Jak si najít práci v pokročilém věku?

Jak si najít práci v pokročilém věku?

3. 6. 2024 , foto: istockphoto.com/insta_photos
Po letech jste se ocitli opět v pozici uchazeče a obáváte se, že máte ve svém věku oproti mladším kandidátům konkurenční nevýhodu. Hledání práce v pokročilém věku může být výzvou, ale s vhodnými strategiemi můžete dosáhnout úspěchu. Od správné úpravy životopisu po využití síly kontaktů – v našem dnešním článku vám přinášíme několik snadných tipů, které vám pomohou najít tu správnou práci. Podívejte se spolu s námi na následující rady a otevřete si dveře k novým pracovním příležitostem.

1. Pozorně čtěte popisy pracovních pozic

Pokud hledáte práci v pokročilém věku, je důležité, abyste pozorně četli popisy pracovních pozic a dali si pozor na to, jakého kandidáta firma hledá a jaké hodnoty vyznává. Pokud daná společnost například vyhledává seniornějšího kandidáta a klade důraz na bohaté znalosti a roky praxe, můžete být oproti mladším kandidátům ve výhodě. Firemní hodnoty vám zase napoví, zda do firmy máte šanci zapadnout. Pokud se například firma prezentuje jako startup s mladým a dynamickým kolektivem, je pravděpodobnější, že budete oproti mladším kandidátům v nevýhodě. Snažte se vybírat si ty pracovní nabídky, u nichž je váš předpoklad uspět co nejvyšší.

2. Upravte si životopis

Je pravděpodobné, že pokud máte vyšší věk, už jste si prošli více pracovními pozicemi, díky kterým jste získali dlouholeté zkušenosti. Zkušenosti sice nikdy nejsou na škodu, berte však v úvahu, že statisticky personalisté stráví nad životopisem uchazečů jen několik vteřin. Proto se snažte svůj životopis udržet v optimální délce a pravidelně jej upravuje podle toho, na jakou pracovní pozici se hlásíte. Pokuste se ze svých zkušeností vybrat vždy ty, které jsou adekvátní na pracovní pozici, o kterou se ucházíte. Pokud máte pocit, že by vám mohlo pomoci uvést nějaké znalosti či zkušenosti navíc, zmiňte je spíš v průvodním nebo motivačním dopise.

3. Učte se novým věcem

I když máte spolu s věkem nepochybně mnoho cenných pracovních zkušeností, nezanedbávejte učení se nových věcí. Každým dnem se svět hýbe vpřed, přičemž tyto změny bezpochyby ovlivňují i pracovní svět. Ať už se proto jedná o jazykové kurzy, kurz managementu či kurz na ovládání moderního softwaru s velkým potenciálem ve vašem odvětví, vzdělávejte se v potřebných oblastech, které vás zajímají. Nové poznatky se hodí za všech okolností a nepochybně vám pomohou i v případě, že si hledáte práci v pokročilém věku.

4. Využijte sílu kontaktů

Na rozdíl od mladých kandidátů máte v pokročilejším věku výhodu, že se ve světě práce pohybujete už řadu let, během nichž jste nepochybně získali i mnoho pracovních kontaktů. Pokud hledáte práci v pokročilém věku, nebojte se těchto kontaktů využít! Během své kariéry jste nepochybně stihli poznat lidi, kteří jsou ve vašem odvětví stále aktivní a pamatují si vaše profesní kvality. Možná vám právě díky tomu pomohou najít to pravé pracovní místo. Kdo by přece neuvítal spolehlivého a zkušeného zaměstnance?

5. Prezentujte svůj věk jako výhodu

Máte pocit, že najít práci v pokročilém věku je nemožné, protože jste už dávno překročili věkovou hranici zaměstnanosti? Chyba! I v pokročilém věku totiž můžete získat skvělé pracovní místo. Nesmíte se však na svůj věk dívat jako na překážku. Každý věk má své výhody a starší zaměstnanci jich mají hned několik. Kromě dlouholetých zkušeností z vašeho pracovního odvětví, zkušeností s lidmi a pracovním prostředím, máte také mnoho dalších výhod, které mladí lidé nemají. Některé firmy například vyhledávají na určité pracovní pozice zaměstnance, kteří jsou smířeni s tím, že nebudou kariérně růst, což není pro mnohé mladší a ambiciózní lidi atraktivní. Pokud se však spokojíte s pozicí, na kterou vás přijmou a využijete přitom své dlouholeté zkušenosti a vyzrálý pohled na svět, stanete se nepostradatelnou součástí týmu.

6. Nebojte se změny

Ocitli jste se v situaci, kdy hledáte práci v pokročilém věku a zároveň byste rádi zcela změnili kariérní zaměření? Bojíte se, že je kvůli věku na změnu již pozdě? Kariérní změny se rozhodně nemusíte bát ani ve vyšším věku. Průzkumy ukazují, že přes 80 % zaměstnanců, kteří se rozhodnou pro kariérní změnu ve věku nad 45 let, dosáhne kariérního úspěchu. Vaše dlouholeté pracovní zkušenosti se totiž dají zúročit v každém odvětví. Stačí, když budete dostatečně ochotní a proaktivní ziskávat nové znalosti a zkušenosti. Na změnu totiž není pozdě v žádném věku, a proto směle do toho!

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Porady mimo kancelář: Kde je pořádat a jaké jsou výhody
18. 4. 2024

Porady mimo kancelář: Kde je pořádat a jaké jsou výhody

Zaměstnanec chce povýšit: Co teď?
16. 10. 2023

Zaměstnanec chce povýšit: Co teď?

Vtipy o práci: Pobavte své kolegy!
5. 2. 2024

Vtipy o práci: Pobavte své kolegy!