Rodina a kariéra: Zvládněte je oboje!

Rodina a kariéra: Zvládněte je oboje!

16. 5. 2024 , foto: istockphoto.com/evgenyatamanenko
Být rodičem je pro většinu lidí jednou z nejkrásnějších životních zkušeností. I přes radost a krásné momenty, které s sebou děti přinášejí, se ale jedná o časově náročné životní období, ve kterém je obtížné najít balanc mezi všemi povinnostmi pro nejednoho rodiče. Mnozí lidé věří názoru, že zvládat rodinu a kariéru současně je nemožné. Je tomu však opravdu tak? Přečtěte si spolu s námi několik rad, díky kterým zvládnete rodinu a kariéru o něco snadněji.

Jaké jsou vaše nejtěžší překážky?

Než začnete do vašeho života vnášet balanc, měli byste se zamyslet nad tím, co vám v životě způsobuje největší chaos. Máte problém zvládat každodenní vaření pro celou rodinu, vyzvedávání dětí ze školy a následně jejich odvoz na mimoškolní aktivity nebo nemáte dostatek času sami na sebe a cítíte se vyhořele? Sepište si seznam všeho, o čem si myslíte, že vám komplikuje každodenní fungování. Zároveň si vytvořte seznam priorit, které seřadíte od nejdůležitějších až po nejméně důležité. 

Komunikujte otevřeně

Když už budete mít jasno ve všech okolnostech, jež vám ztěžují každodenní organizaci času, otevřeně si promluvte se svou rodinou. Máte-li malé děti, zkuste jim vysvětlit, co v práci děláte a proč je důležité, abyste pracovali. Díky tomu získají vaše děti pocit sounáležitosti a budou lépe rozumět tomu, proč se jim během dne tolik nevěnujete. Pokud máte starší děti, pokuste se jim i partnerovi vysvětlit, jak se cítíte a společně doma zaveďte systém vzájemné spolupráce, díky kterému si domácí práce rozdělíte a získáte tak více času na to, abyste mohli trávit čas společně jako rodina.

Vytvořte si hranice

Chcete-li mít skutečně zorganizovaný čas a nechcete zažít vyhoření, je nutné, abyste si stanovili hranice stejně doma, jako v práci. Pokud jste zvyklí pracovat z domova, vysvětlete svým dětem, že pro ně v pracovní době nejste k dispozici a dokud se nenacházejí v krizové situaci, nemají vás při práci vyrušovat. Díky tomuto pravidlu budete mít na práci více času a možnost soustředit se, což vám přinese více volného času večer, kdy jej můžete trávit s rodinou.

Hranice si však musíte stanovit také v práci. Vysvětlete svému šéfovi, že je pro vás rodina prioritou, a snažte se práci naplno věnovat v pracovní době. Ve chvíli, kdy vám pracovní doba skončí, byste však měli nechat všechno být a věnovat se rodině. Naučte se nezvedat telefony po pracovní době a o víkendech. I když nedokončíte nějaký úkol, uvědomte si, že se k němu můžete vrátit další den. Důležité je, abyste dokázali oddělit čas strávený s rodinou a čas, kdy pracujete.

Organizace je základ

Chcete-li zvládat kariéru a rodinu současně, musíte mít důsledně zorganizovaný čas a vytvořit si ze všech povinností každodenní rutinu. Naplánujte si posloupnost jednotlivých úkolů i s časovými úseky a snažte se ji skutečně dodržovat. Pokud vám však nevyjde vždy vše na minutu přesně podle plánu, nezoufejte. Důležité je, abyste se snažili plnění povinností co nejvíce zefektivnit. Kromě plánování povinností se však nebojte plánovat si i volnočasové aktivity. Obzvlášť pokud jsou vaše děti menší, můžete se s partnerem předem dohodnout, kterým aktivitám se budete s dětmi věnovat o víkendech. Můžete začít i s každodenními malými rituály jako společné zhlédnutí pohádek před spaním nebo společné večeře, při kterých vzájemně sdílíte zážitky z celého dne. Možností máte mnoho a je jen na vás a vaší rodině, které návyky si osvojíte.

Požádejte o pomoc

Ať už je vaše situace jakákoliv, nebojte se požádat o pomoc, pokud máte pocit, že je toho na vás moc. O pomoc s péčí o děti můžete požádat například rodinné příslušníky nebo přátele. Pokud to váš typ práce umožňuje, zkuste se s šéfem domluvit na flexibilní pracovní době, případně na částečném home office. Pokud vám to naopak umožňuje vaše finanční situace, můžete zvážit i práci na poloviční úvazek, případně si najmout úklidovou službu, která vás osvobodí od časově náročné péče o domácnost. Otevřeně komunikujte se svým partnerem a známými, kteří jsou v podobné životní situaci, a nebojte se vzájemně sdílet rady a tipy, díky kterým zvládnete práci a kariéru efektivněji.

Vyhraďte si čas pro sebe

I když máte spoustu povinností a mezi vaše hlavní priority patří především kariéra a rodina, nikdy nezapomínejte věnovat čas i sami sobě. Pokud na sebe budete pravidelně zapomínat a ani na chvíli si neoddychnete, riskujete ještě větší stres, únavu a v konečném důsledku i vyhoření. Ať už se jedná o krátkou procházku přes polední pauzu v práci, hodinu jógy jednou v týdnu nebo večerní sledování seriálů, když uložíte děti spát, nevzdávejte se své oblíbené aktivity a snažte se zorganizovat si čas tak, abyste se jí nemuseli zřeknout.

Myslete i na partnera 

I když má při tématu zvládání kariéry a rodiny většina lidí na mysli především děti, nezapomínejte ani na svého partnera. Existuje totiž mnoho případů, kdy si v návalu každodenních povinností partneři na sebe nedokážou najít čas. Pokuste se vyhradit si s partnerem jeden den v týdnu jen pro sebe. Můžete se například dohodnout, že vám každý pátek pohlídají děti prarodiče, rodinní přátelé nebo si najmete chůvu a půjdete ven. Pokud si každý pátek vyhradíte čas na randění či jiné párové aktivity, dodá to i po letech vašemu vztahu novou jiskru.

Michaela Bobková
Michaela Bobková
michaela.bobkova@personalka.cz
Reklama
Jaký je průměrný plat?

Jaký je průměrný plat?

Platí vás dobře? Porovnejte svůj plat s průměrem v oboru a zjistěte, jak na tom doopravdy jste.

Také by vás mohlo zajímat:

Práce a sociální sítě: Některé příspěvky je lepší nesdílet
18. 9. 2023

Práce a sociální sítě: Některé příspěvky je lepší nesdílet

Odmítli mě: Mám jim odepsat?
8. 4. 2024

Odmítli mě: Mám jim odepsat?

Jídlo v práci: Které potraviny odbourávají stres?
30. 5. 2024

Jídlo v práci: Které potraviny odbourávají stres?