Start-up vs korporát: Jaký je rozdíl?

Start-up vs korporát: Jaký je rozdíl?

4. 9. 2023 , foto: iStock.com/ChayTee
Nepochybně jste se již setkali s nabídkami práce, kde vás potenciální zaměstnavatel lákal na pracovní prostředí korporátu nebo start-upu. Oba typy společností se vyznačují výraznými rozdíly ve firemní kultuře a mnozí zaměstnanci se netají tím, že mají svou jasnou preferenci. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi korporátem a start-upem? Který z nich je lepší? To zjistíte díky porovnání, jež jsme si pro vás připravili.

Co je to start-up?

Start-up je společnost, která je obvykle ještě ve svých začátcích a aspiruje k rychlému růstu. Díky snaze rychle růst bývá složení pracovního kolektivu ve start-upu mladší, dynamičtější, inovativní a založené na vzájemné spolupráci. Zatímco v korporátu je uspořádání zaměstnanců spíše hierarchické, přičemž každý zaměstnanec plní své úkoly a předem stanovené cíle, ve start-upu převládá spolupráce mezi jednotlivými členy. Jejich společným cílem bývá především dosáhnout co nejrychlejšího růstu firmy.

Čím menší je start-up, tím častěji zaměstnanci zastávají hned několik funkcí ve společnosti. Díky takovému uspořádání získá zaměstnanec ve start-upu mnoho příležitostí nabýt zkušenosti, rozšířit si znalosti a profesní dovednosti z různých odvětví. Rozmanitá práce zároveň zaručí, že se nikdy nebudete nudit a každý den pro vás bude jedinečný.

Start-up se také vyznačuje časovou flexibilitou. Zaměstnavatelé totiž předpokládají, že jsou jejich zaměstnanci schopni si samostatně rozdělit čas podle vlastních možností, ale dokázat přitom včas splnit všechny zadané úkoly. Odpovědnost za to, kdy a jak kvalitně budou dané úkoly splněny, je proto ve startupové kultuře na vás. Toto nastavení má však výhodu v tom, že často umožňuje práci z domova, což řada zaměstnanců oceňuje.

Co je to korporát?

Korporátní společnost se vyznačuje především tím, že se jedná o dobře známou a stabilní značku na trhu. Práce ve známé korporátní společnosti vás častokrát může výrazně kariérně posunout. Dnes už však existuje také mnoho stabilních a známých startupových společností, a právě proto je potřeba se v definici korporátu soustředit i na jiné aspekty, než je pouze vyhlášené jméno společnosti.

V korporátu, na rozdíl od start-upu, nacházíme přesné a jasné rozdělení pracovních úkolů pro jednotlivé pozice. V korporátním prostředí je tedy hned od začátku jasné, jaké povinnosti vaše pracovní pozice obnáší a jaká očekávání byste měli naplňovat. Pokud patříte právě mezi lidi, kterým vyhovuje plnit předem jasně stanovené úkoly, rozhodně tuto vlastnost korporátního prostředí oceníte.

Plnění úkolů v korporátu bývá zjednodušeno i díky dlouhá léta zavedeným a ustáleným procesům, které má společnost již ověřené, a zaměstnancům tak stačí postupovat krok po kroku. Nevýhodou těchto postupů může být rutinní práce, ale i nedostatek otevřené komunikace. Zatímco start-up je převážně založen na společné diskusi a sdílení myšlenek, korporáty mívají jednotlivá oddělení, přičemž se každé z nich zabývá jinými úkoly, a komunikace mezi nimi bývá omezená.

Který je lepší?

Zda je lepší korporát, nebo start-up je zcela individuální a záleží při tom výhradně na vašich osobních preferencích. Pokud máte raději volnost, možnost realizovat se ve více směrech, jste kreativní, bojíte se rutiny a upřednostňujete časovou flexibilitu, vhodnější alternativou je pro vás zřejmě kultura start-upu. Pokud máte naopak rádi pořádek, přesně dané instrukce, ustálené postupy a stabilitu, bude pro vás rozhodně lepší volbou korporát.

I přes tyto všeobecné charakteristiky se však jednotlivé start-upy i korporáty od sebe liší, proto byste při výběru zaměstnání měli brát v úvahu to, jaký máte ze společnosti celkový dojem a zda se vám líbí firemní kultura. Měli byste mít především pocit, že dokážete lehce zapadnout do prostředí dané společnosti a že se zavedenou pracovní morálkou nebudete mít žádný problém.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Tipy pro úspěšný návrat do práce po rodičovské dovolené
před 3 dny

Tipy pro úspěšný návrat do práce po rodičovské dovolené

Vtipné pracovní pozice, které opravdu existují!
9. 10. 2023

Vtipné pracovní pozice, které opravdu existují!

Práce na mateřské dovolené: Tipy na práci pro maminky
17. 6. 2024

Práce na mateřské dovolené: Tipy na práci pro maminky