Nechci dělat s lidmi! Jaké jsou práce vhodné pro introverty?

Nechci dělat s lidmi! Jaké jsou práce vhodné pro introverty?

29. 2. 2024 , foto: istockphoto.com/Koldunova_Anna
Patříte mezi introverty a pokaždé se při hledání práce setkáváte s požadavky, které vám nejsou komfortní? V několika nabídkách práce od vás vyžadují telefonickou komunikaci s klienty, v jiných týmovou práci, v dalších zase cestování na různé pobočky, přičemž se ani v jedné z těchto nabídek nedokážete s vaší introvertní povahou najít. Pokud se zamýšlíte nad tím, zda existují práce vhodné pro introverty, jste na správném místě! Představujeme vám totiž několik pracovních pozic, které jsou jako stvořené právě pro introverty.

1. Účetní

Hledáte ideální práci pro introverta, máte rádi čísla a kladete důraz na detail? V tom případě je pro vás účetnictví tím pravým! I když je účetnictví mnohými vnímáno jako náročná a rutinní práce, každý s vášní pro čísla se v ní nepochybně najde. Navíc jsou účetní pořád vysoce žádáni, proto se nemusíte bát, že byste si v této sféře nenašli uplatnění.

2. Veterinář

Pokud jste introvert, máte rádi zvířata a zajímá vás medicína, rozhodně můžete jako práci vhodnou pro introverty zkusit veterinární lékařství. To sice kromě odborných znalostí vyžaduje i dávku empatie a lásky vůči zvířatům. Pokud patří tyto dvě vlastnosti mezi vaše silné stránky, máte šanci stát se úspěšným veterinářem. Navíc minimalizujete kontakt a komunikaci s lidmi díky tomu, že se naplno budete věnovat péči o jejich domácí mazlíčky. I když se komunikaci s majiteli zvířecích pacientů zcela nevyhnete, bude vás alespoň spojovat upřímný vztah ke zvířatům a snaha jim pomoct.

3. Fotograf

Pokud patříte mezi introverty, kteří mají zároveň umělecké vlohy, práce fotografa by pro vás mohla být tím pravým. Většina fotografů pracuje na živnost a komunikuje s více klienty, pro které vytváří zakázky. Možností ve fotografickém průmyslu je mnoho. Můžete být fotografem eventů a fotit například svatby či maturitní plesy nebo můžete být produktovým fotografem a fotit kampaně pro různé společnosti. I když se komunikaci s lidmi úplně nevyhnete, většinu času mimo terén budete trávit úpravou a tříděním fotografií ve své pracovně nebo ateliéru, což vám rozhodně pomůže dobít baterky.

4. Editor

Práci editoru můžete provádět hned v několika typech zaměstnání. Můžete být jazykový editor, editor publikací pro tisk, vydavatelství nebo můžete být editorem fotografií. Práce editora spočívá především v kontrole již připravených materiálů, v navrhování jejich vylepšení a schválení jejich publikace. Úplnému kontaktu s lidmi se sice nevyhnete, většinu času však budete trávit zpracováním podkladů, čímž ji rozhodně minimalizujete.

5. Datový analytik

Schopnost analytického myšlení máte možnost plně využít na pozici datového analytika. Datový analytik zkoumá data, na jejichž základě pozoruje opakující se tendence a trendy. Na základě zjištěných informací pak pomáhá firmám vytvářet algoritmy a plány potřebné ke zlepšení jejich výkonu a pozice na trhu. Pokud vás baví analyzovat informace a dokážete si snadno vytvářet spojitosti mezi zjištěnými informacemi, můžete se uchytit na této často vyhledávané pozici, která je navíc ideální pro introverty.

6. Průzkumník trhu

Pozice průzkumníka trhu patří meze vysoce vyhledávané pro její důležitost na trhu. Průzkumník trhu má totiž na starost sledovat a analyzovat situaci na trhu, na jejímž základě podává firmám informace o potenciálních prodejích produktů a služeb ještě před jejich oficiálním spuštěním. Pokud tedy máte matematický a ekonomický základ, baví vás práce s daty a máte smysl pro detail, může být pozice průzkumníka trhu vaší vysněnou prací.

7. Programátor

IT je populárním a vyhledávaným odvětvím, ve kterém svou vysněnou práci objeví nejeden introvert. I když programování vyžaduje rozsáhlé technické znalosti, najde se v něm i prostor pro kreativitu, která je nezbytná k řešení složitých technických problémů. Pokud jste introvert s analytickým myšlením a rádi se věnujete řešení problémů samostatně, rozhodně byste měli zvážit kariéru v programování. Jedná se totiž o ideální práci pro introverty. 

8. Marketingový manažer

Jako manažer sociálních sítí budete mít na starosti především správu sociálních sítí, tvorbu jednotlivých příspěvků a analýzu jejich úspěšnosti, díky které budete následně propagovat firmu, značku nebo jednotlivé produkty. Online marketing dnes patří mezi populární odvětví, ve kterém máte možnost uplatnit se na řadě pozic vhodných pro introverty. Mezi ně patří například copywriter, marketingový pracovník nebo SEO specialista. Všechna tato povolání vyžadují především kreativitu, schopnost pochopit produkt a správně jej propagovat.

9. Mechanik

Máte-li manuální dovednosti a baví vás pracovat se stroji, práce mechanika by pro vás mohla být tím pravým. Jedná se o práci, při které zajišťujete chod a technické fungování rozličných strojů, díky čemuž trávíte většinu času jejich údržbou a opravami. Pokud patříte mezi introverty, může by pro vás tato práce představovat skvělou příležitost, jak se vyhnout náročnému kontaktu s lidmi.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Pracovní pohovor: Jak správně použít řeč těla?
24. 8. 2023

Pracovní pohovor: Jak správně použít řeč těla?

I v práci je třeba pít: Tipy pro správný pitný režim
13. 11. 2023

I v práci je třeba pít: Tipy pro správný pitný režim

10 tipů na vánoční dárky pro kolegy
7. 12. 2023

10 tipů na vánoční dárky pro kolegy