Práce v létě: Zatočte s letním vedrem v kanceláři!

Práce v létě: Zatočte s letním vedrem v kanceláři!

11. 7. 2024 , foto: istockphoto.com/LightFieldStudios
Hledáte způsoby, jak přežít horké letní dny v kanceláři? Letní vedra v kanceláři mohou být nesnesitelná, ale máme pro vás osvědčené tipy, jak se ochladit a zůstat produktivní. Zjistěte, jak vybrat vhodné oblečení, správně využít klimatizaci, dodržovat pitný režim i další praktické rady pro pohodlnější práci v horkých dnech. Přečtěte si naše rady a zatočte s vedrem!

1. Zvolte vhodné oblečení

Chcete-li co nejvíce zmírnit nesnesitelný pocit vedra v kanceláři, začněte vhodným výběrem oblečení. A protože přizpůsobit letní ležérní modely oblečení kancelářskému dress codu může být výzvou, soustřeďte se především na výběr vhodných materiálů. Lehké materiály jako len či stoprocentní bavlna bývají dostatečně vzdušné na to, abyste se cítili příjemně a vaše pokožka mohla dobře dýchat.

2. Nezanedbávejte klimatizaci nebo větrák 

Ať už máte v kanceláři centrální klimatizaci nebo jste odkázáni na ochlazování se vlastním větrákem, rozhodně tyto pomocníky v boji proti letnímu vedru naplno využijte. Dávejte si jen pozor na jejich umístění, abyste zbytečně neriskovali nachlazení či zánět spojivek z průvanu. V případě klimatizace si také dávejte pozor na správně nastavenou teplotu, jelikož by rozdíl mezi teplotou v kanceláři a teplotou venku neměl přesahovat 8 stupňů.

3. Dodržujte pitný režim

Pitný režim je základ a to zvláště při práci v létě, kdy dochází k dehydrataci mnohem častěji než v chladnějším počasí. Snažte se dodržovat pravidelný pitný režim, upřednostněte čistou vodu před slazenými nápoji. Chcete-li si chuť vody trochu zpříjemnit, přidejte do džbánu s vodou citrónovou šťávu, čerstvé mátové listy, nakrájenou okurku či jakékoliv jiné ovoce podle chuti. Udržujte džbán v chladničce, přičemž jej po každém napití můžete opět doplnit vodou.

4. Zvolte lehčí jídelníček 

Pokud si chcete v létě udržet co nejoptimálnější teplotu těla, dbejte také na výběr toho správného jídelníčku. Pokuste se během nejvyšších denních teplot nekonzumovat bílkoviny, které urychlují vaše metabolické procesy, čímž se vaše tělo přirozeně zahřívá. Zvolte raději lehčí potraviny, především zeleninu a ovoce. Pokud vám nevadí pikantní strava, pokuste se ji také zakomponovat do svého jídelníčku, jelikož je dokázáno, že pikantní jídla dokáží vaše tělo přirozeně ochlazovat.

5. Zatáhněte rolety

I když se tato rada zdá být samozřejmostí, mnoho lidí na ni zapomene ve snaze užít si v kanceláři sluneční paprsky horkých letních dnů. Především pokud je vaše kancelář prosklená a nachází se ve vyšším patře, může být slunce nepříjemnou překážkou, která vám nejen znepříjemňuje teplotu v kanceláři, ale také snižuje pracovní efektivitu. Pro udržení optimální teploty kanceláře proto nezapomínejte zatahovat rolety.

6. Pozor na přehřívání elektroniky

Při aktivním používání se počítače či mobilní telefony dokáží přehřát i v běžné dny. Dávejte si však pozor na přehřívání spotřebičů v létě, kdy riskujete nejen jejich fungování, ale i nepřímo zvyšujete teplo v kanceláři. Pokud máte problém s přehřívajícím se počítačem, doporučujeme vám poohlédnout se po chladící podložce, která tento problém snadno vyřeší. Dávejte si také pozor na to, abyste měli vypnuté elektrické spotřebiče, které po delší dobu během pracovního dne nepoužíváte.

7. Přizpůsobte si pracovní hodiny

Ne každá firma umožňuje svým zaměstnancům flexibilní pracovní dobu. Pokud však patříte mezi šťastlivce, pro které je tento benefit samozřejmostí, využijte jej naplno právě během horkých letních dnů. Nebojte se si v nejžhavějších dnech přivstat a jít do práce o něco dřív, abyste měli všechny povinnosti v době, kdy teplota dosahuje denního maxima, už dávno hotové a mohli se tak vydat domů. Tento malý tip vám nejen pomůže vyhnout se nesnesitelnému vedru v kanceláři, ale také zefektivní vaše každodenní pracovní činnosti.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Start-up vs korporát: Jaký je rozdíl?
4. 9. 2023

Start-up vs korporát: Jaký je rozdíl?

Chci nahoru! Tipy jak požádat o povýšení
12. 8. 2024

Chci nahoru! Tipy jak požádat o povýšení

7 tipů: Techniky pro zlepšení produktivity práce
22. 8. 2024

7 tipů: Techniky pro zlepšení produktivity práce