc otevřeně řeknete, že si hledáte práci, může se vám stát, že budou vědět o nějakých volných pracovních nabídkách, případně vám poskytnou nové kontakty.

Hledejte si novou práci

Jak najít práci? Při hledání nového zaměstnání byste se rozhodně neměli spoléhat jen na nabídky úřadu práce. Využijte své kontakty získané v pracovním prostředí, případně kontaktujte vaše známé, zda nevědí o práci, která by pro vás mohla být ta pravá. Zkuste také sledovat volné pracovní nabídky na internetu, díky čemuž budete mít přehled o nových inzerátech každý den. Doporučujeme vám využít pracovní portál Personálka.cz, kde máte snadno k dispozici aktuální volné pracovní nabídky ve všech krajích České republiky.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Vtipné pracovní pozice, které opravdu existují!
9. 10. 2023

Vtipné pracovní pozice, které opravdu existují!

Start-up vs korporát: Jaký je rozdíl?
4. 9. 2023

Start-up vs korporát: Jaký je rozdíl?

Pracovití studenti: Jak zvládat práci při studiu?
11. 4. 2024

Pracovití studenti: Jak zvládat práci při studiu?