Jak poznat, jestli je zaměstnavatel důvěryhodný

Jak poznat, jestli je zaměstnavatel důvěryhodný

29. 1. 2024 , foto: istockphoto.com/Love portrait and love the world
Na internetu nacházíme desítky nových pracovních nabídek denně. I když internet představuje úžasné místo k nalezení rozličných pracovních pozic, otevírá příležitost i pracovním nabídkám, které jsou bohužel podvodné. Jak si ověřit zaměstnavatele, jak poznat, že je zaměstnavatel důvěryhodný, a nestat se tak obětí podvodu ve snaze získat práci snů? Máme pro vás krátké shrnutí základních znaků nedůvěryhodného zaměstnavatele, u kterých byste rozhodně měli zpozornět.

Nejasný popis pracovní činnosti

První náznaky nedůvěryhodnosti zaměstnavatele můžete v mnoha případech zpozorovat již v inzerátu s pracovní nabídkou. Pokud je popis pracovní činnosti příliš vágní, nejsou v něm jasně definovány pracovní činnosti a chybí jasně uvedené požadavky na zaměstnance, něco s největší pravděpodobností není v pořádku. Pokud je takový inzerát navíc plný gramatických chyb, chybějící diakritiky, interpunkce a doplněn o příliš vysokou finanční odměnu, měli byste rozhodně zbystřit pozornost.

Neprofesionální komunikace

Důvěryhodnost zaměstnavatele můžete rozeznat i na základě komunikace, kterou s vámi vede. Jak vás potenciální zaměstnavatel oslovil? I když je oslovování uchazečů prostřednictvím sociální sítě LinkedIn dnes již vcelku běžnou praxí, rozhodně není v pořádku zpráva na Facebooku či Instagramu, případně e-mail, ve kterém vám personalista tvrdí, že váš životopis našel online, i když ho tam nemáte. Mezi nejčastější způsoby oslovení uchazečů totiž stále patří telefonický a e-mailový kontakt, ze kterého jsou vám jasně známy informace o tom, kdo a z jaké společnosti vás kontaktuje. Ne vždy musí být jiné způsoby komunikace nutně podvodné, rozhodně si ale v tomto případě zaměstnavatele ověřte.

Pozor na okamžité nabídky

Pokud vám někdo nabízí práci okamžitě, aniž byste absolvovali pracovní pohovor, rozhodně to není běžné. Důvěryhodný zaměstnavatel totiž dbá na to, kdo v jeho firmě pracuje, a uvědomuje si, že je zodpovědný za výběr vhodných kandidátů, aby vše fungovalo podle jeho představ. Pokud byste se náhodou ocitli v podobné situaci, rozhodně nemějte na očích růžové brýle a raději zpozorněte.

Rychlé peníze a žádná práce

Pokud je něco až moc dobré, obvykle je někde háček. Na to je důležité myslet i při ověřování zaměstnavatele, obzvlášť pokud je vám za práci nabízena příliš vysoká finanční odměna. Vidina rychlých peněz je totiž právě to, kvůli čemu se většina lidí nechá zlákat na podvodné nabídky. Pokud vám potenciální zaměstnavatel slibuje 60 tisíc za práci na poloviční úvazek, přičemž nepotřebujete žádné vzdělání, dřívější zkušenosti a nemusíte ani chodit do kanceláře, rozhodně se nejedná o práci snů, ale s největší pravděpodobností o podvod.

Pozor na sdílení osobních informací a plateb

Je zcela běžné, že jsou od vás při podpisu pracovní smlouvy vyžadovány citlivé osobní údaje, jako jsou jméno, adresa, číslo občanského průkazu nebo číslo účtu. Žádné z těchto informací však nikdy nesdílejte dříve, než budete ve firmě skutečně přijati a budete podepisovat pracovní smlouvu. Za žádných okolností tyto informace nesdílejte e-mailem nebo jinou online formou, obzvlášť ne zaměstnavateli, se kterým jste neměli předchozí kontakt prostřednictvím pracovního pohovoru. Dávejte si pozor i na platby vyžadované při nástupu do práce. Žádný důvěryhodný zaměstnavatel od vás nebude žádat poplatek za to, abyste pro něj mohli pracovat nebo absolvovat pracovní pohovor.

Najděte si firemní webové stránky

Většina společností má dnes své webové stránky, na kterých naleznete základní informace o jejich podnikání. Pokud si chcete ověřit důvěryhodnost zaměstnavatele, rozhodně vám doporučujeme vyhledat si jeho webové stránky a podívat se především na kontaktní údaje. Pokud nebudou na stránce uvedeny platné údaje jako telefonní číslo, e-mailová adresa a adresa nejbližší fyzické pobočky, daná společnost s největší pravděpodobností není důvěryhodná.

Zkontrolujte pobočku firmy

I když dnes existuje čím dál tím větší množství byznysů, které fungují online, většina společností má stále své fyzické pobočky. Pokud na webové stránce firmy nenajdete žádnou adresu a neposkytne vám ji ani kontaktní osoba, se kterou nabídku práce řešíte, rozhodně si dejte pozor na podvod. Pokud vám bude náhodou poskytnuta pouze adresa zahraniční pobočky, jednoznačně si její existenci ověřte prostřednictvím aplikace Mapy.

Zkuste najít hodnocení zaměstnavatele

Jako uchazeč máte dnes několik pomůcek, díky kterým si můžete ověřit důvěryhodnost zaměstnavatele. Jednou z nich jsou například online platformy, kde se nacházejí mnozí zaměstnavatelé působící na českém pracovním trhu. Na těchto platformách najdete hodnocení zaměstnavatele přímo od zaměstnanců firmy, takže si můžete ověřit nejen existenci dané společnosti, ale také to, jak vnímají pracovní poměry ve firmě zaměstnanci. Ne každá společnost je však na těchto platformách evidována, a právě proto byste neměli soudit důvěryhodnost společnosti jen na základě toho, zda ji tam naleznete. Můžete to však pro lepší představu alespoň zkusit.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Přírodní dekorace: Tipy na vhodné kytky do kanceláře
1. 2. 2024

Přírodní dekorace: Tipy na vhodné kytky do kanceláře

Pracovní pohovor online: Jak zaujmout přes internet
14. 9. 2023

Pracovní pohovor online: Jak zaujmout přes internet

Rekvalifikace aneb jak na změnu profese
8. 1. 2024

Rekvalifikace aneb jak na změnu profese