Přírodní dekorace: Tipy na vhodné kytky do kanceláře

Přírodní dekorace: Tipy na vhodné kytky do kanceláře

1. 2. 2024 , foto: istockphoto.com/Melissandra
V kanceláři mnozí trávíme většinu času našich všedních dní. Je proto důležité, abychom si pracovní prostředí pro pocit komfortu a pohodlí co nejvíce zpříjemnili a přizpůsobili našim představám. Mezi oblíbené kancelářské dekorace rozhodně patří kytky. Pokud vnesete kousek přírody do prostředí plného techniky a počítačů, budete se cítit hned o něco příjemněji. Jaké jsou vhodné, nenáročné kytky do kanceláře? Máme pár tipů, o které se s radostí podělíme!

Tchýnin jazyk

Tenura se vyznačuje především svou vytrvalostí a schopností přežít i v těch nejtěžších podmínkách. Možná právě proto si vysloužila lidovou přezdívku tchýnin jazyk. I když byste přítomnost tchýně v kanceláři zřejmě neuvítali, tato příjemná pokojová rostlina vám bude nepochybně skvělým společníkem. Přežije i v tmavých koutech místnosti s nedostatkem světla, zalévat ji stačí minimálně, a přesto se vám odvděčí krásnými, vždy zelenými listy.

Dracéna

Nejraději byste byli u moře, ale místo toho musíte zařezávat v práci? V tom případě je dracéna ideální rostlinou, která vám kousek exotiky přinese přímo do kanceláře. Svým vzhledem totiž nápadně připomíná palmu. Péče o dracénu je navíc poměrně jednoduchá, naprosto postačí, pokud ji budete držet na světlém místě, ale ne přímo vystavenou slunci. Zalévejte ji tak, aby byl substrát převážně vlhký, rozhodně ji však nepřelévejte.

Africká fialka

Pokud patříte spíše mezi fanoušky kvetoucích rostlin, ale nemáte rádi kytky náročné na péči, africká fialka bude pro vás ideální volbou. Je poměrně malá a dostupná v mnoha barvách, přičemž naleznete dokonce i druhy, které jsou vícebarevné. Africká fialka má ráda světlo, a proto uděláte nejlépe, pokud ji umístíte přímo na okenní parapet. Má ráda vlhký vzduch a ocení, pokud ji nebudete zalévat přímo, ale do podmisky. Při správné péči se vám odvděčí tím, že vám bude zdobit kancelář svými květy celoročně.

Zamiokulkas

Tato pokojová rostlina má jak exotický název, tak i vzhled. V posledních letech se zamiokulkas původně pocházející z keňských lesů těší velké oblibě v běžných domácnostech, ale také v kancelářích. Jelikož je to sukulent, jedná se o nenáročnou kytku do kanceláře, musíte mu však najít vhodné umístění. Zamiokulkas sice nemá rád přímé světlo, škodí mu však i umístění v tmavém koutě s nedostatkem světla. Zároveň se jedná o rostlinu velkých rozměrů, takže neočekávejte, že vám bude zdobit výhradně váš pracovní stůl. Zamiokulkas je vhodný spíše jako kytka ke zpříjemnění celkového vzhledu kancelářských prostor.

Monstera

Monstera je o něco známější pralesní sestra zamiokulkasu, která se také vyznačuje velkým vzrůstem a oblíbeností v domácnostech po celém světě. Jelikož se tato rostlina rychle rozrůstá zejména do výšky, měli byste pro ni najít vhodné umístění, které jí v růstu nebude překážet. Ideální bude, pokud jí zajistíte i menší opěrnou konstrukci, není to ovšem nutné. Monstera má ráda světlo, ne však přímé a stačí ji zalévat jednou týdně. Pokud byste ji v zápalu pracovního nasazení občas zapomněli zalít, nic se nestane, protože monstera velmi dobře snáší krátká období sucha. Právě proto patří mezi kytky vhodné do kanceláře.

Aloe vera

Aloe vera je snadno dostupnou rostlinou, kterou všichni dobře známe. Najdete ji v rozličných velikostech a s různorodými tvary listů. Většina druhů rostliny aloe vera má navíc léčivé účinky a je vhodná ke zklidnění podrážděné pokožky. Péče o ni je velmi nenáročná, většinu druhů stačí zalévat jednou za dva týdny. Pokud hledáte zeleného společníka přímo na váš kancelářský stůl, aloe vera je rozhodně tou správnou volbou.

Fíkus

Krásným listnatým společníkem, kterého naleznete v malých i větších rozměrech je jednoznačně fíkus. Rostlina je velmi nenáročná na péči, stačí ji zalévat ve chvíli, kdy zpozorujete, že má suchý substrát. Typické okrouhlé listy vám na pracovní stůl rozhodně přinesou atmosféru domácího pohodlí.

Kaktusy

Pokud vám všechny předchozí rostliny připadají přece jen náročné na péči, nejjednodušší cestou pro vás bude kaktus. Většinu druhů stačí zalévat jednou do měsíce a jsou volně dostupné v různých rozměrech a tvarech. Kaktusy navíc nemají tendenci příliš rychle růst, takže se nemusíte bát, že jej i po delší době nebudete mít kam dát. Dejte si však pozor na jeho umístění především pro vlastní bezpečnost, abyste si v práci nemuseli z ruky vytahovat ostny.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Špatné kariérní rady: Dejte si pozor!
28. 3. 2024

Špatné kariérní rady: Dejte si pozor!

Jak se obléct na pracovní pohovor?
4. 12. 2023

Jak se obléct na pracovní pohovor?

Valentýn je tady: Oslavte ho v práci!
12. 2. 2024

Valentýn je tady: Oslavte ho v práci!