Práce na mateřské dovolené: Tipy na práci pro maminky

Práce na mateřské dovolené: Tipy na práci pro maminky

17. 6. 2024 , foto: itockphoto.com/ArseniiPalivoda
Stát se rodičem přináší mnoho radostí, ale také nové výzvy, zejména pokud jde o skloubení péče o dítě s kariérou. Současná doba však nabízí řadu příležitostí i pro maminky na mateřské, které touží po práci z domova. Pokud hledáte flexibilní způsob, jak si vydělat peníze a zároveň zůstat doma s dítětem, máme pro vás seznam povolání, které vám umožní skloubit obě tyto činnosti. Přinášíme vám několik zaměstnání vhodných pro maminky na mateřské, ve kterých můžete rozvinout své dovednosti a zároveň si užívat času se svým potomkem.

1. Redakční činnosti a překladatelství

Máte ráda cizí jazyky, jste kreativní a vytváření různých slovních hříček je pro vás zábavou? V tom případě byste jako práci na mateřské dovolené mohla zvolit překladatelství nebo redakční činnost. Mnohá online média dnes vyhledávají šikovné copywritery, kteří mají přípravu článků na různá témata v malíku. Navíc se jedná o klidnou a pohodovou práci, kterou rozhodně dokážete bez problémů vykonávat i v přítomnosti dítěte.

2. Online poradenství a zákaznická podpora

Online nakupování je čím dál tím rozšířenější, přičemž jeho jednoduchost a pohodlí dnes již upřednostňuje většina lidí. Spolu s e-shopy a online službami však vzniká také potřeba zákaznické podpory, která bude zákazníkům přístupná právě na tomto typu prodejního kanálu. Výhodou online zákaznické podpory je, že můžete danou práci provádět skutečně odkudkoli. Jediné, co potřebujete, je počítač a kvalitní připojení k internetu. Pokud jste komunikativní, baví vás pomáhat lidem a chybí vám na mateřské každodenní komunikace s jinými lidmi, práce na zákaznické podpoře by mohla být přesně tím, co hledáte.

3. Účetnictví

Účetnictví patří mezi dobře placená zaměstnání, která jsou na pracovním trhu již dlouhá léta hojně vyhledávána a ceněna, přičemž se tento trend vzhledem k důležitosti tohoto povolání zřejmě brzy nezmění. Při povolání účetní se však neobejdete bez předchozího vzdělání, které sice nemusí být nutně vysokoškolské, minimálně však musíte absolvovat příslušné certifikované kurzy. Pokud máte kromě čísel ráda i zodpovědnost, přesnost a organizovanost, máte velkou šanci být v tomto odvětví spokojená. Práce účetních je navíc do značné míry časově flexibilní, pokud se samozřejmě neblíží uzávěrka měsíce.

4. Doučování

Máte zkušenosti s učením, případně máte nadstandardní znalosti z běžně vyučovaných předmětů, jako je matematika, biologie, chemie či cizí jazyky? Na doučování je skvělé, že nepotřebujete pedagogické minimum či jiné osvědčení spojené s pedagogickou činností. Máte-li vášeň k některému z předmětů, o který je všeobecný zájem, jste trpělivá a máte schopnost jednoduše a jasně vysvětlit i složitější problémy, učení pro vás může být tím pravým. Existuje mnoho škol zaměřených na individuální výuku a skupinové doučování, u kterých se můžete nechat zaměstnat a usnadnit si tak problémy s administrativou, kterou za vás hravě zvládnou koordinátoři a účetní dané školy. V posledních letech je navíc velkým trendem doučování online, které je časově flexibilnější nejen pro doučující, ale i pro studenty, a proto se jako maminka pracující z domova nemusíte bát, že byste musela dítě nechat samotné.

5. Programování a jiné IT oblasti

I když je IT odvětví velmi vyhledávané nejen na pracovním trhu, ale také mnoha technickými nadšenci, kteří preferují flexibilní pracovní dobu a práci z domova, nejedná se o práci vhodnou pro každého. K této práci je totiž nezbytná znalost alespoň jednoho programovacího jazyka, technické zkušenosti, ale i schopnost kritického myšlení a řešení mnohdy neobvyklých problémů. Pokud však zkušenosti s IT již máte, rozhodně to pro vás bude pohodová práce i na mateřské dovolené.

6. Grafický design

Jste kreativní, rozumíte si s barvami, máte cit pro ty správné barevné kombinace a ovládáte grafické programy? V tom případě neváhejte a zkuste práci grafické designérky. Ať už se pustíte do navrhování jednodušších grafik, mezi které řadíme například letáčky či bannery, nebo si troufnete na samotný design webu či aplikace, příležitostí je v tomto odvětví mnoho. Úplně stačí, když potenciálním zákazníkům odprezentujete portfolio s ukázkou své práce, a pokud je vaše práce osloví, můžete začít pracovat hned! Výhoda práce grafického designéra je navíc to, že svou práci může klidně provádět z pohodlí domova, což je základní předpoklad pro  práci vhodnou pro maminky na mateřské.

7. Online marketing

Podobně jako v případě IT odvětví, i v případě online marketingu si bez předchozích zkušeností zřejmě neporadíte. Pokud vám však marketing není úplně cizí, máte rádi sociální sítě, baví vás optimalizace reklam, zákaznické cesty či SEO, může pro vás být online marketing  vhodnou prací i na mateřské. Mimo jiné se navíc jedná o odvětví, po kterém je čím dál tím větší poptávka. Jelikož se trendy v online marketingu rychle vyvíjejí, věnovat se této sféře i na mateřské vám může pomoci udržovat se stále v obraze. Online marketing navíc probíhá ve virtuálním světě, takže můžete tuto práci provádět klidně z domova, pokud máte dostatečně dobré připojení k internetu.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Práce v létě: Zatočte s letním vedrem v kanceláři!
11. 7. 2024

Práce v létě: Zatočte s letním vedrem v kanceláři!

Přestávky v práci: Jak je využít naplno?
29. 8. 2024

Přestávky v práci: Jak je využít naplno?

Přátelství na pracovišti: Je třeba mít hranice?
21. 3. 2024

Přátelství na pracovišti: Je třeba mít hranice?