10 typů kolegů: Ve kterém se najdeš?

10 typů kolegů: Ve kterém se najdeš?

23. 10. 2023 , foto: iStock.com/shironosov
Pracovní prostředí bývá rozmanitým seskupením nejrůznějších typů osobností, které se spolu musí naučit nějakým způsobem vycházet. Některé typy kolegů však známe všichni a minimálně jednou jsme se s nimi v průběhu naší kariéry setkali. Podívejte se na 10 typů kolegů a zkuste v nich objevit ty vaše!

1. Zlatíčko 

Zlatíčko je každého oblíbená osoba v kanceláři, aniž by se o to snažila. Každý den přijde do práce se širokým úsměvem, nevyznačuje se výstředností, ale se všemi v kanceláři má přátelský vztah. Vyhýbá se drbům a vždy, když něco řekne, dokáže své kolegy povzbudit, podpořit a nakazit svou pozitivní energií. Svou mírumilovnou a pozitivní aurou zlatíčko vnáší na pracoviště harmonii a všichni kolegové vědí, že když potřebují pomoc, právě tato osoba to udělá ochotně a s upřímnou radostí.

2. Šéfův miláček

Všichni jeho kolegové už zapomněli, jaká je jeho pracovní náplň, protože to jediné, co celý den dělá, je, že za každou cenu a při každé příležitosti podlézá šéfovi. Směje se všem jeho vtipům, souhlasí i s nemožným a navíc jej zahrnuje kromě nadměrné pozornosti i všemožnými dárky, od kafíčka až po domácí koláčky z rodinné oslavy. Nikdo vlastně pořádně neví, jestli to dělá kvůli povýšení nebo osobnímu uspokojení. Všichni jen vědí, že jim s tím leze kvalitně na nervy.

3. Drbna 

"To bych ti neměla říkat, protože to je fakt interní informace, ale..." Přesně takhle začíná nejčastěji používaná věta kancelářské drbny. Tento typ kolegy či kolegyně záhadně ví úplně vše o chodu společnosti, o poradách vysoce postavených členů, ale také o osobních životech svých kolegů a nadřízených. Nikdo však netuší, z jakých zdrojů tyto informace pocházejí. O to více se každý obává, co před ostatními kolegy šíří o něm samotném.

4. Věčně nespokojený 

Je úplně jedno, co společnost pro své zaměstnance udělá nebo neudělá, tento kolega bude s jejich rozhodnutím pokaždé nespokojen. Nejprve si bude stěžovat, že společnost vůbec neprofituje, pak přijde s tím, že na úkor profitu společnost vykořisťuje své zaměstnance. Podmínky na pracovišti jsou podle něj neúnosné, vybavení kanceláří je zastaralé a nedostatečné a on to navíc musí vše snášet za tak mizerný plat…

5. Politik 

Tento kolega je vaším nejlepším kámošem, bojovníkem za spravedlnost, který se nikdy nebojí postavit za své ideály a pokaždé bude stát po vašem boku a zastávat se vás... Až do momentu, kdy mu někdo nedá nabídku, která se neodmítá. V tu chvíli otočí svoji osobnost o 180 stupňů, vrazí vám kudlu do zad a přesune se na stranu, kde je trávník o něco zelenější. Ale nezoufejte, možná jste právě byli svědkem začátku jeho politické kariéry. 

6. Vtipálek 

Vždy pozitivně naladěný kolega, který chrlí jeden vtípek za druhým a nedokáže být vážný ani v situacích, které to přímo vyžadují. Ze začátku se na tom jeho kolegové možná ještě baví, pak ale začne sypat z rukávu fóry na jejich účet a jediný, kdo v závěru zůstává pobaven, je on sám, přičemž je zbytek osazenstva přinejmenším v rozpacích.

7. Astrolog

Jestli si s tímto typem kolegy nerozumíte, vůbec mu to nevadí, právě naopak. On to očekával už od začátku, jak by si přece mohli rozumět Rak s Beranem? Vaše výbušná povaha mu také nevadí, máte přece ascendent ve Štíru, to už k tomu patří. Nerozhodí ho dokonce ani to, když mu šéf náhodou vytkne jeho ne zrovna nejlepší pracovní výkon – všemu je totiž na vině retrográdní Saturn.

8. Ajťák 

Neříkáme, že každý informatik musí být nutně podivín, avšak hodně podivínů se informatice doopravdy věnuje. Mikina s kapucí, jednoslovné odpovědi, vtipy, které pochopíte až po chvilce trapné pauzy, a občasné monology o nejnovějších technologických novinkách, kterým absolutně nerozumíte, jsou typickými znaky stereotypního informatika. Ve skutečnosti ale všichni víme, že je tento člověk nenahraditelný, což pochopíme již v momentě sebemenší technické vady v našem počítači. 

9. Vševěd 

Všude byl, všechno viděl, a přesně proto ví všechno nejlíp. Ke všemu má připomínky, všechny komentuje a snaží se napravit jejich nekorektní názory. Je přitom úplně jedno, jestli se právě nachází na poradě, vede diskuzi se svým nadřízeným nebo si jen povídá při obědě s kolegy. Když si dovolíte mu odporovat, už není toho, kdo by vás zachránil. 

10. Veterán 

I když nepopíráme, že mít starší a zkušenější kolegy může být pro společnost a také pro mladší zaměstnance velkým přínosem, jejich vztah ke změnám a pokroku bývá zpravidla trochu problematický. Především mladí a entuziastičtí nováčci toužící po vylepšení roky zavedených principů můžou pro veterána představovat vážně rušivý element. A když mu ještě položí na stůl páté přihlašovací heslo do firemního systému, můžete si být jisti, že začne seriózně přemýšlet o tom, proč nešel do důchodu již před dvěma lety. 

Podařilo se vám objevit v tomto článku vaše kolegy, nebo jste naopak našli sebe? Sdílejte tento článek s vašimi kolegy a pobavte se navzájem!

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Tipy, jak být správným mentorem nováčků
4. 3. 2024

Tipy, jak být správným mentorem nováčků

Pracovní pohovor: Jak objevit vhodného kandidáta?
11. 3. 2024

Pracovní pohovor: Jak objevit vhodného kandidáta?

Šikana na pracovišti: Na koho se obrátit?
22. 2. 2024

Šikana na pracovišti: Na koho se obrátit?